«Без розвитку економіки ми не зможемо підтримувати армію», — Болградський міський голова про перспективність та своєчасність проведення Міжнародного бессарабського економічного форуму

0 коментарів 49167 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На початку цього року у Болграді повідомили про намір провести Міжнародний бессарабський економічний форум. У лютому вже було створено організаційний комітет на чолі з головою Болградської районної ради Михайлом Садаклієвим та Болградським міським головою Сергієм Димитрієвим. До складу також увійшли спеціалісти структурних підрозділів міської ради та Болградської районної військової адміністрації. З того часу вони щотижня збиралися, щоб визначитися з вектором підготовки та форматом проведення майбутнього заходу, який уже обіцяє бути досить масштабним. Сьогодні підготовчі роботи вийшли на фінішну пряму. До форуму, який заплановано на середину травня, залишилося менше ніж місяць. Про головну мету цього заходу та його актуальність «БІ» розповів один із головних ініціаторів  – Болградський міський голова Сергій Димитрієв.


Хто хоче знаходити та працювати, той знаходить і працює…

– Сергію Гавриловичу, як взагалі народилася ідея проведення Міжнародного бессарабського економічного форуму?

– Ця ідея не була спонтанною та миттєвою. Провести цей захід ми хотіли ще у 2021 році, точніше повторити його. Адже такий досвід у нас уже був: у 2016-му, ще до децентралізації, за ініціативи міської ради та за підтримки Болградської райдержадміністрації, районної ради, у Болграді було проведено перший Міжнародний інвестиційний форум «Бессарабія-інвест». Проте три роки тому, з такою самою ідеєю виступило місто Арциз, яке у серпні 2021-го провело Бессарабський інвест-форум, де ми також взяли участь. І все ж таки не розлучилися з ідеєю організувати черговий у Болграді. Вона ще більше зміцнилася рік тому, коли ми активно взялися за відродження роботи Фонду підтримки підприємництва у Болградському районі, який припинив свою діяльність через пандемію коронавірусу. Сьогодні Фонд – комунальна установа міської ради і єдина у своєму роді структура на півдні Бессарабії, яка не просто намагається підтримувати підприємницьку спільноту, а й бере активну участь у багатьох інших сферах громади. У тому числі й у підготовці до майбутнього Міжнародного бессарабського економічного форуму.

– Розкрийте, яку мету ви прагнете досягти за допомогою майбутнього форуму, які завдання ставите перед собою?

– Головна мета – мотивування промислових та сільськогосподарських виробників, підприємців, органів місцевого самоврядування півдня Одеської області до участі у внутрішніх та міжнародних проєктах, залучення до регіону інвестицій, у тому числі грантів для вирішення виробничих завдань, створення робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів в умовах воєнного стану, зміцнення обороноздатності та безпеки громадян. Тобто головним завданням Форуму є залучення основних вітчизняних та іноземних інвесторів, які готові забезпечити модернізацію та технологічне оновлення промисловості, організацію випуску конкурентоспроможної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

– А чому цей форум саме економічний, а не бізнес чи інвестиційний, як це було раніше?

– Тому що майбутній форум буде ширшим. Учасники матимуть можливість представити для потенційних грантових програм не лише свої бізнес-майданчики, а й соціальні об’єкти. Адже донори сьогодні, як відомо, готові інвестувати не лише у підприємництво, а й вкладатись в об’єкти соціальної інфраструктури. Наприклад, Болградська громада у цьому плані готова показати об’єкти охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери. І ми обов’язково не лише розповімо про них і покажемо, але, так би мовити, дамо помацати. За всіма ними ми маємо готові проєкти, які дозволять, як, втім, і іншим громадам-учасницям, швидше вступити у взаємодію та партнерство з інвестором чи донором.

Окрім цього, ми підготували інші цікаві майданчики для презентації. Зокрема провели інвентаризацію земель як сільськогосподарського призначення, так і під сонячні електростанції. І ті й інші ми готові здати в оренду. Не приховуватиму – сонячні електростанції приносять невеликий дохід до бюджету громади у вигляді прибуткового податку, але хороші кошти у вигляді плати за оренду землі. Також ми попрацювали та підготували до цього форуму 200 га землі сільгосппризначення під здачу в оренду по 6-6,5 тисяч гривень за 1 га. А це вже потенційних 1 млн 300 тисяч гривень до бюджету громади.

«Без розвитку економіки ми не зможемо підтримувати армію», — Болградський міський голова про перспективність та своєчасність проведення Міжнародного бессарабського економічного форуму
Засідання оргкомітету з підготовки до Міжнародного бессарабського економічного форуму

– Пропоную повернутися до 2016-го, коли у Болграді проходив перший інвест-форум, на який, треба зазанчити, приїхало чимало учасників. Пам’ятається, деякі потім невтішно відгукувалися про нього, називаючи викинутими на вітер грошима…

— Ось тут я маю всі підстави не погодитися з цим. Саме завдяки тому першому форуму нам вдалося знайти великого інвестора на 5 мільйонів євро, який збудував на території Болграда першу сонячну електростанцію. Вона працює й досі та приносить дохід до бюджету. Друге – на тому форумі ми познайомилися з представниками компанії, які постачають сучасне енергоефективне обігрівальне обладнання для великих приміщень. Згодом ми встановили таке у двох залах нинішнього Центру культури та дозвілля, а також у великому спортзалі – у військовому містечку. Причому не лише ми зацікавилися та успішно скористалися їхньою комерційною пропозицією, а й у селах Криничне, Василівка, Владичень, Каракурт Болградського району. Тобто для Болграда цей форум однозначно став успішним і якраз надихнув нас на те, що такі заходи варто проводити щороку. Не заперечую, що були й ті, хто просто приїхав на форум як на великосвітський захід. Але це їхній вибір. Той, хто хоче працювати та знаходити, той працює та знаходить. А скептики завжди були, є та будуть.

– Візьму на себе роль одного з них. Чи доречно робити такі заходи, коли в країні йде війна, не побоюєтеся, що форум, до якого так довго готувалися, вийде якщо не зовсім неефективним, то малоефективним?

– Можу сказати, що без економіки, що розвивається, ніхто ніколи не виграє війну. Щоб мати доходи до бюджету, має працювати економіка. Щоб із цих доходів платити нашим військовим зарплату, купувати озброєння тощо. Тобто тил, а наш регіон, де не йдуть бойові дії, на сьогодні ним і є, має бути тим, хто забезпечує інші регіони України. А без розвитку економіки, повторюся, це не вийде. Тобто просто сидіти та нічого не робити, вважаю, недалекоглядним та дурним. З цієї ж причини в нашій країні сьогодні бронюють від мобілізації представників сфери сільського господарства та економіки. Це розуміють в Одеській ОВА, обласній раді, які не відмовили нам у проведенні цього заходу в умовах війни. До того ж, ми підписали меморандум з Агенцією регіонального розвитку Одеської області. Вона виступить інформаційним партнером форуму, оскільки підтримує зв’язки з великою кількістю потенційних інвесторів, які також будуть запрошені на захід. Плюс нас підтримали департаменти сільського господарства та міжнародного співробітництва облдержадміністрації. Адже якщо зараз ми не покажемо, що саме наш регіон в умовах війни є одним зі сприятливих для ведення бізнесу та реалізації проєктів, якщо ми не скористаємося цим вікном можливостей, то потім знову все піде в мегаполіси, а ми залишимося ні з чим. На сьогодні є дуже багато європейських програм та грантів, які розраховані на наступні п’ять-сім років. А отже вже треба подавати заявки, мати не просто ідеї, а й проєкти до них, щоб запустити цей економічний маховик. А якщо ми сидітимемо і чекатимемо, коли закінчиться війна… Ну, закінчиться вона рано чи пізно, а ми можемо втратити можливості, які вже сьогодні можна використати з гарним напрацюванням на майбутнє. Скажу більше: ми вже маємо ефект від майбутнього форуму. Ми отримали його у процесі підготовки.

Про вікно можливостей

 – Поділіться!

– По-перше, якби не підготовка до форуму нашими фахівцями, створення ними проєктів, впевнений, багато з них ще довго були б не написані або, якщо й написані, то відкладені у довгу скриньку. Я усвідомлюю, що не кожен із цих проєктів відразу знайде на форумі інвестора чи донора, але, якщо з десяти пройде хоча б один – це вже буде перемогою. А решту дев’ять готових ми зможемо використати й після форуму, подаючи як заявку на грант. І вже не треба буде кидатися і щось вигадувати. Напівфабрикат уже готовий. Крім того, я не прихильник сьогодні того, щоб у розвитку покладатися виключно на бюджетні кошти чи кошти інвесторів. Вважаю, що не треба боятися кредитних грошей. Скрізь у світі живуть на кредитах та розвиваються. Америка, наприклад, має кредити, що дорівнюють 100 відсоткам їхнього ВВП, але змогли все розвинути, причому вигідно. Інші країни також. У тому числі муніципалітети. Якщо, наприклад, ми візьмемо кредит на лікарню чи наші очисні споруди, це буде виправдано – років на п’ятдесят, як мінімум, ми зможемо закрити ту саму проблему у воді та нормально розвивати інші свої проєкти.

– Тобто ви прихильник того, що влада не може сьогодні щось здійснювати без залучення грантових грошей чи грошей з інших джерел?

– Правильніше сказати, що наші проєкти під гранти та інвестиції – це додаткові можливості, яких ми позбавили, коли у нас забрали прибутковий податок від військових…

– Розкажіть про структуру майбутнього форуму, чим він відрізнятиметься від форуму зразка 2016 року?

– Як я вже сказав, нинішній форум буде масштабнішим. Ми проводитимемо його за тематичними секціями. Таких буде десять, у кожній із яких можна буде презентувати свої проєкти. Наприклад, Болградська громада покаже проєкти у кожній із секцій. У тому числі наші промислові підприємства, що нині не функціонують. Це колишні хлібозавод, сирзавод, винзавод, заготзерно.

– Але ж Болградська міська рада чи Болградська громада – не є власником цих підприємств?

– Так. Ми не власники цих підприємств, але ми зацікавлені в тому, щоб вони ефективно використовувалися, а не стояли, як пам’ятники непродуктивності та неефективності. Колись на початку 90-х минулого століття ті, хто мав шалені гроші, приватизували ці потужні підприємства, якийсь час непогано на них заробляли, особливо не докладаючи для цього зусиль. А коли всі соки були вичавлені, коли настав період, що вимагає вкладень для їх подальшого розвитку, власники воліли їх просто закрити. Але вони зіткнулися з дилемою. Виявляється, навіть якщо підприємство не функціонує, це не звільняє власників від сплати за оренду землі під цими підприємствами, а також від податку на нерухомість. Багато хто став противиться цьому і просто не платити. Але в такому разі ми (Болградська міська рада – ред.) маємо право подати до суду за борг, що утворювався, і на 110 відсотків виграти його. Якщо після рішення суду власник не гасить борг за оренду землі, виконавча служба заарештовує майно. Якщо після певного часу згідно з законом  оплата все ж таки не надходить, арештовані об’єкти виставляються на торги й продаються вже іншому власнику.

– Чи правильно я зрозуміла: ви також запрошуєте власників занедбаних підприємств на форум, даючи їм шанс знайти інвесторів та вдихнути життя у ці великі об’єкти?

– Так, наша умова одна – або сам розвивай своє підприємство, або шукай інвестора для ефективного використання та можливості сплачувати податок за землю та нерухомість. І власники зазначених підприємств матимуть таку можливість на форумі. Також у нас проінвентаризовано землі в районі залізничної станції «Табаки», які ми плануємо відвести під створення індустріального парку. І ми впевнені, що зможемо знайти інвестора, який у цьому напрямі попрацює, умови для нас для цього, вважаю, теж непогані.

«Без розвитку економіки ми не зможемо підтримувати армію», — Болградський міський голова про перспективність та своєчасність проведення Міжнародного бессарабського економічного форуму

– Оскільки майбутній форум також має статус міжнародного, хто із закордонних партнерів візьме участь у ньому?

– Ми запросили наших побратимів – друзів із Болгарії, Молдови, консулів цих країн, а також Туреччини. Дуже хочемо бачити представників Румунії, з якою Україну пов’язує програма партнерства на міждержавному рівні. Нам треба попрацювати у цьому напрямку, налагодити партнерство, адже до Румунії тут як рукою сягнути…

– А чим цікава Болгарія для нас чи ми для неї, для тих же Молдови, Туреччини?

– Насамперед, нашою можливою спільною участю у міжнародних проєктах. Адже чим більше партнерів із різних держав, тим більше шансів на те, що той чи інший проєкт пройде. Це пов’язано з європейськими коштами та грантами в рамках транскордонного та міжнародного співробітництва. І ми вже маємо успішний досвід участі в подібних програмах. Що ж до інвестицій у бізнес, то і тут є перспектива. У цьому плані Україна може бути цікава Болгарії, чий ринок у 5-10 разів менший. Цікава у плані промислового виробництва та у плані сільського господарства. Так само, як і виноробам-власникам торгових марок, які колись працювали у Криму. Чому б їм не приїхати до нашого регіону, тим більше, що сировину, яку вони ввозили до Криму для виробництва вин, купували саме тут, у нашому краї. Те саме стосується і виробників знаменитого бахмутського шампанського. Вони цілком могли б тут, у Бессарабії, продовжити свою справу.

– Хто з громад уже виявив бажання брати участь у форумі?

— Це більшість громад Болградського району, а також Ізмаїльського, Білгород-Дністровського. Число учасників ми не обмежуємо. Але зараз все ж таки важливо, щоб ми щільно попрацювали саме по Болградському району, щоб наші громади могли не лише показати кожна свій досвід, а й обмінятися ним з іншими, наприклад, досвідом залучення інвестицій. І такий досвід, я знаю, є у багатьох, і у нас він є. Тому є побажання, щоби якнайбільше проєктів представили громади та, що важливо, – навчилися їх презентувати. Громади матимуть можливість поспілкуватися та познайомитися з представниками різних фондів, чомусь новому навчитися. Адже вчитися ніколи не пізно. Буде на форумі одна зі столичних компаній, яка може допомогти з написанням грантових заявок за певну плату. І це також досвід. Не всі одразу знають, як це, з чого починати. Нехай ця послуга коштує якихось грошей, зате вона допоможе залучити інвестиції. Тим більше, що оплата провадиться за умови, що проєкт проходить. Це досить ефективно, як на мене.

– Якби вам довелося презентувати Болградську громаду особисто, на що в першу чергу ви звернули б увагу?

– Найперспективніше – це обробка сільгосппродукції. Плюс, попри війну, це туристичний напрямок, рекреаційний. У нас відкриваються нові локації на березі Ялпугу. Я взагалі противник того, щоб не використовувати наші ресурси – озеро та наші родючі землі. Іншим доводиться копати якісь ставки, а в нас практично все готове. Унікальність нашої громади пов’язана з озером, виноробством, сироварінням, з нашим багатонаціональним бесарабським розмаїттям. Є готелі та відкриваються нові. До речі, ми оформили землю під колишнім цегельним заводом під будівництво готелів з гарним краєвидом на озеро, і на форумі презентуємо це.

– Чого найбільше очікуєте від форуму?

– Щоб проєкти, які представлять учасники, набули розголосу. Це мінімально. І щоб вони почали працювати, залучили, зацікавили. Це найбільше бажання.

Відеоролік представлено Болградською міською радою

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x