Зеленський підписав закон про спрощення процедури ввезення гуманітарної допомоги в Україну

0 коментарів 18954 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 21 грудня, Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на картку законопроєкту на сайті Верховної Ради України.


Народні депутати ще у березні цього року внесли до Верховної ради законопроєкт, яким пропонується спростити процедуру ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Автори законопроєкту зазначали, що необхідність спрощення процедури ввезення гуманітарної допомоги виникла, оскільки відповідна постанова Кабміну не діє на практиці. Її положення не узгоджуються із законом “Про гуманітарну допомогу”, який було затверджено ще у 1999 році. Тобто, головною метою ініціативи є зміни до закону, які відповідатимуть воєнному стану в Україні.

І ось, закон підписано Президентом. Зазначається, що важливим нововведенням документа є законодавчо закріплене спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Зокрема, на рівні закону запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги. Крім того, закон розширює перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Наприклад, тепер медичні вироби та ліки, визначені Міністерством охорони здоров’я, визнаватимуть гумдопомогою незалежно від терміну придатності вантажу, а ухвалення спеціального рішення державними органами не знадобиться.

Також цей Закон врегульовує питання правового статусу транспортних засобів, які визнають гуманітарною допомогою. Автівки, які надходять в Україну під час війни, звільняють від оподаткування. Це стосується і машин, призначених для перевезення понад восьми осіб та осіб із інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, які передають, зокрема, закладам соціального захисту населення та охорони здоров’я.

Ще додамо, що підписаний документ розширить перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Однак тепер додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Тож отримувачами можуть бути:

  • неприбуткові державні та комунальні установи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • надавачі соціальних послуг.

Також закон встановлює, що товари, які благодійні організації придбали за кордоном, визнаються гуманітарною допомогою, якщо їх безоплатно роздали набувачам протягом 90 днів з дати перетину кордону.

Паралельно встановлюється можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам у якості гуманітарної допомоги.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x