Народжувати у Рені не можна: що буде з вагітними та куди їхати на пологи

0 коментарів 22599 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Ренійській міськлікарні продовжили перехід до системи охорони здоров’я України, що проводиться реформою. Три десятки ліжок скорочують, пологового будинку по суті не буде зовсім. Народжувати всі жінкі мають їхати в Ізмаїл або Одесу, де працюють професійні перинатальні центри. Лише одиниці вагітних зможуть залишатися у Рені, де у гінекологічному відділенні будуть перебувати під супроводом лікаря. Винятком із правила також стане прийом так званих екстрених пологів, які неможливо запланувати. За оптимізацію та скорочення ліжко-місць проголосували місцеві депутати, затвердивши План розвитку РГБ до 2025 року.


Загалом за планом у лікарні скорочують 30 ліжок. У «терапії» з 50 ліквідують 20. У пологовому будинку ж, точніше гінекологічному відділенні, залишать лише половину – 10 ліжок. Послуги з прийому пологів перестануть надавати у зв’язку із реформою.

Як підкреслює головлікар міськлікарні Олег Бурля у своєму інтерв’ю нашим колегам сайту «Рені-Одеса», згідно з проведеною реформою система охорони здоров’я України поділяється на чотири рівні медичної допомоги — первинну (інститут сімейної медицини), вторинну – (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену . На практиці це означає, що жителі Ренійської громади, які постраждали від інфаркту, інсульту, інфекційного захворювання, а також породіллі мають обслуговуватись у опорних лікарнях Ізмаїлу чи спеціалізованих клініках Одеси.

Таким чином, депутатам Ренійської міськради нічого не залишалося, як підтримати реформу НСЗУ та ухвалити план розвитку місцевої лікарні (18 – «за», 2 депутати утрималися). Головлікар медустанови також звернув увагу, що у Рені за півроку народилося менше 40 малюків. Значна кількість мешканок Ренійської громади вже давно їдуть народжувати до Ізмаїлу чи Одеси, до перинатальних центрів. Цікаву думку висловив лікар із великим професійним досвідом щодо реалій життя, під які доводиться підлаштовуватися.

«Ми пам’ятаємо часи, коли пологи приймали акушерки, лікарі підключалися до процесу, коли в цьому була потреба. Але останнім часом вимоги до розродження з метою забезпечення безпеки матері та дитини суттєво підвищуються: у медустанові мають бути чотири лікарі акушер-гінеколога, чотири анестезіологи для дорослих і стільки ж дитячих, два лікарі-неонатолога, всього 14 фахівців! Причому зміна фахівців має бути постійно на чергуванні, а не так, як було прийнято останнім часом, – ургентне чергування. Тому, я б сказав, що оптимізація – це, перш за все, покращення якості послуг населенню: всі планові пологи повинні проходити в перинатальних центрах», – розповідає Олег Бурля.

Тепер у Рені залишаться 10 ліжок у гінекологічному відділенні, де вагітні жінки за необхідності будуть перебувати під супроводом лікаря. Також у Ренійській лікарні будуть умови для екстрених пологів.

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x