Чи можуть кібератаки росіян знеструмити всю Україну? – відповідь СБУ

0 коментарів 13986 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувалися і кібератаками. 


Про це розповів начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю LIGA.net.

За його словами, такий сценарій дій агресора був очікуваний, тому жодна з цих атак не була ефективною.

“У найгіршому випадку кібератака може відключити електроенергію на 5-10 хвилин. Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наша задача – не допустити цього. Або ми пускаємо ворога хибним слідом, розуміючи, що не буде негативних наслідків. Про більшість кібератак суспільство не знає, а Росія сьогодні робить в середньому понад 10 кібератак на добу”, – зазначив Ілля Вітюк.

Якщо не відбивати такі кібератаки, наслідки були б украй серйозними, підкреслив очільник профільного департаменту СБУ. За відсутності відповідного захисту, кібератаки набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли. Ракети ж у більшості випадків, зі слів спеціаліста, збиваються або прилітають кудись не туди.

“Одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло по всій країні, щоб енергетики не змогли перекидати потужності між регіонами. Ворог прагне, щоб ми опинилися без світла, води, опалення, звʼязку, інтернету, засобів оплати. Але це вже абсолютно неможливо за такого рівня нашої підготовки та реагування. У найгіршому випадку завдяки кібератаці вони можуть, наприклад, вимкнути електроенергію на 5-10 хвилин або якісь сервіси не працюватимуть протягом нетривалого часу. Ми працюємо, щоб навіть цього не трапилось”, – запевнив Вітюк.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x