Система державних закупівель України: те, чого ви ще не знали

0 коментарів 14121 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Для того, щоб в повній мірі зрозуміти історію трансформації державних закупівель, треба згадати, як все відбувалося раніше. Закупівля продуктів та послуг державними установами носила майже конспіративний характер – ніхто не знав, як це відбувається, як обираються постачальники, про які суми йде мова. Іноді навіть не було можливості оцінити результат. Звичайно, що такий стан речей не мав позитивного впливу на загальну картину державної діяльності у сфері закупівель. У порівнянні з європейськими країнами, можна було казати про занепад і сприятливе підґрунтя для процвітання корупції. Було необхідно вирішувати це питання і робити це якомога швидше, особливо у світлі того факту, що Україна почала позиціонувати себе як прогресивна держава, яка прагне відповідати європейським нормам.


Кроком назустріч новій гілці закупівельної еволюції стало створення онлайн-системи ProZorro. Централізована база, куди вноситься і де зберігається вся інформація про державні закупівлі, стала запорукою введення в дію якісно нової торговельної схеми.

В першу чергу, це стосується прозорості, що випливає навіть із самої назви системи. Враховуючи той факт, що згідно з Законом України «Про публічні закупівлі» всі державні підприємства мають здійснювати держзакупівлі виключно через ProZorro, подальше приховування закупівельного процесу стало неможливим. На загальний огляд потрапили всі етапи – від публікації річного плану до укладання договору з обраним постачальником. Кожен охочий міг переконатися в тому, що бюджетні кошти витрачаються на справді потрібні речі.

Другу перевагу отримали безпосередньо постачальники, а саме малий і середній бізнес. Хто з них міг раніше подумати про те, що його продукція буде мати попит на ринку держзакупівель? ProZorro розвіяло всі сумніви. Подавати заявку на участь в тендері віднині може будь-який постачальник, який відповідає вимогам тендерної документації замовника. У свою чергу, замовник вирішує, який постачальник підходить йому найбільше, розглядаючи як цінові, так і нецінові критерії: умови постачання, відстрочення платежу тощо.

Економія бюджетних коштів – всі відразу ж записали цей пункт у список досягнень нової закупівельної реформи. Дійсно, нова хвиля постачальників, які відкинули сумніви у прозорості проведення державних тендерів, посприяла росту конкуренції. Кожен з них прагне отримати вигідний державний контракт і задля цього готовий на певне зниження ціни. В результаті замовник отримує бажану продукцію чи послугу значно дешевше, ніж планувалося.

Спрощення та пришвидшення роботи, використання електронних документів, великий вибір виконавців та відкритість тендерів – все це стало реальним завдяки ProZorro.

Коментарі закриті.