Чому росіяни намагаються нашкодити “Бессарабії INFORM”, і яку роль у цьому відіграють боти окупантів – дослідження

2 коментаря 33210 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


За останні тижні новинний портал “Бессарабія INFORM” зазнав кілька серйозних хакерських атак, внаслідок яких довелося протягом тривалого часу відновлювати сталу роботу інтернет-ресурсу. Наші фахівці з’ясували, що джерела цих атак знаходяться на території російської федерації. Оскільки подібні спроби взлому трапляються з “БІ” з самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, ми вирішили пояснити читачам, чому росіяни полюють на, здавалося б незначний для них, регіональний засіб масової інформації, та яку мету переслідують чисельні російські боти, залишаючи коментарі до наших новин. 


Зазначимо, що у перший місяць війни в Україні російські хакери все ж змогли ненадовго завдати нам неприємностей, встановивши замість стартової сторінки триколор. Це непорозуміння ми швидко виправили та подбали про захист, який протягом року допомагав підтримувати працездатність сайту. Проте останніми тижнями окупанти активізувалися і збільшили свої зусилля.

Давно відомо, що російські окупанти діють не лише на полі бою, а й намагаються перемогти на інформаційному фронті, вносячи дезінформацію та блокуючи роботу різних сайтів на території України, зокрема ЗМІ та органів влади. Зі свого боку таку увагу до “БІ” від окупантів ми розцінюємо, як комплімент, адже, по-перше, it-окупанти полюють за найбільш відвідуваними новинними ресурсами, а, по-друге, – патріотично налаштованими виданнями, які збирають навколо себе категоричних опонентів країни-агресорки.

Зазначимо, що згідно з даними Google Analytics, кілька років поспіль “БІ” була досить популярною серед відвідувачів з росії і стала ще популярнішою після російського вторгнення в Україну. Так, у 2021 році наш сайт відвідало понад 200 тис. користувачів із країни-окупанта.

Чому росіяни намагаються нашкодити "Бессарабії INFORM", і яку роль у цьому відіграють боти окупантів - дослідження
Фрагмент статистики відвідуваності сайту БІ за 2021 рік

А вже у 2022 році ця цифра зросла до понад 500 тис. При чому це дані лише за півроку, оскільки в липні за рішенням Генпрокуратури РФ сайт Бессарабія ІНФОРМ був заблокований Роскомнадзором на території цієї країни. Судячи з усього, російські окупанти дуже переживали, що їхні жителі дізнаються правду про те, що насправді відбувається на території України, яку від них ретельно приховують.

Чому росіяни намагаються нашкодити "Бессарабії INFORM", і яку роль у цьому відіграють боти окупантів - дослідження
Фрагмент статистики відвідуваності сайту БI за 2022 рік

Рішення про блокування було ухвалено 8 липня 2022 року, а вже 13 числа сайт став недоступним на території Росії. Відтоді читати “БІ”, як і багато інших українських ЗМІ, росіяни можуть тільки через VPN.

Чому росіяни намагаються нашкодити "Бессарабії INFORM", і яку роль у цьому відіграють боти окупантів - дослідження

Сміливо можна зробити висновок, що боягузи в рф настільки чистять інформаційне поле, що попереджують просікання достовірної інформації про війну в Україні зазомбованим громадянам навіть з невеличкого (за масштабами всеукраїнських) регіонального засобу масової інформації. Проте, як демонструє статистика станом на квітень 2023 року, росіяни все ж не полишили своїх спроб читати “БІ”. Відвідування з Росії дуже знизилися, але бачимо ріст з території країн, які популярні серед VPN-сервісів. Розуміючи це, рашисти не полишають спроб зашкодити інтернет-ресурсу та впливати на читачів “БІ” за допомогою ганебних коментарів, які і за змістом і за призначенням діляться на кілька категорій: принижують українську владу, українців та ЗСУ, вносять розбрат у проукраїнську аудиторію та дезінформують населення.

Чому росіяни намагаються нашкодити "Бессарабії INFORM", і яку роль у цьому відіграють боти окупантів - дослідження
Дані Google Analitics за квітень 2023 року

Спираючись на думки військових експертів, робиться це на території Бессарабії з двох причин. По-перше, влада росії не полишає мрій про захоплення стратегічно важливої для них Одеської області, про що також свідчать заяви окремих чиновників та колаборантів, а, по-друге, намагаються тримати “у тонусі” жителів далеких від фронту регіонів та нанести якомога більше шкоди українському інформаційному простору. Користуючись нагодою, закликаємо повністю ігнорувати такі коментарі, а ми докладаємо зусиль, аби ви їх зовсім не бачили.

Зазначимо, країна-агресор вкладає серйозні ресурси у свої знамениті «фабрики ботів»: їхнє втручання у вибори президента США у 2016 році вже стало історією, а саме зараз вони активно працюють над просуванням кремлівської пропаганди у країнах Африки та посиленням контролю над самими росіянами. У 2022 році російські тролі продовжують свою діяльність – з початку війни соцмережами та у коментарях до новин на сайтах розганяються відверто абсурдні меседжі: «Українські солдати – генетично модифіковані», «В Україні знаходяться секретні біолабораторії США», «В цих біолабораторіях виводять птахів, заражених вірусом, що вбиває лише росіян», так і більш тонкі – зазвичай, повʼязані з загрозою атак на певні міста, або з поширенням «зради» щодо того, що Україну зливає Захід, власна влада, Туреччина, Китай тощо.

«У них всі зусилля спрямовані на зомбування населення. Зараз вони заблокували майже всі соціальні мережі, крім російських. Мережа із сотень Telegram-каналів завдяки постійному обміну трафіком і роботі “фабрики ботів” повністю контролює громадську думку», — наголосив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у нещодавньому інтервʼю.

Зазначимо, що російські ботоферми існують не лише у росії. В Україні їх утримують зрадники, яких контролюють з країни-агресорки. Багато з них вже викрили правоохоронці, проте виключати їхню наявність не можна навіть через рік війни.

Найбільшою з викритих була ферма у Запоріжжі – вона мала майже 70 тис. фейкових акаунтів та більше 50 інтернет-спільнот у різних соціальних мережах, які поширювали проросійські меседжі або дезінформацію.

«Ботоферма функціонувала в нежитловому приміщенні, до функцій власника приміщення входили підключення устаткування до інтернету, а також придбання та заміна SIM-карток. Безпосередньо адміністрування здійснювалось з території рф», – зазначили у СБУ. Під час проведення обшуку виявили 429 GSM-модулів, два апаратні комплекси керування модулями та понад 3 000 SIM-карток українських операторів зв’язку, які використовували для реєстрації акаунтів у соцмережах.

Чим небезпечні ботоферми – вони здатні нанести суттєву шкоду, розганяючи фейки, створюючи та посилюючи панічні настрої.

Цілі поширення фейків можуть бути різними – обдурити, залякати, спровокувати на потрібні ворогу дії або ж «розкрити» власний фейк і проголосити, мовляв, українці самі поширюють неправдиву інформацію. Але уся робота ботоферм спрямована на досягнення цілей росії, тож усім нам вкрай важливо не піддаватися на хитрощі ворожих ІПСО.

Продовжуємо тримати інформаційну гігієну, розповідати Бессарабії та світу про злочини росії та працювати на Перемогу України на своєму інформаційному фронті.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
БРЕСТ-1939
БРЕСТ-1939
1 год назад

И какой ты горожанин – так, прохожий 🙂 😀

Ivan
Ivan
4 месяцев назад

Щоб вони не змогли нашкодити, потрібно мати досить хорошу систему безпеки сайта. Взагалі, щоб сайт був надійним, потрібно замовляти їх у таких компаніях, як https://www.adspace-marketing.com/ Всім рекомендую

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x