Звіт ренійського КП «Водоканал» про фінансово-господарську діяльність за 2023 рік: про розвиток підприємства навіть не йдеться…

0 коментарів 23193 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Без жодного перебільшення можна сказати, що проблеми комунального підприємства Ренійської міської ради «Водоканал» протягом багатьох років залишаються однією з найгостріших соціальних тем, що хвилюють мешканців Рені. Особливо це помітно в соцмережах, де обговорення діяльності «Водоканалу» міцно займає одну з найвищих позицій в умовному рейтингу суспільного інтересу до тих чи інших сторін життя міста (тим більше, що КП, як ми вже не раз зазначали, займається у Рені не лише водопостачанням та водовідведенням, а й вивозом побутового сміття). Постійне підвищення тарифів, непрозора фінансова політика підприємства, регулярне отримання значних дотацій із місцевого бюджету, погана якість питної води, складні правові відносини КП з абонентами, – все це не втрачає своєї актуальності. Відповідно і місцева громадськість, і ЗМІ просто змушені стежити за подіями навколо ренійського «Водоканалу». Ще одним інформаційним приводом, який знову «оживив» цю тему, став звіт про фінансово-господарську діяльність КП «Водоканал» за 2023 рік. Цей документ вивчив і власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Звіт мав прозвучати на сесії Ренійської міськради, але оскільки директор підприємства (він же – депутат міськради) Валерій Онищенко з поважної причини не міг бути присутнім на сесії, документ про роботу КП за підсумками минулого року він коментував на засіданні постійних депутатських комісій міськради.

Зазначимо, що звіт являє собою 11 сторінок тексту фінансово-економічного та технічного змісту, але навіть такий обсяг інформації не дав відповідей на багато питань, які давно цікавлять мешканців Рені. Як завжди в подібних випадках, адміністрація «Водоканалу» наголосила на тих аспектах діяльності КП, які вигідні для «іміджу» підприємства або виправдовують нездатність (або небажання) вирішувати ті чи інші проблеми виробництва.

«Думаю, ми впоралися зі своєю роботою непогано. Досить сказати, що за звітний період підприємство усунуло 60 аварій на водопровідних мережах та 5 аварій на головному водопроводі. Загалом минулого року на ліквідацію аварійних ситуацій ми витратили 810 тисяч гривень, – заявив Валерій Онищенко, виступаючи перед депутатами Ренійської міськради. – Щодо системи водовідведення, то вона – дуже стара, і їй мало приділяється уваги. До того ж, самі жителі Рені несумлінно ставляться до каналізації – вони нерідко використовують її як сміттєпровод. Протягом 2023 року «Водоканал» ліквідував 565 аварій у системі каналізації! Середня вартість усунення однієї аварії – не менше ніж 3500 гривень. За рік сумарні витрати на ліквідацію каналізаційних аварій сягнули майже двох мільйонів гривень! Ще раз хочу наголосити: головним винуватцем цих аварій було і залишається місцеве населення. На жаль, люди самі створюють проблеми в системі водовідведення, а коли ці проблеми не вдається вирішити швидко, звинувачують у всьому нас – працівників підприємства».

Згідно з фінансовими показниками звіту, у 2023 році КП нарахувало споживачам за всі свої послуги, включаючи утилізацію побутового сміття та абонентське обслуговування, 21 млн 334 тис. грн. Водночас споживачі сплатили лише 18 млн 491 тис. грн (85% від нарахованої суми). Оскільки у 2022-2023 pp. уряд України заборонив водопостачальним підприємствам відключати абонентів від отримання послуг у зв’язку з воєнним станом, «Водоканал» ніяк не міг впливати на боржників. З 1 січня 2024 року Кабмін скасував цю норму, але за 2022-2023 роки дебіторська заборгованість перед КП склала близько 5 млн грн.

Основними витратами в економічній діяльності підприємства є електроенергія (у 2023 році – понад 5 млн грн), зарплата (13,6 млн грн) та пальне (понад 2 млн грн). Дотації з місцевого бюджету та компенсація різниці між економічно обґрунтованими та чинними тарифами за звітний період склали 563 тис. грн. В результаті сукупності всіх перелічених факторів «Водоканал» закінчив 2023 рік зі збитком у розмірі понад 3 млн грн (у 2022 році збиток досягав 2 млн 106 тис. грн). Станом на 1 січня 2024 року заборгованість населення перед КП перевищила 4,8 млн. грн. Таким чином лише за минулий рік дебіторська заборгованість збільшилася на 3 млн грн!

Валерій Онищенко висловив низку докорів на адресу ініціативної групи мешканців Рені, які намагаються розібратися у тарифній політиці КП «Водоканал» та необхідності фінансової підтримки підприємства за рахунок місцевого бюджету. За словами Валерія Михайловича, діяльність ініціативної групи вже призвела до того, що багато споживачів просто не сплачують за послуги КП.

Повертаючись до теми необхідності підвищення тарифів на послуги водопостачання та каналізації, директор «Водоканалу» зазначив, що рішення виконкому міськради призупинити зростання розцінок нічого принципово не вирішує, а лише відкладає вирішення питання «на потім». Чинний тариф у будь-якому разі є економічно збитковим, і якщо його не підвищити, то підприємство буде змушене подавати воду споживачам за графіком. В іншому випадку збитки просто знищать «Водоканал»…

По суті, якщо резюмувати звіт КП за підсумками 2023 року, він майже нічим не відрізняється від аналогічних звітів за кілька попередніх років. Навіть не фахівцеві помітно, що керівництво підприємства не намагається провести власний аналіз фінансово-економічних процесів усередині «Водоканалу», знайти способи оптимізації витрат чи структури виробництва, не кажучи вже про те, щоби замовити зовнішній фінансовий аудит діяльності КП. Але якщо раніше директор Валерій Онищенко хоча б іноді згадував про перспективи розвитку підприємства, то тепер слово «розвиток» просто забуте. Вся риторика адміністрації «Водоканалу» спрямована лише на одне: КП треба рятувати, а для цього є лише два звичні способи – підвищення тарифів та фінансова підтримка за рахунок міського бюджету. Ступінь ефективності цих заходів, знову ж таки, навіть не аналізується.

Тим часом вищезгадана ініціативна група місцевих жителів не лише не припиняє своєї діяльності, а й посилює громадський тиск на міськраду та її комунальне підприємство з метою домогтися, як мінімум, дотримання прав споживачів. Як повідомила представниця ініціативної групи Раїса Бартян, нещодавно 2077 ренійців поставили свої підписи під черговим зверненням на адресу Ренійської міськради з вимогою скасувати абонплату, яку стягує «Водоканал» за водопостачання, послуги каналізації та вивіз побутового сміття.

За словами Раїси Бартян, серед членів ініціативної групи є люди з бухгалтерською освітою, здатні професійно оцінити багато фінансових показників та розрахунків КП. Зокрема, як з’ясувалося, розмір встановленої абонплати передбачає отримання прибутку, хоча насправді абонплата має враховувати лише фактичні витрати підприємства, тобто про якийсь прибуток не може бути й мови.

«Звіт «Водоканалу» за 2023 рік нас абсолютно не переконав. Вивчивши його, ми вкотре зрозуміли, що деякі цифри, і насамперед щодо витрат КП, мають явно маніпулятивний характер, – розповіла Раїса Бартян. – Наприклад, якщо вірити інформації підприємства, на опалення приміщення одного лише абонентського відділу витрачалося 11 тисяч гривень на місяць, а на електроенергію у цьому ж відділі – 4900 гривень на місяць! Дуже сумнівно, що ці показники відображають реальні витрати на абонентський відділ. Якщо повернутись до питання прибутку від усіх трьох видів абонплати, то ми встановили, що «Водоканал» додатково заробив на цьому вже 721 тисячу гривень! Тобто йдеться про гроші, які підприємство фактично отримало «просто так». Я зараз не готова говорити про прибуток або збитки КП в цілому, але для нас цілком очевидно, що частина реального прибутку підприємство «ховає» у витратах. І виходить, що за фактом прибуток є, а формально його немає, оскільки він нібито пішов на витрати».

Раїса Бартян нагадала, що свого часу абонплата входила до складу тарифів за водопостачання та водовідведення, але потім Кабмін спеціально розмежував ці платежі та встановив їх окремо. Таким чином, якщо говорити простою мовою, витрати, пов’язані з абонплатою, не можуть бути включені до розміру тарифів.

Крім того, ініціативна група спеціально для депутатів Ренійської міськради зробила порівняльний аналіз комунальних тарифів та розмірів абонплати у різних містах України порівняно з Рені. І, як виявилося, ренійські показники – чи не найвищі у країні. Зокрема, у Рені абонплата за вивезення твердих побутових відходів становить 19 грн з особи, тоді як у місті Южне Одеської області – 2 грн, у Чернівцях – 4,20 грн. За словами Раїси Бартян, найвищу абонплату за сміття (з тих міст, чиї дані вивчалися) встановлено в одному з невеликих міст Закарпаття, але й там цей показник – 14 грн з особи, тобто на 5 грн менше, ніж у Рені. При цьому треба враховувати, що більшість Закарпатської області – це гірські чи передгірні райони, тобто вивіз сміття звідти супроводжується вищими витратами, ніж у рівнинній Бессарабії.

Аналогічна картина спостерігається і з тарифами за водопостачання та водовідведення. Як зазначила представниця ініціативної групи, в жодному місті України не знайшлися тарифи за ці послуги, які б сумарно перевищували 50 грн за кубометр. Для порівняння: у Рені зараз вартість кубометра води – 27 грн, водовідведення – 34 грн, тобто разом – 61 грн. Проте планується підвищення цих тарифів відповідно до 35,58 грн та 36,63 грн.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x