Ренійська міська влада буквально ховає новий шкільний автобус, а він тим часом іржавіє просто неба

0 коментарів 72333 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Обставини придбання та використання нового шкільного автобуса для перевезення учнів філії №2 Ренійської міської опорної школи виявилися схожими на детективну історію. Причому власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені був змушений несподівано взяти на себе роль «слідчого», щоб з’ясувати, здавалося б, прості питання: забезпечила Ренійська міськрада школярів філії довгоочікуваним автобусом чи ні? Якщо ні, то чому проблема вирішується так довго – із 2022 року? Якщо ж автобус уже придбано, то де він і чому досі не використовується за своїм прямим призначенням, тобто не перевозить учнів?


Дива почалися в той самий момент, коли автор цих рядків звернувся за відповідними коментарями до чиновників апарату виконкому міськради. Але спочатку необхідно коротко нагадати передісторію проблеми. Ще в серпні 2022 року голова Ізмаїльської районної державної адміністрації Родіон Абашев, начальниця відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту РДА Марина Деной, міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов, його перша заступниця Людмила Чакир та начальниця Ренійського міського відділу освіти Лілія Бондаренко відвідали Ренійську опорну школу, де зустрілися з батьками учнів та відповіли на їхні численні питання.

Представники батьківського співтовариства, що й слід було очікувати, насамперед цікавилися особливостями освітнього процесу та забезпечення безпеки своїх дітей в умовах воєнного часу. Саме ці теми звучали у переважній більшості питань, які були поставлені перед районними та міськими чиновниками.

Зокрема батькам, і насамперед батькам учнів початкових класів, було рекомендовано супроводжувати дітей до школи та зі школи. Ренійський міський голова Ігор Плєхов зі свого боку обіцяв вирішити проблему доставки учнів другої філії опорної школи (колишня загальноосвітня школа №5) до основної будівлі навчального закладу. Як відомо, у філії немає власного укриття, тож діти із «п’ятої школи» змушені займатися в опорній школі. Однак між ними – велика відстань, і учні ходять на заняття або пішки, або їздять на «маршрутці». З огляду на цю обставину міський голова запевнив, що учнів філії доставлятиме до місця навчання шкільний автобус.

Отже, Ігор Плєхов не просто публічно пообіцяв забезпечити філію автобусом для перевезення школярів, а й зробив це у присутності керівників райдержадміністрації та батьків учнів.

Проте вже наступного, 2023 року, Ренійська міська рада затвердила проєкт рішення про ліквідацію філії №2 опорної школи. Така ініціатива місцевої влади, звісно, обурила батьків учнів філії. На одне із засідань постійних депутатських комісій міськради прийшла група батьків школярів, яка висловила рішучий протест проти закриття навчального закладу.

Як вже було згадано вище, люди скаржилися на те, що їхні діти змушені добиратися до опорної школи або пішки (а та розташована в протилежному кінці міста), або на громадському транспорті. Батьки нагадали також, що напередодні 2022-2023 навчального року міський голова пообіцяв організувати доставку учнів філії автобусом. З того минуло достатньо часу, але обіцянка мера залишилася невиконаною…

Протест подіяв: у травні 2023 року сорок третя сесія Ренійської міськради виключила із порядку денного пленарного засідання питання щодо ліквідації філії №2 опорної школи. Цю ініціативу озвучила секретарка міськради Оксана Єфименко (на тій сесії міського голови Ігоря Плєхова не було). За словами Оксани Єфименко, питання відклали «до вирішення проблеми транспортування дітей до місця навчання». Коли і яким чином місцева влада вирішуватиме це завдання, секретарка міськради не уточнила.

Після сесії автор цих рядків звернувся за коментарем до першого заступника міського голови Ренійської громади Людмили Чакир, але й Людмила Валеріївна не змогла дати більш конкретної відповіді. Наша співрозмовниця сказала лише, що питання про доставку учнів філії до опорної школи перебуває на стадії вивчення…

Нагадаємо також, що проблема придбання шкільних автобусів була на стадії вирішення ще у вересні 2022 року. Як повідомив заступник міського голови Ренійської територіальної громади Іван Стадников, ТГ мала отримати два великі автобуси як гуманітарну допомогу з Голландії. На той момент переговори про надання цієї допомоги були близькіми до завершення. Ренійська міськрада планувала використовувати один із автобусів для доставки учнів філії №2 до опорної школи. Проте, як зазначив Іван Олексійович, згодом потенційні благодійники перестали виходити на зв’язок і просто зникли. В результаті громада так і не отримала обіцяних автобусів.

Проте, оскільки філія №2 опорної школи так і не була ліквідована, необхідність у шкільному автобусі нікуди не зникла. Більше того, за неофіційною інформацією, Ренійська міськрада отримала автобус ще у серпні поточного року. Чому ж учні філії продовжують діставатися фактичного місця навчання пішки чи громадським транспортом? З цим питанням ми знову звернулися до заступника мера громади Івана Стадникова. Проте цього разу реакція Івана Олексійовича на нашу цілком пересічну професійну цікавість виявилася дивовижною.

«Я не готовий вам відповісти. Подібні питання треба ставити відділу освіти. На сьогодні я не можу сказати, на якому етапі знаходиться вирішення цього питання, і тим більше не можу нести відповідальності за заяви міського голови, який свого часу пообіцяв придбати автобус для другої філії опорної школи. Знаю лише, що все залежить від фінансових можливостей бюджету. Іншою інформацією з цього приводу я не володію. Принаймні мер або його перша заступниця не ставили переді мною жодних завдань, пов’язаних із придбанням шкільного автобуса. Нічого додати не можу», – сказав Іван Стадников.

У свою чергу ми вирішили уточнити питання, що нас цікавить, у фінансовому управлінні виконкому Ренійської міськради. Логіка наша була дуже проста: якщо автобус уже придбано, то це має бути відображено у відповідних документах. Якщо ж купівля техніки лише планується, то й ці плани зафіксовано у якихось проєктах рішень сесій, засідань виконкому тощо. Таким чином фінансова структура органу місцевого самоврядування просто не може нічого не знати про придбання (або намір придбання) майна вартістю близько 1 мільйона гривень. Але й цього разу на нас чекало розчарування.

«Я розглядаю лише ті фінансові документи, на яких є резолюція міського голови чи його першої заступниці. Лише після цього з’являється можливість передбачати у місцевому бюджеті певні кошти. Простіше кажучи, я виконую лише технічну функцію у бюджетному процесі, – прокоментувала начальниця фінансового управління виконкому Ренійської міськради Данієла Бузіла. – Щодо питання про придбання шкільного автобуса для учнів філії опорної школи, то я взагалі про це нічого не чула. Принаймні останнім часом мені не надходило ні усних, ні письмових розпоряджень стосовно теми автобуса для перевезення школярів».

Нарешті, більш конкретну та точну інформацію нам надала Марина Деной, яка в недалекому минулому очолювала відділ освіти, охорони здоров’я, культури та спорту Ізмаїльської районної державної адміністрації, а зараз обіймає посаду заступниці голови РДА. І, що найдивовижніше, коментар Марини Михайлівни радикально відрізняється від того, що заявили чиновники виконкому Ренійської міськради.

«Маю сказати, що ще у вересні 2023 року практично всі заклади середньої освіти Ізмаїльського району отримали шкільні автобуси. Кожна громада району, у тому числі Ренійська ТГ, отримала по одному шкільному автобусу, – розповіла Марина Деной. – Крім того, хочу наголосити, що нещодавно було внесено зміни до Кодексу цивільного захисту населення України. Ці зміни стосуються облаштування укриттів та заходів щодо евакуації населення. Зокрема раніше враховувався той факт, що не всі заклади освіти мають повноцінні бомбосховища, тому дозволялося застосовувати принцип «двох стін» як створення найпростішого укриття у разі повітряної тривоги. Проте з 1 вересня 2024 року принцип «двох стін» більше не діятиме. Для тих шкіл, де немає нормальних укриттів, передбачено придбання або зведення модульних укриттів».

Ренійська міська влада буквально ховає новий шкільний автобус, а він тим часом іржавіє просто неба

Повернувшись до теми шкільних автобусів, заступниця голови Ізмаїльської РДА зазначила, що всі автобуси були придбані за рахунок державного бюджету при співфінансуванні місцевих рад у розмірі не більше ніж 10 відсотків від необхідних витрат. Більше того, кожен автобус уже значиться на балансі відповідної територіальної громади.

Відповідаючи на запитання, чому в Рені новий шкільний автобус досі не використовується за призначенням, Марина Деной припустила, що ця техніка з якоїсь причини ще не зарахована до балансу Ренійської міськради.

«Необхідно вирішити кілька бюрократичних питань – отримати технічний паспорт, санітарний паспорт, водій має отримати посвідчення необхідної категорії та пройти військово-медичну комісію (ВМК). І так далі. Тобто є безліч нормативних вимог, які необхідно виконати, щоб легально експлуатувати шкільний автобус. Я зараз не готова говорити про те, наскільки Ренійська міськрада виконала всі ці вимоги. Як би там не було, я точно знаю, що неодноразово за участю районних та міських органів влади розглядалося питання необхідності доставки учнів філії №2 в опорну школу.
Мені добре відомо, що філія та основна будівля школи знаходяться у різних точках міста, і тому питання залишається дуже актуальним. Понад те, розглядалися й інші варіанти вирішення питання. Наприклад, обговорювався варіант, що дозволив би спеціально для учнів філії №2 Ренійської опорної школи орендувати укриття неподалік їхнього навчального закладу. У цьому випадку зникла б необхідність транспортування дітей на місце навчання через усе місто. Проте цими питаннями має насамперед займатися місцева влада», – заявила заступниця голови Ізмаїльської РДА.

У ході нашого подальшого «розслідування» вдалося з’ясувати, що Ренійська ТГ справді отримала новий шкільний автобус, але з незрозумілих причин міська влада буквально приховує його від громадськості (у прямому значенні слова). Техніка нібито оформлена на опорну школу, але чомусь «передана на зберігання» до місцевого міжшкільного навчально-виробничого комбінату (МНВК), який на сьогодні практично не працює. Виникає просте запитання: навіщо?

Ренійська міська влада буквально ховає новий шкільний автобус, а він тим часом іржавіє просто неба

Автор цих рядків побував у МНВК та поспілкувався з одним із працівників цього навчального закладу. Як розповів наш співрозмовник, комбінат фактично не працює, оскільки тут немає укриття, та, відповідно, на його території не можна проводити заняття. Більше того, за словами співробітника, міська влада ухвалила рішення взагалі ліквідувати МНВК: він допрацює до кінця поточного навчального року, а з 1 вересня 2024 року припинить своє існування як окремий навчальний заклад.

До речі, на офіційному сайті Ренійського міського відділу освіти навчальний комбінат навіть не згадується у переліку навчальних закладів (зокрема дошкільних, позашкільних та інших), які діють у Ренійській громаді. Очевидно, цей момент вкотре свідчить про те, що питання про закриття МНВК вже вирішено.

Ми поцікавилися, чи існує у комбінату хоч якийсь матеріально-технічний потенціал, який би дозволив йому продовжувати свою роботу і розвиватися. Наш співрозмовник відповів, що зокрема МНВК міг би навчати школярів кулінарії, вивчати швейну справу та автоділо. З останнім, щоправда, складніше, – єдина вантажівка, яка колись служила дітям «навчальним посібником» на практиці, вже давно зламана, і ніхто не збирається її відновлювати. Проте автоділо можна було б викладати на рівні теорії, але, судячи з усього, міський відділ освіти в цьому не зацікавлений. Крім того, на території МНВК ми побачили несправний шкільний автобус. Виходячи з його зовнішнього вигляду, автобус не використовується вже кілька років і, знову ж таки, складається враження, що місцевим органам влади він просто не потрібен.

І ось саме тут ми підійшли до найголовнішого: «зниклий» новий шкільний автобус знайшовся! Причому знайшовся він також на території МНВК. Примітно, що дорога техніка стоїть просто неба, тобто автобус ніяк не захищений від дощу, туману, спеки, пилу або морозу. Невідомі нам люди, які вирішили сховати нову техніку на території навчального комбінату, не спромоглися подбати навіть про те, щоб автобус був накритий брезентом або захищений від негоди якимось іншим чином…

У результаті нам так і не вдалося з’ясувати, чому міська влада вирішила розпорядитися новим шкільним автобусом саме таким чином (як уже було зазначено вище, заступник міського голови Ренійської громади Іван Стадников, який відповідає у виконкомі за гуманітарні, освітні, культурні, соціальні та медичні питання, просто не захотів спілкуватися на цю тему, вдавши, що йому взагалі нічого не відомо про долю автобуса). Згідно з неофіційною інформацією, міськрада «береже» нову техніку до 2027 року, коли закінчиться поточний етап реформи системи закладів середньої освіти, і автобус може знадобитися для перевезення сільських дітей до шкіл з вищим статусом (проте чомусь ні в кого не виникає питання, а в якому технічному стані «доживе» автобус до 2027 року за таких умов «зберігання» техніки?). До того ж, якщо врахувати, що новий автобус з’явився в Рені ще в серпні минулого року і з того моменту не експлуатувався, то цілком очевидно, що місцевий бюджет непогано заощадив на закупівлі палива та оплаті праці водія. Окреме питання – оформлення цієї економії у фінансових документах міськради.

Як би там не було, але тут ми маємо справу з кричущим випадком свідомого обману учнів філії №2 опорної школи та їхніх батьків. Весь 2023-2024 навчальний рік діти ходили до школи пішки або добиралися «маршруткою», хоча мали можливість їздити на новому шкільному автобусі.

Думаю, буде не зайвим порекомендувати батькам учнів написати до міськради колективне звернення з проханням роз’яснити причини та обставини цієї дивної ситуації. Було б цікаво прочитати офіційну відповідь міської влади.

Колективне фото – це епізод візиту голови Ізмаїльської РДА Родіона Абашева та його заступниці Марини Деной до Ренійської опорної школи, серпень 2022 року. Фото з архіву автора. До речі, саме тоді мер Ренійської громади Ігор Плєхов публічно пообіцяв організувати перевезення учнів філії на шкільному автобусі

Ренійська міська влада буквально ховає новий шкільний автобус, а він тим часом іржавіє просто неба

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x