Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей – про що мріють освітяни

0 коментарів 55755 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Соціальні мережі останніми днями зарясніли публікаціями про мрії викладачів і учнів різних закладів освіти Кілійської громади у вигляді проектів, які вони продовж року готували колективно (учні, викладачі, батьки). Новий етап, який проходить з 5 до 18 вересня, передбачає онлайн-голосування за них. Претенденти на грандові кошті щосили намагаються поширити публікації, в яких розповідають про свої ідеї і просять небайдужих віддати свій голос для збільшення шансів на перемогу. “Бессарабія INORM” розповість, про що мріють освітяни, і як допомогти здійсненням їхніх мрій. 


Зазначимо, участь у конкурсі стала можливою в рамках реалізації міжнародного Швейцарсько-українського проекту DECIDE, в якому бере участь Кілійська громада – одна з Бессарабії. Шкільний громадський бюджет – це комплекс заходів, що сприяє налагодженню взаємодії органів місцевого самоврядування з учнівською молоддю та іншими жителями ТГ. Він спрямований на залучення учнів та учениць 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, освітян, батьків та активних громадян до участі в розробці та впровадженні шкільних громадських проектів. Призовий фонд сформовано за рахунок коштів в межах Швейцарсько-українського проекту DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти”  та співфінансування з  бюджету громади на 2022 рік відповідно до Меморандуму про співпрацю, яку Кілійська міська рада підписала на п’ять років. Проекти-переможці поділяються на великі та малі. Максимальна вартість великого – близько 700 000 гривень, малого – 50 000. Переможців на Кілійську громаду буде три. Які саме проекти втіляться у життя – вирішують глядачі. Голосувати після авторизації можна одночасно за один великий і одни маленький проекти.

Кілійська школа №1 або “Оазіс спорту”. 

Перша кілійська школа мріє про власний “Оазіс спорту” на території подвір’я. Автори проекту пояснюють:

“Сучасний спортмайданчик на території Кілійського ЗЗСО№1 необхідний для того, щоб діти із задоволенням займалися спортом, підвищували рівень фізичної підготовленості, вирішували проблеми незайнятості дітей, підлітків та молоді, формували стійкі цінності та вели здоровий спосіб життя, досягали у спорті вагомих результатів”, – вказано в описі проекту.

На фото прикладу їхнього уявлення про спорткуточок – різноманітні тренажери на гарно вимощеному майданчику. Бюджет 707 тисяч 142 гривні.

Учні закладу розвернули цілу кампанію для залучення голосів. Підтримайте №12 і ви, якщо вам сподобалася ідея збільшення спорту у житті школярів.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Кілійська школа №2 або спортивний майданчик мрії.

Проект освітян Другої школи пов’язаний з відсутністю повноцінного місця для занять спортом на території закладу. Деякі уроки фізкультури учні мають проводити за його межами – на міському стадіоні. Тому не дивно, чого власний спортивний майданчик такий омріяний. За підрахунками учасників, він обійдеться у 707 142 гривень. За ці кошти планується облаштування футбольного, баскетбольного та волейбольного полей, які можна буде використовувати і для інших видів спорту.

“Проект направлений на створення необхідної спортивної бази закладу загальної середньої освіти.
Даний проект актуальний. Відсутність умов для проведення сучасного уроку фізичної культури, спортивно-масової та позакласної роботи з фізичного виховання призвела до необхідності створення сучасного багатофункціонального спортмайданчика, який відповідає вимогам безпеки, належного його використання для потреб дитячо-юнацького спорту, проведення сучасного уроку фізичної культури в умовах НУШ, занять з предмету «Захист України», пропаганди здорового способу життя”, – зазначено у короткому описі проекту.

Подарувати шанс школі на власний спортивний комплекс можна проголосувавши за проект під №11. 

Кілійська школа №3 або “Пересувний кінотеатр для міста”.

Учні і педагоги Третьої школи загадали дуже цікаве бажання – мати власний кінотеатр. Його вартість оцінили у 707 142. Креативний колектив навіть листівки розробив, які рознесли по домах.

“Цим проектом пропонується облаштування пересувного кінотеатру, що забезпечить створення умов для безкоштовного перегляду фільмів та безпечного проведення часу всіх учасників освітнього процесу.
Медіапростір має велику привабливість для дітей, формує уподобання, стиль мислення та поведінки”, – зазначають учасники.

Підтримати проект №14 можна за посиланням. 

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни   Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Школа № 4, та одразу два проекти про облаштування подвір’я і лаундж-зони

У Кілійській школі №4 мріють про круте подвір’я для проведення заходів і затишне місце з лаундж-зоною у коридорі. Вирішили зазіхнути одразу на два гранти.

Перший у розмірі 700 тисяч гривень – на велике шкільне подвір’я, де можна проводити різноманітні заходи:

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

“Облаштування безпечного і комфортного шкільного подвір’я для учасників освітнього процесу та мешканців громади (серед яких є люди з особливими освітніми потребами): лавками, ігровими зонами та озелененою територією, що забезпечить екологічно сприятливий простір, оптимізує руховий режим, створить позитивну мотивацію до навчання та виховання, культури спілкування, доброзичливих взаємин між учнями та педагогами та бережного ставлення до оточуючого середовища”, – описують ідею автори.

Другий – на затишну лаундж-зону всередині закладу, яка обійдеться у 50 тисяч гривень:

“Лаунж – зона в шкільному коридорі має на меті створення приємної атмосфери для спілкування та дозвілля дітей під час перерв та в позаурочний час. Метою проєкту є облаштування коридору на зону відпочинку з місцями для сидіння та цікавими розвивальними іграми. Яскравий дизайн створить конфортну ситуацію для спілкування”, – описують проект учасники.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Підтримайте проекти вісім та дев’ять, щоб зробити щасливими освітян Четвертої школи.


Також участь беруть три сільські школи:

  • Дмитрівська – з мрією про гарне шкільне подвір’я

“Проект направлений на благоустрій шкільного подвір’я та квітника, де будуть висаджені естетичні квіти, кущі, дерева та буде створена зона дозвілля для 280 учнів і 40 вчителів, які зможуть там відпочивати під час перерви та позаурочний час. На подвір’ї будуть встановлені лави для відпочинку та металеві урни для сміття”, – зазначають учасники.

Для участі вони навіть створили справжній макет свого бажання. Поголосувати можна ТУТ.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

  • Шевченківська школа №2 з мрією про ігровий майданчик.

“Необхідно, щоб на шкільному подвір’ї був ігровий майданчик для дітей, тоді збільшиться можливість активно проводити час відпочинку, покращуючи стан здоров’я та якість дозвілля”, – вважають представники закладу.

Голосувати можна ТУТ.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

  • Шевченківська школа №2 з мрією про рокарій європейського типу та сонячні батареї на даху

“Проект передбачає перетворити запущену пришкільну територію в місце нового освітнього простору (Висадити види рослин степової зони для їх подальшого вивчення учнями. Проводити навчання через діяльність, STEM- освіта : спостереження, експеримент, моделювання; наукову діяльність, виконання практичної частини навчальних програм ,екологічного виховання молоді,місце відпочинку мешканців села”, – пояснюють претенденти на грант і просять їх підтримати за посиланням .

А ще за другим проектом, що стосується енергозбереження.

“Сутність проекту полягає в тому, щоб за рахунок встановлення сонячних панелей на даху школи забезпечити економію коштів місцевого бюджету через скорочення витрат на електричну енергію. Встановлення сонячних панелей сприяє зниженню шкідливих викидів в атмосферу та зниженню екологічного податку. Чистіше навколишнє середовище сприяє поліпшенню умов навчання”, – піклуються про природу школярі.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

  •  Новоселівська школа, яка мріє про вуличний спортивний комплекс “Олімп”.

“Облаштування на прилеглій території Новоселівського закладу загальної середньої освіти вуличного спортивного майданчика з міні-футбольним полем, зонами для гри у волейбол та бадмінтон встановлення вуличних тренажерів для фізичних вправ. Можливість проводити спортивні змагання до дня села або в державні свята”, – пояснюють учасники.

Підтримати можна ТУТ. 

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

  • Та Фурманівська школа, яка мріє про міні-ферму

“Завдяки великим навантаженням, нераціональному харчуванню в сучасному житті учнів так не вистачає “живих” вітамінів, тому ми пропонуємо створити міні-ферму. Це зона, де будуть проводитись не лише креативні навчальні заняття, а захист та створення навчальних міні-проектів. Наша ідея спрямована на формування агробіологічних компетентностей та популяризації принципів здорового харчування”, – пояснюють свій вибір фурманчане.

Підтримати можна ТУТ.

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

Кілійські школи змагаються за грантові кошти на реалізацію креативних ідей - про що мріють освітяни

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x