Власники прокату електросамокатів в Ізмаїлі заявили про намір оскаржити заборону мерії

3 коментаря 46197 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Представники компанії “JET.UA”, які на початку квітня цього року відкрили прокат електросамокатів в Ізмаїлі, не погодилися з рішенням виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради щодо заборони їхньої послуги, та звернулися до правоохоронних структур, аби оскаржити його. 


Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» з посиланням на підприємця Сергія Георгієва, який започаткував цей новий вид діяльності в Ізмаїлі.

Нагадаємо, прокат самокатів за франшизою ТМ “JET”, який успішно працює у багатьох великих містах України, зокрема у Києві, Одесі, Дніпрі, Вінниці, Львові, Черкасах, Білій Церквій, Рівному, Луцьку тощо, з’явився в місті Ізмаїл 10 квітня.

Проте через кілька днів після відкриття, 12 квітня, виконком Ізмаїльської міської ради заборонив використання на території міста цих транспортних засобів, а також їхнє розміщення та зберігання на міських територіях загального користування. У мерії пояснили прийняте рішення тим, що виконавчий комітет виходив із наданих законом повноважень та інтересів безпеки усіх учасників дорожнього руху.

Через певний час до ізмаїльців звернувся з поясненнями особисто мер міста Андрій Абрамченко, зауваживши, що місто не пристосоване для руху електросамокатів, через що даний транспорт несе загрозу як пішоходам, так і водіям автівок.

Представники компанії “JET” не погоджуються з позицією міської влади, вважають заборону перевищенням меж владних повноважень і готові оскаржувати її у суді. Сергій зазначив, що вони спробували знайти компроміс із мерією та узгодити всі організаційні питання, але з цього нічого не вийшло.

Сергій Георгієв вважає заборону прокату електросамокатів в Ізмаїлі юридично необґрунтованим і таким, що порушує конституційні права на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

«Якщо навіть брати до уваги зазначені в рішенні посилання на законодавчу базу, то ви не знайдете жодної правової норми, яка б забороняла такий вид діяльності», – стверджує Сергій.

Він нагадав, що Україна – це соборна та унітарна держава, в якій діє принцип верховенства права і в якій Закон один для всіх:

«Але що ми маємо на практиці? В таких містах як Одеса, Київ (для розуміння, люди використовують прокат самокатів в столиці біля будівель найвищого законодавчого органу, виконавчого органу, будівлі Верховного Суду України та головних офісів правоохоронних структур), Дніпро, Львів, Черкаси, Вінниця та інші – один Закон, а міська влада міста Ізмаїл тлумачить Закон по-своєму, якось «по-регіональному».

Молодий бізнесмен обурений тим, що в Україні, яка знаходиться в стані війни, трапляються подібні речі:

«Президент України досить часто закликає у своїх відеозверненнях до відкриття бізнесу, оскільки це робочі місця, це податки в державу, це обіг безготівкових операцій, це підтримка економічної системи усієї держави. Проте, із зрозумілих причин, не кожний знайде сил і сміливість сьогодні піти на таке, але Ми – наважились… Ми вклали кошти в самокати, програмне забезпечення, інструмент, комплектуючі, ми застрахували кожну поїздку на самокаті (уявляєте – кожну!) і назад цього не повернеш… Тому нам нічого не залишається більше, як оскаржувати цей прецедент беззаконня, звертатись до правоохоронних структур щодо перевищення меж владних повноважень, а також по максимуму реалізовувати принцип свободи слова».

Власник нового бізнесу заявив, що нова послуга має підтримку серед місцевого населення, тому компанія має намір боротись за своє право на ведення бізнесу.

Слід зазначити, що у лютому 2023 року Верховна Рада України ухвалила документ №8172 (Проект Закону про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів). Президент підписав його наприкінці березня, а вже 4 квітня 2023 року він набув чинності. Головна зміна полягає у тому, що електросамокати, гіроскутери та інша подібна техніка (важливо — саме електрична) офіційно визнаються транспортними засобами.

Прийнятий парламентом документ називають першим кроком до регулювання руху персонального транспорту, зокрема електросамокатів. Цей закон вперше в українському законодавчому полі визначив, що таке легкий персональний транспорт, і створив підґрунтя для розробки правил і норм для врегулювання руху електротранспорту. Далі матимуть ухвалити закони, що врегулюють, де саме можна їздити та за якими правилами.

Поки Верховна Рада не ухвалила відповідних рішень, ці питання врегульовує місцева влада. У Києві, наприклад, ще в 2021 році встановили максимальну швидкість для користувачів електросамокатів – 20 км/год. Крім цього, було запроваджено зони, де заборонено залишати самокати. А от в Ізмаїлі вирішили піти найлегшим шляхом – просто заборонити, без можливості обговорення і спроби налаштувати алгоритм роботи нової послуги. Наскільки законними є такі категоричні методи вирішення проблем «на випередження» – розбиратимуться правоохоронні органи.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Анонимно
Анонимно
1 год назад

В городе нет без препятствий поездок на самокате,где то всё равно нужно выезжать на дорогу,а там фуры!!!

Виктор
Виктор
1 год назад

самокатам не место на дорогах и тротуарах измаила.на них ездят безумцы.представляющие угрозу гражданам.мэр молодец.что защищает интересы и безопасность горожан.

Дмитро
Дмитро
1 год назад

Странное решение мэра, попахивает личным интересом, весть мир ездит на прокатном транспорте – велосипеды, самокаты, даже авто прокатные, а Измаил – столица мира))), бред

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x