Технології та ШІ змінять роботу майже для чверті всіх працівників у світі – дослідження

0 коментарів 24624 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Протягом наступних п’яти років майже чверть усіх робочих місць зміниться через штучний інтелект (ШІ), цифровізацію та інші економічні розробки, як-от перехід на «зелену» енергетику та перерозподіл ланцюжків постачань.


Про це йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму (WEF), пише Bloomberg.

Водночас штучний інтелект призведе до «значних порушень ринку праці». Вплив від більшості технологій буде позитивним протягом наступних п’яти років, оскільки аналітика великих даних, технології управління та кібербезпека стануть найбільшими рушійними силами зростання зайнятості, згідно з дослідженням.

Крім того, поява застосунків зі штучним інтелектом, як-от ChatGPT, матиме особливо виражений вплив. Так, ШІ витіснятиме й автоматизуватиме багато ролей, які включають міркування, спілкування та координацію.

Приблизно 75% опитаних компаній заявили, що планують запровадити технології штучного інтелекту впродовж наступних п’яти років, що, за їхніми прогнозами, призведе до ліквідації до 26 мільйонів робочих місць на діловодних та адміністративних посадах — наприклад, касири, клерки, введення даних і бухгалтерія.

У дослідженні WEF були опитані понад 800 компаній, у яких загалом працюють 11,3 мільйона працівників у 45 економіках з усього світу.

Наразі штучний інтелект залишається меншою загрозою для перспектив праці, ніж інші макроекономічні чинники, як-от уповільнення економічного зростання, дефіцит пропозиції та інфляція, йдеться у звіті. Водночас можливості для створення робочих місць, імовірно, виникнуть завдяки інвестиціям, які сприятимуть переходу бізнесу на екологічно чисті технології та широкій переорієнтації глобальних ланцюгів постачань.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x