Депутатська монобільшість Верховної Ради заблокувала постанову про перейменування 12 населених пунктів Бессарабії

0 коментарів 27810 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України повинна була затвердити проєкт Постанови «Про перейменування окремих населених пунктів та районів», в який поданий перелік із більше трьохсот об’єктів топоніміки. Але монобільшість депутатів заблокувала цей законопроєкт. Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський, передає “Бессарабія INFORM”.


Так, в Одеській області народні депутати мали погодити перейменування 28 населених пунктів, серед яких 12 – на території Бессарабії.

У Білгород-Дністровському районі село Зоря Саратської громади мало отримати назву Камчик, село Миколаївка-Новоросійська Успенівської громади – Байрамча.

У Болградському районі селище Березине Тарутинської громади мали перейменувати на Соборне.

Нагадаємо, що 10 квітня Парламентський комітет  держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування запропонував перейменувати селище Березине на Ротунда – найменування, яке мав населений пункт з 1918 по 1940 рік, поки румуни не покинули Бессарабію. Проте староста селища Сергій Сіваєв був дуже обурений рішенням профільного комітету Ради. Бо ж після підведення підсумків онлайн-голосування у січні поточного року Тарутинська селищна рада затвердила саме найменування Березне, яке обрали мешканці селища. Оскільки, наприклад, у Рівненській області є місто Березне ( у минулому – Андріїв), до речі, райцентр.

У Тарутинській громаді мали змінити назви наступним населеним пунктам: селище Тарутине – на Бессарабське, село Малоярославець Перший – на Прикордонне, село Малоярославець Другий – на Ярославове. У Бородінській громаді селище Бородіно мало отримати назву Буджак, село Нове Тарутине – Новодолинське.  А от село Надеждівка Арцизької громади повинне було бути перейменоване на Шампань, село Роща Теплицької громади – на Новий Париж.

Що стосується Ізмаїльщини, то село Першотравневе Саф’янівської громади мало отримати назву Вишневе, а селище Суворове, адмінцентр однойменної громади, – Катлабуг.

«В цій постанові було більше трьох сотень населених пунктів, які досі на карті виглядають, ніби ми – одна держава з московією.

Ми з комітетом ВР виконали чималий пласт роботи на основі рішень органів місцевого самоврядування, пропозицій Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови.

Ніхто не брав зі стелі ці назви, бо вони опрацьовувалися місяцями, а, отже, готувалася відповідна постанова.

Але в залі Верховної Ради депутатська монобільшість виключила з порядку денного цей законопроєкт. Яка їхня позиція? Це або популізм, або намір сподобатися всім, зібрати консенсус, провести додаткові обговорення, круглі столи! Це не працює.

Аби очищати Україну від російського сміття, потрібно брати на себе відповідальність, тому боротьба буде тривати. Це просто так ми не залишимо. Постанова буде проголосована»,– запевнив нардеп Роман Лозинський.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x