Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький “Хлібзавод” показав “БІ” наймасштабніше виробництво року

0 коментарів 28809 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Арцизький комбінат хлібопродуктів, заснований ще у 1999 році, є доволі відомим у всій області та має добру репутацію серед покупців. Деякі товари, зокрема сезонні паски, які печуть тут, куштують навіть за кордоном. У розпал підготовки до Великодня власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” в місті Арциз завітала на підприємство, аби побачити процес наймасштабнішого за рік виробництва й поспілкуватися з директором Олексієм Куцерєвим та колективом. Про новинки виробництва 2024, факапи, які стали шедеврами, допомогу країні під час війни та про суспільно-важливе – читайте в матеріалі.


Олексія Куцарєва багато хто знає як молодого, перспективного та талановитого керівника, за часів головування якого хлібзавод зробив багато відкриттів: було значно розширено асортимент, з’явилися більш сучасні канали збуту.

Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький "Хлібзавод" показав "БІ" наймасштабніше виробництво року

З початку повномасштабного вторгнення Олексій разом з усім колективом комбінату допомагає армії, мешканцям Арцизу та країні в цілому. Ще з 2022 року щоденно хлібзавод безплатно годував своєю продукцією місцеве ТРО. Звідси відправили КАМАЗ з причепом борошна на Миколаїв. Пізніше і сам КАМАЗ віддали на потреби армії. Кожен мешканець міста Арцизу та сіл Арцизької та сусідніх громад пам’ятає, як на початку повномасштабної війни, коли був дефіцит продуктів, завдяки чому недоброчесні підприємці завищували ціни в рази, КХП Куцарєва надавав муку жителям Бессарабії по собівартості, але лише в обмежених кількостях, щоб вистачило якомога більшій кількості сімей, та щоб запобігти перепродажу з метою наживи. Олексій є засновником та керівником громадської організації “Болгарський молодіжний клуб “Актив”, метою якого є постійна допомога ЗСУ. Також Олексій безплатно надає транспорт для благодійного фонду “Добрий самаритянин”, який забезпечує гуманітарну допомогу різного формату українцям. Всю цю інформацію кореспондентці “БІ” надали наближені до сім’ї Куцаревів люди, сам же Олексій на запитання про допомогу армії та українцям відповів:

“Робимо тихо. Не хочу піаритися саме на цьому. Я допомагаю, тому що хочу допомагати, а не тому що хочу говорити, що допомагаю. Скажу так: в стороні ніколи не сиділи, та зараз не сидимо”.

Підготовка до сезону пасок на заводі починається з січня. На сьогодні підприємство випускає близько тридцяти найменувань пасхальної продукції п’ятнадцять з яких – ексклюзивні вироби. Новинки цьогорічного пасхального сезону – шоколадний панетоне та діабетична пасха. Діабет – страшна хвороба, яка позбавляє хворого банальних маленьких радощів. Гарним показником є те, що Арцизький хлібзавод подбав про цих людей та створив паски саме для них. Тепер кожен діабетик може смакувати найголовнішим атрибутом великого християнського свята – паскою. Для того, аби дізнатися подробиці створення нової позиції в асортименті виробів хлібзаводу, ми рушили в кабінет головного технолога Людмили Бондаренко, яка залюбки поділилась своїми розробками:

Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький "Хлібзавод" показав "БІ" наймасштабніше виробництво року

“Спочатку в основі підсолоджувача ми використовували лише фруктозу та мальтозу, але результат мене не задовольнив, виріб був недостатньо солодким, тому методом спроб та помилок ми вдалися до застосування таблетованого цукрозамінника, і хоча це значно вдорожчало вартість пасхи, але нарешті вона вийшла саме такою, якою я хотіла представити її споживачу”.

Спілкуючись з технологинею, стає зрозумілим, що жінка з натхненням та завзятістю ставиться до своєї роботи. Хоча далеко не всі вироби вдається зробити з першого разу, а є й ті, над якими довелося “попітніти”, як от “Коломбо”:

“Навіть коли я разом з іншими технологами їздила на навчання, нам презентували цей виріб, але не дали технологію, хотіли продати її. Але я так просто не здаюсь і поставила собі за мету самій зробити “Коломбо”. Така я була не одна – нас було 5-7 технологів, які запекло намагалися відтворити цей рецепт. Ми постійно зідзвонювалися запитатися один в одного, чи вийшло, але першою все ж змогла я, і пишаюсь цим. Більше ніж два тижні я чаклувала над цим рецептом – і зараз це вже один з найпопулярніших виробів заводу”, – розповідає жінка.

Але найбільше Людмила любить свою “Мармурову” паску, яка на сьогодні є лідером продажу. Найдивовижніше те, що саме цей рецепт “помилковий”. У творчому процесі технологиня змішала два види тіста, щоб не викидати, але коли воно піднялось, і жінка побачила, що з цього вийшло – одразу поділилась з керівником. Колективно було прийнято рішення, що цей виріб має бути на прилавках. Ось так помилка стала шедевром.

Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький "Хлібзавод" показав "БІ" наймасштабніше виробництво року

Пані Людмила також поділилась іншими секретами своєї роботи, як от те, що на підприємстві заведено влаштовувати дегустації, але не лише своєї продукції, а й продукції інших пекарень. Щоб зробити дослід максимально чесним, зрізається “шапочка”, смакується лише тісто, і працівники дають свою професійну оцінку “наосліп”. “Я свою паску впізнаю з тисячі”, – запевняє жінка.

Процес виробництва хліба – беззупинний. Підприємство працює навіть під час тривоги.

“Зупиняти виробництво повністю ми, на жаль, не можемо, але в нас є облаштоване укриття – це укріплена частина будівлі, без скляних деталей, де під час тривоги перебуває персонал. Печі та інше обладнання в цей час працюють. Взагалі, якщо ви пам’ятаєте, наше підприємство теж постраждало після прильоту в сусідній “АГРОПРАЙМ”, тому, маючи досвід,  зараз ми готові до таких випадків. У нас підготовлено все – від засобів першої допомоги до заготованої плівки”, – розповідає технологиня.

Насправді перешкоджає роботі інша проблема…

“Великою проблемою воєнного часу є нестача чоловічої робочої сили, оскільки жінкам тяжко працювати на деяких позиціях, але ми нікого не скорочували, не звільняли. Навіть коли роботи зовсім мало, ми забезпечуємо наших робітників заробітньою платою та, звісно ж, хлібом”, – зауважив Олексій.

Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький "Хлібзавод" показав "БІ" наймасштабніше виробництво року

Також гарною традицією, яка взяла початок ще за часів пандемії, стало запрошувати священника для освячення готових пасок безпосередньо на заводі. Тобто, якщо ви бачите наліпку “освячено” на пасках Куцарева, ви маєте знати, що вони дійсно освячені. Взагалі керівництво дуже серйозно ставиться до православних традицій – сам завод також освячений. Знаючи про це, багато біженців, які знаходяться за кордоном, заздалегідь замовляють паски з частинкою рідної землі та православної віри.

Взагалі інтернет-замовлення стали мати неабияку популярність. Вже дві людини на підприємстві займаються пакуванням та відправкою пасок за інтернет-замовленням. Арцизькі паски замовляють в Англію, Польщу, Германію, Голландію та інші країни. Зазвичай замовлення приймають на сторінці хлібзаводу в соціальній мережі “Instagram”.

На підприємстві майже не залишається непроданої продукції, але, якщо таке і стається, то паски дарують церквам, будинкам-інтернатам, а якщо їх залишається зовсім мало, то продають з великою знижкою.

Паски, які замовляють у країни Європи: Арцизький "Хлібзавод" показав "БІ" наймасштабніше виробництво року

Сезон великодніх смаколиків минає, скоро завод повернеться до звичайних буднів та розв`язання нових задач. Найголовнішою на сьогодні Олексій Куцарєв вважає перехід на альтернативні джерела енергії. Мета – перевести усі потужності виробництва на альтернативні джерела енергії, щоб забезпечити безперебійну роботу підприємства.

Загалом і завод, і співробітники справляють дуже позитивне враження. У приміщеннях чисто та охайно, усі злагоджено виконують свою роботу, віддаючись справі на повну, та обіцяють, що продовжать вдосконалювати й свої навички, й якість своїх виробів, і саме підприємство. А також сподіваються, що їх вироби прийдуться до смаку покупцям та допоможуть надати святу домашнього затишку.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x