36 мільйонів на відновлення систем меліорації: хто може взяти участь у програмі

0 коментарів 21924 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Програма USAID з аграрного і сільського розвитку продовжує надавати співфінансування для модернізації зрошувальних систем, зокрема у Бессарабії. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» з посиланням на ВР України.


Дві організації водокористувачів зможуть отримати по 18 мільйонів гривень кожна в рамках реалізації цієї програми. Це вже друге співфінансування, яке надає міжнародний донор з метою підтримки реформи гідротехнічної меліорації в Україні.

Таке співфінансування  може включати придбання дощувальної техніки і обладнання; організацію інфраструктури краплинного зрошення; встановлення системи водообліку; облаштування системи дистанційного управління поливом тощо.

Попередньо кошти на загальну суму понад 36 мільйонів гривень отримали дві організації водокористувачів з Одеської та Черкаської областей. Дана програма особливо актуальна для Одещини, зокрема для півдня регіону.

Нагадаємо, у 2020 році Одещина потерпала від посухи, яка стала найбільшою за останні десятиріччя. Гідрометцентр фіксував найнижчу за попередні 20 років кількість опадів в області. Наслідками низької кількості опадів, пилових буревіїв та приморозків під час вегетації стала значна загибель озимих посівів.

Лише у Білгород-Дністровському районі в 2020 році загальна сума збитків через відсутність необхідних опадів на полях досягла майже 728 млн. грн., від посухи постраждали 67 суб’єктів господарювання. На Одещині фіксували від 50 до 70 відсотків загибелі посівів, а найбільше постраждали Болградський та Ізмаїльський райони.

Не набагато ліпше складалась ситуація у 2022 році, оскільки через недостатню кількість дощів на півдні спостерігалась низька врожайність ярих та технічних культур. Проте, як наголошували у Департаменті аграрної політики ОВА,  там, де були зрошувальні системи, ситуація була набагато краще.

То ж хто може отримати кошти на модернізацію системи меліорації? За умовами субгранту, отримати співфінансування можуть організації водокористувачів, які на дату подання заявки офіційно зареєстровані та знаходяться на підконтрольних територіях України, де наразі не ведуться бойові дії. Територія обслуговування одного проекту має становити не менше 200 га, а участь заявника у фінансуванні субгранту не менше ніж 30% від загального бюджету проєкту.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x