В Одеській області спалахів інфекційних хвороб не зафіксовано. Але, увага! Зріс рівень захворюваності на кишкові інфекції

0 коментарів 30726 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Одеській області спалахів інфекційних хвороб та групової захворюваності не зафіксовано. Але це не привід розслаблятися і нехтувати санепідправилами, тому що по регіону зріс рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, порівняно з попереднім тижнем. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на інформацію  ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України”. 


За даними моніторингу рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 10,5 % (це 190 випадків проти 172), у тому числі серед дорослих – на 29,2% (93 проти 72), серед дітей віком до 17 років змін не відбулось, рівень залишився – 97 проти 100. Загальний інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 8,1.

До речі, у структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років (51,1%), а серед них найбільш ураженою залишалась вікова група від 1 до 4 років (50,4%)

Згідно з факторним аналізом, 22,7% хворих пов’язували своє захворювання з вживанням немитих та неякісно оброблених ягід, овочів та фруктів. Також 20,5% пацієнтів скаржились на готові домашні страви з порушенням технології. Ще 17,2% хворих вживали молочні продукти, придбані на ринках у т.ч. стихійних, 16,8% вживали м’ясні продукти, придбані на ринках, 13,5% – з порушенням правил догляду за дітьми, 2,4% зафіксовано після вживання солоної та в`яленої риби, 1,2% – морепродуктів, 3,9% – яєць з недостатньою термічною обробкою та сирих і тільки 1,8% випадків – це фактор не встановлений.

За тиждень досліджено 100 проб із зовнішнього середовища, у тому числі морська вода – 52 проби, прісна вода – 28 проб, стічні води інфекційних стаціонарів (відділень) – 18, морепродукти (гідробіонти) – 2.

За результатами досліджень із прісної води виділено 9 НАГ- вібріонів не 01 групи (м. Білгород-Дністровський, Дністровський лиман, село Зарічне, селище Затока, Кучурганьске водосховище, Ізмаїльський район – єрик міста Вилкове, ріка Дунай).

З морської води виділено 18 вібріонів (смт.Затока, м.Одеса, с.Приморське Білгород-Дністровського району, м.Чорноморськ). Серед точок для моніторингу ніде холерний вібріон не був виявлений. З зареєстрованих 168 хворих з розладами шлунково-кишкового тракту обстежено на холеру 156 – всі з негативним результатом.

Спалахів інфекційних хвороб та групової захворюваності по області не зафіксовано.

За результатами проб морської води на санітарно-мікробіологічні з п’яти громадських Одеських пляжів, встановлено, що вода не відповідає гігієнічним вимогам.

“Наразі вже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників, тому купатися або використовувати таку воду для обробки харчових продуктів ЗАБОРОНЕНО. Вилов риби та морепродуктів у морі та водоймах, вживання їх у їжу, а також придбання таких продуктів ЗАБОРОНЕНО”, – нагадали в облцентрі контролю та профілактики хвороб.

Також наголошується, що санепідемситуація перебуває під постійним контролем. Окрім цього, на базі Центру контролю та профілактики хвороб сформовані групи оперативного реагування на різні загрози, зокрема біологічні, хімічні та радіаційні.

“Моніторинг стану довкілля проводиться щодня. Штаб працює 24/7. Епідемічна ситуація прогнозована та керована. Але загальне епідблагополуччя населення залежить від кожного з нас”, – підсумували у відомстві.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x