Що таке ChatGPT: чи зможуть алгоритми залишити людей без роботи

0 коментарів 35451 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Наприкінці минулого року стався справжній бум популярності нейромереж. Насамперед це могли помітити користувачі соцмереж, коли буквально за один тиждень усі новинні стрічки виявилися заповнені фотографіями, обробленими Lensa. Одночасно з цим напливом згенерованих зображень відбувся реліз довгоочікуваного чат-бота ChatGPT, який може писати есе, код і відповідати навіть на каверзні запитання. Розбираємося, що особливого в цьому боті, чому він викликав неоднозначну реакцію і яким може бути майбутнє, в якому є ChatGPT.


Що таке ChatGPT

Хоча назва нового бота вже поширилася соціальними мережами та медіа, часто опис технології зводиться до формулювання “чат-бот” або “нейромережа”. Давайте відразу уточнимо: ChatGPT – це чат-бот зі штучним інтелектом. Він виглядає як звичайний чат-бот, яким ви сьогодні можете скористатися і в месенджері, і в банківському застосунку. Відрізняє його від усіх інших наповнення, тобто те, як цей штучний інтелект навчений і що він знає.

Для порівняння: здебільшого найпоширеніші чат-боти застосовують пошук за ключовими словами: ви пишете речення, надсилаєте його в бот, ШІ виділяє ключові слова та, спираючись на їхню комбінацію, дає вам відповідь – зазвичай, записану заздалегідь. Наприклад, чат-бот може здійснити пошук у браузері та вивести вміст першого посилання, а може просто надіслати посилання разом із парою картинок, може під’єднати до вас живого співрозмовника (наприклад, якщо ви намагаєтеся розв’язати проблему із сервісом банку). Що більше часу, ресурсів і сил вкладається в навчання ШІ, то він самостійніший і то складніші операції він може виконувати.

ChatGPT “навчався” впродовж кількох років, у нього завантажували тексти всіх видів і форматів: художні твори, журналістські тексти, пости із соцмереж, фрагменти коду. При цьому в нього не просто завантажували величезні обсяги даних, паралельно відбувалося навчання з учителем і навчання з підкріпленням – творці комбінували дві моделі, завдяки яким ШІ зміг опанувати навички класифікації та систематизації інформації, здійснювати пошук і видавати відповідь.

Завдяки цій моделі навчання ChatGPT може самостійно писати тексти на задану тему в обраному стилі (від есе до репортажів), може здійснювати переклад тексту і навіть писати код. Не менш важливо, що ChatGPT може добре справлятися з функцією діалогової системи: він підтримує бесіду з людиною, паралельно аналізуючи контекст розмови і запам’ятовуючи відповіді. Бот також може проводити дискусію, аргументуючи “свою” точку зору. І хоча система все одно може припускатися помилок щодо точності відповідей, її здібності вже почали лякати людей.

ChatGPT – це загроза?

Загалом можливості ШІ були зустрінуті позитивно. Чат-бот зміг написати есе, гідне хорошого студента, зміг відповісти на складні запитання зі сфери етики, написати цілком витриманий текст. Ось тільки багато людей побачили в цьому передумови до зниження цінності інтелектуальної праці самих людей. Навіщо людям писати есе, якщо це може зробити ChatGPT? Навіщо вивчати іноземні мови, вчитися писати код або тренувати письменницькі навички, якщо незабаром усе це можна буде довірити ШІ?

Аналогічні запитання ставили у спільноті художників у зв’язку з бумом популярності нейромереж, які генерували зображення. Залишається питанням часу, коли нейромережа навчиться малювати очі, що не косять, прямі пальці та пропорційні фігури, і тоді люди, які вміють малювати, можуть втратити роботу. Принаймні, так вважають різні користувачі.

Що таке ChatGPT: чи зможуть алгоритми залишити людей без роботиПол Кругман, колумніст The New York Times, у своїй колонці розглядає події минулих науково-технічних революцій, коли спочатку машини замінювали фізичну працю. Він стверджує, що історично відбувалися коливання в галузі працевлаштування населення, але в довгостроковій перспективі людство все одно підтримувало приблизно однаковий рівень зайнятості. Ключова відмінність у тому, що ChatGPT може знизити потребу не просто в людях, а в кваліфікованих фахівцях, тим самим знецінюючи і здобуття освіти, і подальшу інтелектуальну працю. І якщо така робота людей не втратить цінність повністю, то істотно здешевиться.

Що таке ChatGPT: чи зможуть алгоритми залишити людей без роботиЦе досить похмурий сценарій, на якому закликають не зациклюватися інші автори. Наприклад, колумніст The Verge стверджує, що такого роду доступність штучного інтелекту може стати гарною професійною підмогою для працівників розумової праці. У такому разі ШІ бере на себе рутинні завдання, а людині залишається вдосконалювати нотатки і напрацювання, зроблені нейромережею. Якщо дивитися на ситуацію в позитивному ключі, це дає змогу і економити час, і відкриває простір для творчості.

 

Що таке ChatGPT: чи зможуть алгоритми залишити людей без роботи

Кевін Русс, колумніст The New York Times, стверджував, що завдяки вмінню вести діалог нейромережа зможе замінювати терапевта – це теж сюжет, який знаходиться ближче до фантастичного. Хоча ChatGPT володіє великими знаннями в галузі мови, він все ще не оснащений необхідними технологіями, щоб визначати невербальну комунікацію так само швидко, як це робить людина.

 

Самі творці нейромережі, Open AI, пропонують не загадувати так сильно наперед, оскільки нейромережа все ще потребує доопрацювання і подальшого навчання. Так, наприклад, у базу для її навчання абсолютно не входили тексти та інформація про події, що відбулися до 2021 року, тому релевантність багатьох відповідей у зв’язку з цими подіями може бути піддана сумніву. Також нейромережа все ще потребує людей більше, ніж люди її, щоб продовжувати навчатися і нарощувати потенціал.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x