Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

0 коментарів 18711 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Стартувала кампанія звітності старост сіл у Болградській громаді. Першим на цьому тижні підбив підсумки своєї діяльності за 2022 рік староста сіл Тополине та Оксамитне Василь Чернєв. Він розповів сільській громадськості, що вдалося зробити і скільки коштів з бюджету громади було спрямовано на кожну з усіх сфер життєдіяльності двох сіл.


Про це повідомляє “Бессарабія ІNFORM” з посиланням на інформацію Болградської міської ради.

«Найважливішим за минулий рік я б назвав роботу ліцею та дитячого садка завдяки тому, що нам вдалося відремонтувати та обладнати два укриття в цих установах, на що було витрачено 420 тисяч гривень», – звернув увагу у своєму звіті Василь Чернєв.

За його словами, чимало було здійснено і в частині благоустрою двох населених пунктів – освітлення, ямковий ремонт доріг, роздані індивідуальні контейнери для сміття (придбані міською радою), вивезення якого здійснюється щотижня.

«Можу запевнити, колеги з інших громад навіть щиро нам заздрять, що у нас на такому рівні організовано сьогодні вивіз сміття. Ви й самі можете погодитись, що взяті у кредит громадою сміттєвози, виправдовують себе», – продовжив староста.

Зупинився він докладно і на інших сферах діяльності, однак присутніх найбільше хвилювало одне найболючіше питання – коли в Оксамитному та Тополиному з’явиться свій централізований водопровід, а з кранів йтиме хоча б такої якості вода, як й у самому Болграді?

Щоб докладніше відповісти на нього, слово взяв Болградський міський голова Сергій Димитрієв. Нижче наведемо найактуальніші питання мешканців та відповіді на них:

Питання: Чому проблему водопостачання, про яку так багато говорилося, не було вирішено ще вчора? Коли вже розпочнуться роботи з будівництва водопроводу?

Відповідь: Минулого року ми заклали в бюджеті громади кошти під проектування водопроводу, але у зв’язку з військовими діями в Україні та згідно з постановою Кабміну, ми були позбавлені права освоювати гроші на ці цілі, втративши ще один рік на вирішення цієї проблеми. На сьогодні нами вже замовлено проектно-кошторисну документацію на даний об’єкт, укладено відповідний договір, згідно з яким вона має бути виготовлена до кінця червня поточного року. Тільки вартість розробки цієї документації склала майже 1 мільйон гривень. Далі подивимось, які знадобляться суми, щоб його реалізувати. Але можу запевнити, що йтиметься про чималі гроші. Адже вони будуть спрямовані не лише на одну трубу, яка тягтиметься з очисних споруд Болграду, а й на мережі по двох селах.

Питання: Але ж кілька років тому, ще до об’єднання громад, колишня сільська голова Оксамитного та Тополиного показувала вже проект вартістю 500 тисяч гривень на будівництво водопроводу. Де він, чому його не можна використати, а замовляти новий?

Відповідь: Такий проект справді був, це був проект на свердловину біля Оксамитненської школи. Ми взяли його до уваги, але в процесі виявилося, що він потребує доопрацювання. Довелося шукати автора проекту, але на жаль, наші спроби успіхом не увінчалися. До речі, гроші за його виготовлення повернулися до бюджету.

Питання: Через деяких недбайливих наших жителів, які не платять навіть за ту воду, яка подається до наших сіл по водогону колишнього совгоспу ім. Суворова комунальним підприємством «Горводоканал» нам припинили подачу води. Чому не можна відрізати їх від цієї труби, щоб інші не страждали?

Відповідь: Дійсно, з 1 квітня КП «Горводоканал» Болградської міської ради перестав подавати воду в села Оксамитне та Тополине, але не стільки за борги, що утворилися, скільки через те, що 1 квітня закінчився термін договору між органом самоорганізації населення сіл Тополине та Оксамитне, його не було продовжено із підприємством. А здійснювати подачу води без правовстановлюючих документів КП не може. Більше того, «Горводоканал» вже отримав попередження про відключення від електроенергії за її несплату. Адже саме жителі Тополиного та Оксамитне повинні були платити «Горводоканалу» не за саму воду, а відшкодовувати вартість електроенергії, яка витрачається на ії подачу. Але, справді, не всі громадяни двох сіл бажають оплачувати і це. Покарати їх, відрізавши від водогону, не так просто. У багатьох боржників труба проходить територією городу, тобто ми маємо потрапити до домоволодіння. Але тільки якщо на це сам погодиться власник. Далі – щоб виробляти щось із трубою водогону, якою сьогодні надходить вода, ми повинні спочатку спитати дозволу у власника цієї труби – совгоспу ім. Суворова. Виходить замкнене коло. І тут якраз доречним буде вплив сусідів неплатників, представників органу самоорганізації. Я зараз не закликаю вас влаштовувати самосуд, однозначно – ні. Але поговорити з односельцями, переконати їх у тому, що за електрику треба платити чи від’єднатися від водогону – у ваших силах.

Насамкінець хочу запевнити, що ми постараємося обов’язково реалізувати проект будівництва централізованого водопроводу. Фахівці, техніка – у нас є, чекаємо на кошторис. І це питання – у нас на постійному контролі. До того ж перед нами постає й інше важливе завдання – забезпечити всі наші сільські населені пункти бюветами – установками доочищення води.

За підсумками зборів роботу старости сіл Оксамитне та Тополине було визнано задовільною.

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

Звіти старост Болградської громади: про найголовніше в Тополиному та Оксамитному

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x