В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам’ятних об’єктів – перелік

3 коментаря 38961 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі приберуть написи, зображення, меморіальні дошки, пам’ятні знаки, які підпадають під закони про декомунізацію та дерусифікацію, а також приведуть їх у відповідність до стандартів державної мови. Йдеться про сімнадцять пам’ятних об’єктів, які увійшли до відповідного переліку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на рішення виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради від 22 квітня.


Так, в Ізмаїлі приберуть наступні об’єкти:

  • меморіальну дошку Горшкову Сергію Георгійовичу, яка розміщена на пам’ятнику морякам Дунайської військової флотилії;

В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам'ятних об'єктів - перелік

  • меморіальну дошку на честь моряків, яка розташована на пам’ятнику морякам Дунайської військової флотилії;

В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам'ятних об'єктів - перелік

  • меморіальну дошку з написом на оборотній стороні, яка розташована на пам’ятнику морякам Дунайської військової флотилії.

В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам'ятних об'єктів - перелік

В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам'ятних об'єктів - перелік

До переліку меморіальних дошок та написів на пам’ятниках, які потребують приведення до вимог законодавства про державну мову, увійшли:

  • меморіальна дошка на честь Дудниченка Віктора Марковича;
  • меморіальна дошка на честь Вакульського Олександра Васильовича;
  • меморіальна дошка на честь Миколи Савицького;
  • меморіальна дошка на честь Куликова Миколи Сергійовича;
  • меморіальна дошка на честь Клушина Миколи Даниловича;
  • меморіальна дошка на честь Лєщова Анатолія Олексійовича,
  • меморіальна дошка на честь Феодора Павловича Тульчианова;
  • меморіальна дошка, що увічнює пам’ять ізмаїльців єврейської національності, які загинули в роки нацистської окупації в таборах примусової праці;
  • меморіальна дошка на честь Олександра Маламена;
  • меморіальна дошка на честь Віктора Васильовича Пилипенка;
  • меморіальна дошка на честь Луки Капікраяна;
  • меморіальна дошка та написи на пам’ятнику воїнам-інтернаціоналістам, які загинули в Афганістані;
  • пам’ятна дошка на пам’ятному знаку льотчику капітану Федору Семенюку;
  • написи на Братській могилі, яка знаходиться на площі Перемоги.

Згідно рішення виконкому, управлінню житлово-комунального господарства доручено прибрати написи, зображення, меморіальні дошки, пам’ятні знаки, які підпадають під вимоги законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» згідно переліку. Окрім того, управління ЖКГ повинно замінити адресні покажчики зі старими назвами перейменованих вулиць та провулків за рахунок коштів, передбачених на благоустрій міста.

А от управління культури і туризму має привести меморіальні дошки та написи на пам’ятниках до вимог законодавства про державну мову згідно затвердженого виконкомом переліку.

Нагадаємо, що 10 квітня на пленарному засіданні 59-ї сесії Ізмаїльської міської ради депутати одноголосно ухвалили рішення про перейменування сімнадцяти вулиць та провулків, а також демонтаж пам’ятника російському генералу Сергію Олексійовичу Тучкову.

В Ізмаїлі дерусифікують ще 17 пам'ятних об'єктів - перелік

У коментарі «БІ» заступник міського голови Сергій Аркадійович Лузанов, який очолює робочу групу для опрацювання питань, пов’язаних із реалізацією Закону  “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії” на території Ізмаїльської міської громади, зазначив, що процедура демонтажу пам’ятника С. О. Тучкову доволі проста, бо він не входить в жодний з існуючих реєстрів пам’яток.

«Є рішення сесії, яке повинно бути виконано. Буде доручено одному з комунальних підприємств міста провести демонтаж пам’ятника, перш за все, безпечно для скульптури. Ніхто не збирається її трощити, бо йдеться про спокійне прибирання пам’ятника з громадського простору так, як це було з пам’ятником О.В. Суворову.

Постать Тучкова повністю відповідає вимогам законодавства, тому саме таке рішення й приймається. Саму скульптуру буде демонтовано, після чого подивимось, як вона буде використана. Наразі маємо забезпечити зберігання. Бо автором скульптури Тучкову, яка має художню цінність як авторська робота, є ізмаїльський скульптур Михайло Недопака, котрий виготовив цей арт-об’єкт наприкінці XX століття. Тому скульптуру потрібно належним чином зберегти чи, можливо, після війни навіть експонувати, але на все свій час», – пояснив Сергій Аркадійович.

У нинішньому рішенні виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради, зокрема, зазначено, що управлінню житлово-комунального господарства необхідно організувати огородження та демонтаж, транспортування до місця зберігання пам’ятника С.О. Тучкову. Демонтовану скульптуру мають передати на зберігання до Ізмаїльського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Сало уронили
Сало уронили
9 дней назад

Такие как я, Валера Зиза и мои анальные друзя, это так не оставим! Не забудем, не прастим! И очко себе в память жаренных цыплят 2 мая себе подожж0м!!!

Александр Осипов
Александр Осипов
8 дней назад

Еще немного усилий и мы превратим наш славный город Измаил в неизвестно когда и неизвестно кем основаный безликий населенный пункт, не имеющий никакой истории.
Осталось еще демонтировать памятник погибшим воинам-освободителям, погасить вечный огонь и можно будет не праздновать День победы.
Депутаты-слуги народа, остановитесь! Народ вам не поручал перечеркивать историю!

ЯНУКОВИЧ
ЯНУКОВИЧ
8 дней назад
Ответить на  Александр Осипов

В общем, коротко: АСТАНАВИТЕСb!!! 😉 😀

P.S. Кстати, г. Измаил действительно основан “неизвестно когда и неизвестно кем”: по старинным турецким преданиям город сей – “творение допотопного великана”… Такое, конечно, но уж не думаете ли Вы, что основал его доблестный оставляльщик умирающих русских солдат в Альпах – Сцуворов?! 😀

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x