В Україні з 1 червня медпрепарати за програмою “Доступні ліки” будуть відшкодовуватись лише за електронним рецептом

0 коментарів 38340 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Національна служба здоров’я України з червня відшкодовуватиме лікарські засоби за програмою реімбурсації «Доступні ліки» лише за електронним рецептом. Винятком на весь період воєнного стану лишаються прифронтові, тимчасово окуповані та території активних бойових дій. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Урядовий портал.

Електронний сервіс для отримання ліків за програмою «Доступні ліки» почав функціонувати в Україні з 2019 року. Державна програма реімбурсації «Доступні ліки» реалізується для лікування найбільш поширених хронічних захворювань в Україні. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.


Однак, з початку повномасштабної війни українці зіштовхнулись з проблемою, коли не завжди була можливість як для виписування е-рецепту за програмою «Доступні ліки», так і для отримання по ньому ліків. Тому для спрощення доступу до ліків  Уряд дозволив отримувати ліки й за паперовими рецептами.

Нині лікарі й аптеки на більшості території України мають можливість працювати з е-рецептами, тож для них повертається норма відпуску лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки» лише за електронним рецептом. Паперовий варіант рецепта продовжить діяти в рамках цієї програми на тимчасово окупованих територіях і там, де ведуться активні бойові дії. Це передбачено постановами КМУ від 27 лютого 2019 р. № 136 і від 28 липня 2021 р.

В Уряді зазначили, що такі зміни, по-перше, дозволяють удосконалити реалізацію Програми медичних гарантій у частині відшкодування лікарських засобів. А по-друге, покращить моніторинг використання бюджетних коштів.

“Електронний документообіг виключає ризик допущення механічних помилок і дозволяє здійснити фактичний перерахунок за відпущені лікарські засоби”, – зазначає заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Завдяки черговій зміні у пацієнтів не буде необхідності кожні 30 днів отримувати рецепт на ліки, що відпускаються за програмою реімбурсації на очному прийомі у лікаря. Якщо пацієнт потребує тривалого лікування, повторний е-рецепт на цю групу ліків можна буде отримати дистанційно.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x