«Фірмова» ренійська злочинність: хто і коли наведе лад у «кримінальній столиці» Бессарабії?

0 коментарів 96282 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Проблема розгулу криміналу в колишньому Ренійському районі, а тепер – у Ренійській територіальній громаді активно обговорюється на рівні місцевих та обласних органів влади та правоохоронних структур уже багато років. Це питання регулярно звучало на сесіях районної та міської рад, місцеві депутати та чиновники виконавчої влади проводили наради з представниками різних підрозділів поліції, до Рені неодноразово приїжджали керівники Головного управління Нацполіції в Одеській області тощо, проте реальних результатів у боротьбі зі злочинністю не було. У найкращому разі в певні періоди активність криміналу знижується, але потім знову зростає…


Маленьке місто Рені давно здобуло погану славу кримінальної «столиці» Придунайського краю Одещини. Ця репутація склалася тут ще в «лихі дев’яності», але в останні роки «високий статус» Рені у кримінальному світі переживає свій «ренесанс». Зокрема, Ренійська громада «славиться» як національний і навіть міжнародний центр виробництва та збуту наркотичних речовин у значних обсягах (переважно марихуани). Ситуація погіршується тим, що місто розташоване на межі трьох країн – України, Румунії та Молдови. Це сприяє поширенню й транскордонної злочинності.

Крокодили, як в анекдоті, не літають, – їх успішніше замінили гранати

Для того, щоб читач краще уявив собі будні кримінальної «столиці» українського Придунав’я, власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені вирішив нагадати найгучніші злочини, скоєні тут за останні роки. Цей перелік дозволить нам, як то кажуть, поринути в контекст і перейти до головної теми – теми реальної можливості української правоохоронної системи впоратися з бессарабською організованою злочинністю.

Жовтень 2017 року. Одночасно зникли безвісти двоє мешканців Ренійського району – фермер із села Новосільське Петро Карагяур та Юрій Асаржи, більш відомий як кримінальний авторитет на прізвисько Хребет. За цими фактами Ренійським відділенням поліції було відкрито кримінальне провадження за ст. 115 КК України (навмисне вбивство) з позначкою «зник безвісти». У Ренійському районі розпочалися активні розшукові заходи, до справи підключилися фахівці обласного ГУНП. У грудні 2017 року співробітники Ренійського відділення поліції між селами Орлівка та Новосільське знайшли трупи двох чоловіків, засипані землею. Як з’ясувалося, тіла належали Петру Карагяуру та Юрію Асаржи.

Грудень 2018 року. Христина Карагяур, вдова вбитого фермера Петра Кярагяура, звернулася до Ренійського відділення поліції з повідомленням про те, що їй погрожували, а потім намагалися вбити. За словами Христини, о 6-й годині ранку 6 грудня їй зателефонували невідомі і почали погрожувати розправою за те, що вона поширює інформацію про вбивць її чоловіка. Коли жінка вийшла надвір, то побачила на воротах розтяжку з гранатою. На вказану адресу виїхала оперативно-слідча група, яка підтвердила слова вдови. Місцева поліція відкрила за цим фактом кримінальне провадження за ст. 129 КК України (загроза вбивством) та ст. 264 (недбале зберігання вогнепальної зброї чи бойових припасів).

Жовтень 2018 року. У Ренійському районі стався земельний конфлікт між СВК «Буджак» та ПП «Влахос». При цьому інцидент набув кримінального характеру – представники однієї зі сторін конфлікту приїхали на «розборку» з трьома одиницями автоматичної зброї. Свідком інциденту став депутат Ренійської райради Сергій Арабаджи, який спостерігав цю подію на власні очі.

Лютий 2019 року. Лише за три тижні у місті Рені двічі вибухнули бойові гранати, причому обидві – у дворах приватних будинків. В обох випадках обішлося без жертв та постраждалих, але було пошкоджено домоволодіння. За цими фактами поліція відкрила кримінальні провадження за статтями 296 ч. 4 (хуліганство) та 194 ч. 2 (навмисне знищення або пошкодження майна) КК України.

Порушуючи хронологію, зазначимо, що у лютому 2020 року в Рені знову прогриміло два вибухи гранат. Обидві гранати було кинуто у двір будинку директора Ренійського елеватора Володимира Хамика. До цього зловмисники намагалися підпалити дах його службового автомобіля, а за кілька тижнів біля будинку В. Хамика було виявлено пляшки із запальною сумішшю. Наголосимо, що на той момент гранати вибухали в Рені з такою регулярністю, що поліція вже збилася з рахунку…

Серпень 2019 року. Відбувся напад на заступника директора порту Рені Анатолія Мунтяна – невідомі плеснули йому в обличчя кислотою. В результаті він отримав хімічні опіки, у тому числі ушкодження очей. Ренійська поліція кваліфікувала цей злочин як заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. Зазначимо, що Анатолій Мунтян кілька років був помічником народного депутата України (тепер уже колишнього) Юрія Крука та представляв його інтереси у Ренійському районі. Свого часу Юрій Крук очолював парламентський підкомітет з питань морського та річкового транспорту.

2 жовтня 2020 року в Рені стався зухвалий збройний напад на 50-річного кримінального авторитета на прізвисько Кип’яток. В результаті він отримав вогнепальні поранення черевної порожнини та ноги. Стріляв у нього чоловік у чорній масці, який після нападу втік з місця злочину на автомобілі BMW темного кольору з єврономерами. Для координації розслідування до Рені прибуло керівництво обласного ГУНП.

Як стало відомо пресі, жертва замаху – це колишній митник, екс-учасник злочинного угруповання Віталія Маріянчука (Бухгалтера), з яким пов’язують одразу кілька резонансних вбивств на замовлення в Одесі. Кип’яток також був замішаний у кількох гучних викраденнях людей. Має судимість, входить до організованого злочинного угрупування (ОЗУ) Олега Попеску, відомого на прізвиська Олег Ренійський та Румун. В ОЗУ Кип’яток займався, зокрема, «наїздами» на бессарабських фермерів, брав участь у рейдерських захопленнях зернових елеваторів.

Цей страшний список можна продовжувати довго, проте перейдемо до більш важливого питання – результатів розслідування цих злочинів. Тут слід зазначити, що всі ці факти неодноразово обговорювалися публічно, причому як за участю потерпілих, свідків та журналістів, так і на рівні керівників ренійських та обласних органів поліції. І цей бік нашої теми не менш цікавий, ніж кримінал як такий.

«… Ці злочини будуть розкриті протягом найближчих двох місяців»

У 2018 році вищезгадана Христина Карагяур опублікувала в районній газеті «Ренійський вісник» коментар під заголовком: «Винних у смерті мого чоловіка навіть не затримано». У цій публікації вдова розповіла про те, що замовник та виконавці вбивства фермера добре відомі, проте правоохоронці Одеської області з незрозумілих причин нічого не роблять для притягнення злочинців до кримінальної відповідальності.

«… У Ютубі з’явилося відео, де виконавець цього злочину чітко називає імена замовника та співучасників убивства. Це регіональний агромагнат, депутат однієї з місцевих рад, земельний рейдер та члени його угруповання. Вони продовжують виконувати свій план ліквідації фермерських господарств у Ренійському районі. Організаторами вбивства є уродженці села Нагірне Ренійського району, фермери, учасники злочинного угрупування із захоплення та «віджиму» земель, а виконавцями – мешканці Молдови, найманці, холоднокровні вбивці. До вироку суду ми не маємо права називати їхні прізвища, але всі подробиці вбивства можна переглянути в Ютубі («Українська справедливість. Частина друга» від 24 липня 2018 року)», – повідомила у пресі Христина Карагяур.

У тій самій газеті «Ренійський вісник» вже згаданий депутат Ренійської райради Сергій Арабаджи докладно розповів про земельний конфлікт між СВК «Буджак» та ПП «Влахос» за участю озброєних автоматами людей. Ось що пише автор публікації: «Я, як депутат, разом із І. Продановим (керівником СВК «Буджак» — Прим. авт.) виїхав на зустріч із О. Стойловським (представником іншої сторони конфлікту – Прим. авт.) для переговорів з метою мирного врегулювання назрілого конфлікту. Причому поліція була попереджена про зустріч, що готується. Однак, коли ми підходили до двох легкових автомобілів, що чекали нас, нам назустріч вискочили двоє людей, озброєних бойовими автоматами… При цьому один з автоматників чітко озвучив, що у випадку, якщо ми зробимо хоч крок, він стрілятиме на ураження. Я викликав по телефону поліцію… Однак четверо поліцейських, які прибули на місце, категорично відмовилися пройти туди, де під дулами автоматів близько 20 хвилин знаходилися неозброєні люди, хоча я готовий був йти попереду поліції».

Зі свого боку керівники органів поліції також коментували ці та інші резонансні злочини. Зокрема, у лютому 2018 року тодішній начальник Головного управління Національної поліції на Одещині Дмитро Головін провів у Рені виїзний прийом громадян, після чого відповів на запитання місцевих журналістів. Генерал сказав: «Я можу офіційно заявити: ті злочини, про які ви сказали, будуть розкриті протягом найближчих двох місяців. Як відомо, громадяни Молдови, які обстріляли машину котловинського фермера, були затримані дуже швидко, за рішенням суду вони взяті під варту (йдеться про злочин, скоєний у Ренійському районі 12 лютого 2018 року – Прим. авт.). Найближчим часом буде розкрито і вбивство Карагяура та Асаржи, і спробу розстрілу в Орлівці. Для більш об’єктивного розслідування ці справи переведено до обласного слідчого управління, їх супровід здійснює обласний карний розшук».

Однак ця обіцянка так і залишилася порожніми словами… Потім Дмитра Головіна на посаді начальника ГУНП в Одеській області змінив Олег Бех. У жовтні 2019 року він провів нараду за участю керівників обласного управління карного розшуку, слідчого управління та Ренійського відділення поліції. Обговорювалося розслідування стосовно замаху на життя Христини Карагяур. Заслухавши підлеглих, начальник ГУНП дав вказівку вжити негайних та вичерпних заходів щодо встановлення причетних до злочину осіб…

«Він перебуває у міжнародному розшуку, але Румунія своїх громадян не видає»

«Фірмова» ренійська злочинність: хто і коли наведе лад у «кримінальній столиці» Бессарабії?

У червні 2021 року стався ще один гучний злочин, який вкотре «прославив» Рені на всю Україну: в місті з вогнепальної зброї було вбито 66-річного місцевого кримінального авторитету Василя Паніогло на прізвисько Паня. Ми не будемо зайвий раз повторювати подробиці цього резонансного злочину – їх можна дізнатися з цілого ряду публікацій в Інтернеті. Для нас у цьому випадку важливіше інше – загальний кримінальний контекст убивства Паніогло. Не секрет, що загиблий входив у відоме організоване злочинне угруповання вже згаданого Олега Попеску (Румуна). Таким чином, загибель Пані стала черговим маркером підвищення активності цієї ОЗУ на території Бессарабії.

У червні 2023 року тема загострення злочинності в Ренійській громаді обговорювалася на черговій сесії Ізмаїльської районної ради, в ході якої начальник Ізмаїльського райвідділу поліції та керівник Ізмаїльської окружної прокуратури звітували про поточну криміногенну ситуацію та результати боротьби зі злочинністю на території Ізмаїльського району.

Зі свого боку зазначимо: як вважають співробітники поліції, багато гучних злочинів пов’язані з переділом сфер впливу кримінального світу на Одещині. Коротко кажучи, бандитів цікавлять будь-які галузі економіки чи конкретні підприємства, які можна «доїти», тобто отримувати від них «данину». І, мабуть, тут інтереси та амбіції різних злочинних угруповань і навіть окремих учасників не збігаються…

Задля справедливості зазначимо, що українські правоохоронні органи неоднозначно оцінюють роль ОЗУ Попеску у кримінальних процесах Придунайського регіону. Наприклад, 2020 року тодішній начальник Головного управління Нацполіції в Одеській області Олег Бех в інтерв’ю виданню «Думська» так прокоментував значення Попеску для кримінального світу Одещини:

«Так, справді, є такий Олег Попеску. Гадаю, його зайво демонізують. Це звичайна людина, яка застрягла у 1990-х. І йому здається, що він досі правитиме балом на цій території. Крім цього, там дуже багато людей залякано, йде здирництво у підприємців. Але реакція є на це, до того ж усіх правоохоронних органів – від поліції та прокуратури до СБУ. За кожним злочином, скоєним у цьому регіоні, йде робота. Ніхто нічого спускати злочинцям не збирається, нічого просто так не залишимо, за всіма епізодами буде жорстка відповідь».

Цілком очевидно, що реальне життя регулярно спростовувало і продовжує спростовувати «дипломатичну» оцінку колишнього керівника обласної поліції. Але чому? Чим пояснюється такий сильний вплив Олега Ренійського на криміногенну ситуацію у регіоні? Невже правоохоронна система України не може знешкодити небезпеку, яка існує буквально в неї під боком?

У 2021 році, одразу після вбивства Василя Паніогло, мені вдалося обговорити ці питання з начальником Ренійського відділення поліції Миколою Піщанським. Думаю, що основні моменти цього інтерв’ю не застаріли й досі.

– Миколо Григоровичу, чому Україна не домагається від Румунії видачі Олега Попеску за злочини, скоєні ним у нашій країні?

– Попеску – громадянин Румунії. А своїх громадян ніхто не видає – ані Румунія, ані Україна, ані інші країни.

– Тобто, якби Попеску був громадянином України, наша країна могла б домагатися його видачі?

– Так, якби він просто ховався в Румунії від українського правосуддя через скоєні в Україні злочини, то ми могли б звернутися до Румунії з проханням видати його нам. Але оскільки, як я вже сказав, Попеску є громадянином Румунії, екстрадиція неможлива.

– А чи в Україні особисто проти Попеску відкрито кримінальні справи?

– Так, він перебуває у міжнародному розшуку.

– Чому в такому разі його не може затримати Інтерпол?

– Тому що він не залишає територію Румунії. А Румунія своїх громадян не видає. Так, Інтерпол Румунії може його затримати. Але заарештувати не має права. Знову ж таки, Інтерпол може його допитати і повідомити Україну, що він живе в Румунії. А також може запросити відповідні українські кримінальні справи.

– У чому тоді проблема? Якщо Інтерпол може отримати від України кримінальні матеріали на Попеску, то чому його не судять у Румунії по цих матеріалах? Адже для цього існує міжнародний розшук.

– Саме Україна має ініціювати кримінальне переслідування Попеску на території Румунії.

– Про це я й говорю. Адже українська сторона може передати румунській стороні кримінальні матеріали щодо Попеску. І нехай там його судять.

– Українська сторона має діяти через Генеральну прокуратуру… Але ми з вами вже влізли у нетрі кримінально-процесуального законодавства.

– Проте я хочу отримати чітку і зрозумілу відповідь: Україна в принципі може організувати кримінальне переслідування Попеску на території Румунії? Його можуть там судити за українськими кримінальними справами?

– Теоретично це можливо.

– А Генпрокуратура України робила подібні дії?

– Я не знаю. Це не рівень Ренійського відділення поліції.

«Ми знаємо, де знаходиться корінь зла, і зараз працюємо над тим, щоб його «вирвати»

Проте, як вдалося з’ясувати автору цих рядків, Головне управління Нацполіції в Одеській області все ж таки робить зусилля для реальної боротьби з криміналом у Ренійській громаді і навіть намагається «дістати» в Румунії лідера ОЗУ Олега Попеску. Про це в липні 2023 року розповів один із керівників ГУНП Одещини. Зізнаюся, його заяву можна вважати сенсаційною: жоден із високопосадовців правоохоронних органів національного чи обласного рівня раніше жодного разу не говорив про можливість притягнення Олега Попеску до кримінальної відповідальності в Україні чи на території Євроюзу.

«Відповідна робота в Ренійській громаді ведеться, і я впевнений, що вона матиме логічне завершення. Справді, у 2019-2020 роках гранати у Рені вибухали майже через день. Але потім, якщо говорити простою мовою, ми знайшли цілу низку людей, винних у скоєнні цих злочинів, і посадили їх у в’язницю. Тобто ми довели кримінальні справи до суду, зловмисників було засуджено, вони отримали строки покарання. І, якщо ви помітили, у Рені після цього одразу настала тиша, яка тривала більше року. Але потім, як я розумію, Олег Євгенович (мається на увазі Олег Попеску – Прим. авт.) вирішив знову взятися за старе», – прокоментував один із керівників обласної поліції на умовах анонімності.

Щодо вбивства фермера Петра Карагяура та кримінального авторитету Юрія Асаржі, то, за словами офіцера обласного ГУНП, цей злочин можна вважати розкритим. Поліція встановила особу злочинця, який скоїв це вбивство, і його затримали. Проте для української сторони проблема полягає в тому, що цей злочинець зараз перебуває в росії. «А з росією, як ви розумієте, у нас зараз немає взаємодії з таких питань», – наголосив наш співрозмовник.

Продовжуючи тему активності ОЗУ Олега Попеску на півдні Одеської області, наше джерело інформації підтвердило, що корінь зла знаходиться у місті Галац (Румунія).

«Всі про це знають. Так, Україна не може добитися видачі Попеску, бо він є громадянином Румунії. Проте обласна поліція зараз займається питанням про те, чи можна притягти лідера ОЗУ до кримінальної відповідальності на території Румунії. Ми маємо величезне досьє про злочини Попеску, і ми плануємо передати ці документи румунській стороні. Сьогодні ми активно проводимо цю роботу. Зокрема, розглядається можливість заочного засудження Попеску. Як би там не було, я вважаю, що лідера ОЗУ можуть посадити у Румунії. Звісно, я не можу нічого гарантувати, але такий шанс є, і я оцінюю його досить високо», – заявив наш співрозмовник.

НА ФОТО: Олег Попеску, фото видання «Dетектив INFO»

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x