Чергова програма літнього відпочинку дітей у Ренійській громаді знову не передбачає оздоровлення у рекреаційних зонах

0 коментарів 17523 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Ренійській територіальній громаді прийнято чергову програму літнього відпочинку та оздоровлення дітей. На цей раз вона розрахована до 2026 року включно. Загальний трирічний бюджет відповідних заходів має становити 6 мільйонів 709 тисяч гривень. Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Зазначимо, що у 2022 році на фінансування аналогічної програми з бюджету ТГ було виділено 740 тисяч гривень, у 2023 році – 1 млн 469 тис. грн. Як бачимо, це дуже скромні кошти, і такий обсяг бюджету програми пояснюється тим, що після початку російської агресії органи місцевого самоврядування, у тому числі Ренійська міська рада, змушені були відмовитися від організації літнього відпочинку дітей у рекреаційних зонах.

Слід нагадати, що протягом багатьох років в українській системі освіти завжди існували значні відмінності між поняттями «відпочинок» та «оздоровлення» дітей, які навчаються у дошкільних та шкільних закладах. У відповідних офіційних документах поняття «відпочинок» сформульовано, як «комплекс спеціальних заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, спортивного характеру, які забезпечують організацію дозвілля дітей, відновлення фізичних та психічних функцій дитячого організму, сприяють розвитку духовності та соціальної активності дітей та здійснюються у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку протягом оздоровчої зміни».

Поняття «оздоровлення» охоплювало те ж саме, але воно практично завжди вимагало перебування дітей в рекреаційних зонах на морі, в горах, у хвойних лісах і таке інше. Проте війна суттєво вплинула на організацію літнього відпочинку дітей практично на всій території України. З 2022 року поїздки дітей до рекреаційних зон були визнані небезпечними, і не лише через безпосередню загрозу бойових дій, але також через те, що у більшості оздоровчих закладів немає обладнаних бомбосховищ та укриттів. Крім того, якби літні дитячі табори і готові були б приймати гостей, то за останні роки вартість путівок настільки підвищилася, що далеко не кожна громада має можливість профінансувати з місцевого бюджету повноцінне оздоровлення навіть окремих (пільгових) категорій дітей, не кажучи вже про масові оздоровчі заходи.

Відповідно цього року, як і минулого, у Ренійській громаді єдиною доступною формою організації літнього відпочинку дітей будуть пришкільні табори – так звані «майданчики», як їх давно називають у народі. Заради справедливості підкреслимо, що пришкільні табори виконують цю функцію вже багато років, але зараз у них практично немає альтернативи. Основне завдання пришкільних таборів, як наголошує міськрада, – це «сприяння в організації змістовного дозвілля, у тому числі проведення національно-патріотичних, культурно-масових, фізкультурно-спортивних заходів тощо».  

Водночас місцева програма містить дуже широкий перелік категорій дітей, які потребують, цитуємо, «особливої соціальної уваги та підтримки». Але в чому саме полягає«особлива соціальна увага», не уточнюється.

Нагадаємо, що у 2023 році пришкільні табори в Ренійській ТГ відкрилися 1 червня і працювали лише одну зміну (14 днів; у довоєнні роки, як правило, працювали дві зміни). Цією формою літнього відпочинку було охоплено до тисячі дітей. Наразі ні на офіційному сайті Ренійської міськради, ані на сайті міського відділу освіти немає інформації про те, як планується організувати літній відпочинок дітей у 2024 році. Можна припустити, що цього року цей процес мало відрізнятиметься від торішнього. 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x