Національний парк “Тузлівські лимани” став транзитною ділянкою для чергових пернатих

0 коментарів 11097 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Наразі у Нацпарку триває процес, за яким дуже цікаво спостерігати: з Африки масово повертаються брижачі. Українську територію цей вид птахів використовує весною для перепочинку перед дорогою до тундри. Однак на початку липня вони повертаються до Нацпарку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на еколога Івана Русєва.


За інформацією Русєва, якби ці птахи гніздувались в Україні, то українські вчені могли б спостерігати їхні надзвичайні шлюбні вбрання та поєдинки самців. Але брижачі (інша назва – турухтан) – пролітний вид і досить численний. Під час міграцій на території Національного природного парку “Тузлівські лимани” іноді можна зустріти десятки тисяч особин. Але вони розмножуються лише в Тундрі коротким північним літом, тому залишають гніздування та відлітають з Тундри на південь до України вже на початку липня.

Першими летять до нас самці, а незабаром за ними самиці та молоді птахи. Вони відлітають зазвичай невеликими групами від 5 до 30 особин, але іноді утворюють великі зграї. За одну добу вони здатні пролетіти відстань на сотні км. Масове осушення боліт у XX столітті призвело до зникнення багатьох гніздівель брижача на території Європи. Вид вперше описав як Tringa pugnax у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней. Видовий епітет з латини на українську мову перекладається як «бойовий, войовничий». Ареал проживання простягається від Великобританії та Північної Європи через Сибір до узбережжя Охотського моря та Берингової протоки“, – розповів еколог.

Турухтани гніздяться на вологих луках, розташованих біля малих водойм, прісноводних і торф’яних боліт. Особливо їх приваблюють ділянки північноєвропейської та азіатської тундри, що знаходяться в дельтах мілководних річок. В Африці місця зимівлі розташовані на середземноморському узбережжі та на південь від пустелі Сахара. Деякі популяції брижачів здійснюють тривалі міграції в тропічні регіони Західної Африки, пролітаючи туди й назад до 30 тисяч кілометрів. Оберігається Бонською та Бернською конвенціями, Директивою ЄС про захист диких птахів та Угодою AEWA.

Національний парк "Тузлівські лимани" став транзитною ділянкою для чергових пернатих
Національний парк "Тузлівські лимани" став транзитною ділянкою для чергових пернатих
Національний парк "Тузлівські лимани" став транзитною ділянкою для чергових пернатих

Національний парк "Тузлівські лимани" став транзитною ділянкою для чергових пернатих

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x