Видавали себе за ДТЕК та заробляли під час блекаутів: шахраї з Одещини разом з росіянином організували злочинну схему

0 коментарів 29700 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


П’ятеро чоловіків, серед яких мешканець Одещини та житель рф організували схему заробітку.  Правопорушники під час блекаутів створювали ботів у месенджері «Telegram», яких видавали за офіційні чат-боти компанії ДТЕК. Зібравши необхідні дані користувачів, фігуранти заходили до акаунтів потерпілих, з яких надалі робили автоматичну розсилку шахрайської реклами для привласнення грошей громадян. Про це повідомили в ГУ НП Одеської області, передає “Бессарабія INFORM”.


Як зазначається, за допомогою фішингових ботів зловмисники дізнавалися авторизаційні дані для входу до акаунтів «Telegram» (номер телефону і код-підтвердження для входу). Надалі зі скомпрометованих акаунтів чоловіки в автоматичному режимі розсилали рекламу шахрайських каналів, на яких пропонували псевдоінвестиції у різні проєкти.

До протиправної діяльності фігуранти також залучили близько 50 осіб, так званих «дропів», які виконували функцію обготівкування грошей, отриманих як інвестиції.

За попередніми даними, зловмисники здійснили несанкціоноване втручання до понад 15 тисяч акаунтів, а від шахрайства під виглядом інвестування грошей – постраждали близько 3 тисяч людей. Правоохоронці встановлюють потерпілих та суму завданих збитків.

В оселях правопорушників провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки та SIM-картки.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Зловмисникам може загрожувати від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Трьом учасникам схеми оголошено про підозру, ще двом планується заочне повідомлення про підозру.

Після проведення експертних досліджень вилученої техніки буде вирішуватися питання щодо правової кваліфікації дій «дропів».

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x