В селі Болградського району місцеві жителі б’ють на спалах через заборону користуватися водоймою

0 коментарів 43200 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В селі Лісне Бородинської громади місцеві жителі не згодні з діями прикордонників, адже останні вирили рів біля прикордонної смуги, чим перекрили пастухам доступ до водоймища, котрим в якості водопою для худоби користувалося не одне покоління мешканців села. Голова громади Іван Кюссе запросив на розмову представників прикордонної служби для розв’язання нагального питання. Під час неї була присутня і власна кореспондентка “Бессарабії INFORM”.


Очільник ТГ висловився стосовно проблеми:

“До мене звернулися мешканці села Лісне, які обурені тим, що їм не дозволяють випасати худобу та перекрили доступ до водоймища в якому селяни поїли скот поколіннями. Ви маєте розуміти, що для багатьох з них худоба – єдине джерело доходу. Ми маємо розв’язати це питання, адже я як голова громади не можу просто закрити очі на цю проблему та маю відстоювати інтереси мешканців моєї громади. Я розумію, що у вас теж є певні зобов’язання та вимоги та не вірю, що немає проблем, які неможливо вирішити шляхом переговорів. Нумо домовлятися,” – звернувся до прикордонників Іван Георгійович.

Вислухавши голову, представник прикордонної служби пан Роман відповів змістовно та апелював нормами чинного законодавства:

“В рамках постанови 1147 “Положення про прикордонний режим” в межах прикордонної території дозволяється випасання та утримання худоби, але за умови створення огородження таких місць та за погодженням органів районної державної військової адміністрації та органом охорони держаного кордону. Тому, якщо брати до уваги чисто законодавчу складову, то вам необхідно звернутися до РДА з запитом, отримати дозвіл, тоді огородити, і тільки після цього нам дають розпорядження, що в межах села Лісне погодження випасання худоби. “В мене дід так робив” – не аргумент на законодавчому рівні.
Якщо ж говорити конкретно про ситуацію в напрямку “Лісне – Зірочка”, то державний кордон проходить безпосередньо по озеру, до того ж більша частина водойми знаходиться саме на території сусідньої Молдови. В посушливий період, коли рівень води падає, вода відходить майже до лінії кордону. Рову там немає та його неможливо утворити, оскільки згідно з технічною документацією там проходять газові труби, тому, скоріше, є необхідність встановлення надземної огорожі. Ділянка, про яку ми з вами говоримо, є лінією встановлення інженерних споруд, тому ми не можемо допустити вільного переміщення цією ділянкою. Ми розуміємо місцевих мешканців, яким не до вподоби наші дії, але і вони мають зрозуміти, що ми маємо забезпечити певний режим,” – аргументував свою точку зору військовослужбовець.

Якоїсь миті здавалося, що ситуація безвихідна, адже ми живемо в тяжкі часи, коли прикордонники мають забезпечити максимальний захист кордонів, натомість занепокоєння голови Бородинської громади теж небезпідставні, адже худобі необхідно мати доступ до води, а сільське господарство – ключовий вид діяльності в селах Бессарабії. Після недовгих дискусій вихід все ж таки знайшли. Попередньо домовилися по те, що Бородинська селищна рада власними силами та комунальною спецтехнікою вириють канал вглиб наших кордонів, та облаштують невеличку водойму саме для худоби якомога далі від кордону та встановлять необхідну огорожу. Більш детально обговорити технічні та практичні моменти цього проєкту сторони домовилися на місці.

Вже цього тижня голова громади з комісією та представники прикордонної служби мають зустрітися на місці майбутньої водойми в селі Лісне та остаточно розв’язати це питання. “Бессарабія INFORM” надалі слідкуватиме за розвитком подій.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x