Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

0 коментарів 49167 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після численних звернень в редакцію про труднощі оформлення в Ізмаїлі військовослужбовцями права на пільги на підставі спеціального статусу учасника бойових дій журналісти “Бессарабії INFORM” вирішили з’ясувати, з якими перепонами стикаються наші Захисники на цьому шляху, і чому, здавалося б, простий процес коштує нервів та забирає у воїнів дорогоцінний час, призначений для родини і відпочинку. 


Зазначимо, що на підставі статусу УБД військовослужбовці мають право на:

  • 75-відсоткову знижку оплати за користування житлом;
  • 75-відсоткову знижку оплати за користування комунальними послугами;
  • 100% знижку для осіб з інвалідністю на користування комунальними послугами.

Окрім цього, власник статусу УБД може розраховувати на отримання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, дачних будинків з погашенням її протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Отримує першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування,  садівницьких товариств. Мають пільги на позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20% від тарифів вартості основних та 50% ― додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів. Тощо.

Зазвичай оформленням документів військові займаються під час відпустки. Скільки дорогоцінного часу на це доводиться відвести, жертвуючи можливістю відпочити та побути з родиною, порахуємо разом.

Разом із військовослужбовцем ми вирішили зайнятися оформленням безпосередньо через сервісний центр. Свій перший крок ми розпочали з дзвінка до відділу Пенсійного фонду в місті Ізмаїл з питанням, що саме потрібно зробити, аби отримати пільги на ЖКГ-послуги. Співробітниця держустанови ввічливо перелічила необхідний пакет документів: паспорт та ІПН самого військового, його дружини (або чоловіка), свідоцтво про шлюб та договори усіх комунальних установ, які надають свої послуги на житло, в якому зареєстрований військовослужбовець, і на яке, відповідно, йде оформлення жкг-пільг, а також посвідчення військовослужбовця. Важливо: потрібні саме оригінали документів, не копії, хоча на багатьох інтернет-ресурсах вказується, що підійдуть і вони. Однак нам було наголошено, що потрібні саме оригінали, адже їх треба відсканувати. Також варто вказати, що телефоном нас завірили, що надати усі документи можуть рідні воїна без його присутності, однак посвідчення УБД обов’язково має бути. Запам’ятайте цей абзац.

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Ще цікавий момент – записуватись на окремий час прийому не обов’язково. Заяву та документи можна надати в порядку живої черги (інше питання – чи сподобається вам чекати певну годину серед бабусь та дідусів, не завжди ввічливих, та які вважають своїм обов’язком розповісти своєму незнайомому сусіду по черзі про усі хронічні захворювання, якими людина страждає на цей момент).

Отже, сказано – зроблено. Вже безпосередньо з самим військовослужбовцем, який зміг приїхати на кілька днів до рідного міста, ми відправились до відділення ПФУ в Ізмаїлі. Декілька хвилин очікування – і до нас підійшла фахівчиня. Уточнюючи, чи всі необхідні документи були у військового при собі, виявилось, що список, наданий фахівцем телефоном, та список, який надали вже на стійці ресепшину, трохи відрізняються між собою. Зокрема, обов’язково потрібно надавати документи і на дітей, які зареєстровані у будинку/квартирі: оригінали свідоцтв про народження, прописку та ІПН. Окрім цього, потрібні документи родичів похилого віку в разі їхньої реєстрації цією ж адресою. Також – останні квитанції за електроенергію, воду, вивезення сміття тощо. Як результат – перший змайнований час. Пішли з пустими руками.

На наступний день та ж сама історія – при перевірці оновленого пакета документів випливло наступне: до будинку військового, який вже третій рік захищає країну від російської навали, не заведений природний газ. Відповідно, договору на використання послуг газової сфери у людини немає. А це, виявляється, треба довести відповідним документом. На обличчі нашого співрозмовника вже помітили дратівливість, але, що зробиш, – направилися до газової контори за папірцем.

Там на нас чекала невпевненість деяких співробітників у тому, що саме потрібно військовому – довідка або акт обстеження (що газу в будинку дійсно немає). Цікаво, що на зауваження військовослужбовця, що він не є спеціалістом у цій сфері, а лише, так би мовити, гонець від ПФУ, – співробітники газової компанії в унісон знизували плечима. Лише через декілька дзвінків, які здійснили представники установи, нарешті стало зрозумілим, що вони мають надати відвідувачу: виявилося – довідку. Підсумок – платіжка за її отримання, черга у банківській установі, знову навідування до газівників – й потрібний папірець нарешті у нас на руках.

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Надавши її співробітнику ПФУ та швиденько заповнивши відповідні заяви, захисник отримав змогу спокійно випити каву та перекурити, і от – його вже сповістили про завершення реєстрації. Зазначимо (!), останні необхідні підписи має поставити саме власник посвідчення УБД (згадали інформацію про запам’ятовування абзацу?). Родичі захисника чи захисниці у стандартних ситуаціяї не мають права розписатись замість нього/неї. Це можливо лише за наявності генеральної довіреності на право підписа, завіреної нотаріусом. Повертаємося до процедури: на цьому етапі всі документи опинилися у потрібних базах.

Можемо впевнено заявити: в цілому процес оформлення пільг на послуги ЖКГ в Ізмаїлі не дуже важкий і дійсно реальний. Але. У час доступу до інтернету, цифровізації на заваді процесу стає… людський фактор. Невідповідність у наданні інформації, кадровий голод на місцях та елементарна необізнаність у всіх деталях праці не дає можливості поставити відповідний “клас” певним установам. А часу у наших захисників, які рідко отримують змогу потрапити у рідне місто чи село, й не так вже і багато. Й замість того, щоб проводити його з рідними та дітьми, вони вимушені простоювати у чергах та бігати з однієї установи в іншу, аби оформити надані законом пільги.

Наостанок ще один важливий момент: одержати пільги на комуналку можуть особи, які вже отримали статус учасника бойових дій. Тобто, якщо військовий лише в процесі оформлення статусу, це зробити НЕМОЖЛИВО. Пам’ятайте про це. Однак, якщо ви особисто (або ваші рідні) навідаєтесь до ПФУ та візьмете увесь точний перелік документів заздалегідь, це вам допоможе уникнути питань, які довелося вирішувати учаснику нашого соціального експерименту.

Для вашої зручності залишаємо контактні номери та адресу відділень сервісних центрів в Одеській області.

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

Пільги на комунальні послуги для УБД-2024: яке підводне каміння трапляється на шляху оформлення в Ізмаїлі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x