Життя без сміття ─ не тренд, а необхідність: в Аккермані нарешті вирішать проблему поводження з побутовими відходами?

0 коментарів 34533 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У народі кажуть, що існує дві проблеми, які не можна розв’язати, ─ це «дураки й дороги». Але є ще й третя, не менш актуальна, ─ це сміття, а точніше його утилізація. Як для України в цілому, так і для Білгорода-Дністровського, наявність протиріч і гострих кутів у поводженні з твердими побутовими відходами характерна ще з часів становлення Незалежності і, на жаль, проблема не вирішена досі. Різні варіанти розв’язання непосильної задачі шукали і в місті, і в районі, і в області. Що планують  у міській раді для покращення ситуації з ТПВ, а також що не вийшло під час чисельних спроб це зробити раніше, дізнавалась «Бессарабія INFORM».


Вчора, 27 червня, на позачерговій сесії міськради мер Віталій Граждан озвучив питання щодо поводження з відходами.

«Хочу довести до депутатів, що ми співпрацюємо з нашою сусідньою громадою щодо створення нового сміттєзвалища зі сміттєпереробним заводом», ─ зазначив очільник міста.

Наразі на території міста утворюються переважно харчові, будівельні та садово-паркові відходи (у більшості з приватних будинків із земельними ділянками). На жаль, у місцевих мешканців досі відсутня культура поводження зокрема із садово-парковими відходами, які можна було б компостувати у себе на земельній ділянці.

Звичайно, отримати точну картину з накопичення сміття досить непросто, оскільки багато факторів впливають на цей процес ─ це і погодні умови, пора року, ступінь благоустрою житлових будинків тощо. То ж в різних джерелах фігурують дані, які часом відрізняються між собою, та все ж  у загальному обсязі побутових відходів міститься 10,3-26,4% паперу, 20-40% – харчових відходів, 0,75-3,7% – деревини, 0,2-8% – текстилю, 1-5,8% – металів, 1,1-9% – скла, 0,6-6% – полімерних відходів та інших речовин.

Життя без сміття ─ не тренд, а необхідність: в Аккермані нарешті вирішать проблему поводження з побутовими відходами?

Наразі найбільше потребують уваги саме побутові (на відміну від промислових) відходи, оскільки вони досить розосереджені, а культура поводження з ними у мешканців переважно перебуває у зародковому стані. Про шкоду для навколишнього середовища і безпосередньо – людини – годі й говорити. Ось що кажуть експерти.

«Практично у кожному місті існує своє звалище, на якому здійснюють поховання відходів без попереднього сортування або переробки. На звалище вивозять шкідливі та небезпечні речовини, а також відходи, яким можна дати друге життя. У зв’язку із таким накопиченням відходів на полігонах утворюється шкідливий звалищний газ, який є небезпечним як для навколишнього природного середовища, що його оточує, так і для людей», ─ наголошують фахівці.

У Білгород-Дністровському районі, як і в більшості інших регіонів, переважним способом поводження з ТПВ залишається їх вивезення та захоронення на полігонах та сміттєзвалищах. Розв’язання цього питання може стати облаштування таких місць сортувальними лініями безпосередньо на їх території, а також функціонування сміттєпереробних заводів. Нарешті питання підняте на рівні мерії.

«Ви знаєте, що у нас в місті є проблемне питання щодо кладовищ, і у нас немає сміттєзвалища. Тому попередньо ми переговорили з Мологівською ТГ, у них є для цього місце», ─ повідомив у ході сесії Віталій Граждан.

Мер навіть пригадав сумнозвісну історію, коли сміття зі Львова возили по всій Україні. Нагадаємо, закриття місцевого сміттєзвалища у місті левів призвело до санкційованого та несанкційованого вивезення побутових відходів та його скидання у Львівській та інших областях України, у тому числі – на не облаштованих для приймання сміття місцях. Львівське сміття дійшло і до Білгород-Дністровського району: 9 березня 2017 року декілька автівок вивантажили сміття у селі Молога.

В Одеському регіоні, зокрема і на Білгород-Дністровщині, проблему поводження з ТПВ також намагаються вирішити уже протягом багатьох років.

У 2015 році планували побудувати завод з переробки та спалювання сміття у сусідньому на той час Овідіопольському районі. Облдержадміністрація передала тоді ТОВ «Вердіс» в оренду на 49 років земельну ділянку площею 8 га. Там мав би працювати завод із сортування, ресайклінгу, компостування та термічної обробки твердих побутових відходів. Він повинен був обслуговувати три  райони, включно із Білгород-Дністровським. Але плани залишились планами.

У 2017 році в області знову взялися за сміття та хотіли майже в 5 разів скоротити кількість сміттєзвалищ. Ось як коментували дії в ОДА.

«Далі мають усунути незаконні звалища, за це відповідають органи місцевого самоврядування, на території яких вони розташовані. Потім – оптимізація. У кожному районі має бути від трьох до п’яти паспортизованих сміттєзвалищ. В кінці – розробка пілотних проектів утилізації відходів на місцях. Робота складна і ведеться постійно», – наголошував на той час в.о. директора департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності ОДА Антон Шалигайло.

За його словами, найбільша кількість сміттєзвалищ була у колишніх Березівському, Тарутинському та Білгород-Дністровському районах.

Постійні сварки щодо поводження зі сміттям відбувались при попередній владі у Білгороді-Дністровському. Ексочільниця піднімала питання по ТПВ на сесіях, але часто-густо дійти до оптимального рішення депутатському корпусу не вдавалося.

Життя без сміття ─ не тренд, а необхідність: в Аккермані нарешті вирішать проблему поводження з побутовими відходами?

Усі аккерманці пам’ятають і ситуації, коли протягом тривалого часу сміття з контейнерів прибудинкових територій просто не вивозилось днями, а то й тижнями. Були і скандали із палінням сміття на території комунального підприємства «Автотранссервіс», яке займалось збором та вивезенням сміття в місті.

Цю ситуацію вирішили, уклавши договір з ВК «Екологія», аби вивозити сміття на полігон біля села Абрикосове, проте рішенням суду, відповідно до позовної заяви Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу до виробничого кооперативу, підприємству тимчасово заборонили збирання, зберігання та захоронення відходів.

Правдами й неправдами ВК «Екологія» вдавалося відновити свою діяльність, але така ситуація викликає асоціації із пороховою бочкою, яка може вибухнути у будь-який момент. До того ж на сміттєзвалищі неодноразово, особливо у літній період, ставалися значні пожежі, що заподіювати непоправну шкоду екології та створювали великі незручності для мешканців сусідніх населених пунктів.

Про будівництво нового сміттєпереробного заводу на території Білгород-Дністровського району у 2021 році пафосно заявляв голова райради Григорій Мельниченко.

Далі мовою оригіналу: «Строительство современного мусороперерабатывающего завода на территории Белгород-Днестровского Района Одесской области для меня, как Главы Белгород-Днестровского районного Совета, является одной из приоритетных задач», – підкреслив тоді пан Мельниченко.

Але, як і більшість заяв та планів на майбутнє від голови райради, ця ідея теж залишились лише постом у соцмережі Фейсбук.

Життя без сміття ─ не тренд, а необхідність: в Аккермані нарешті вирішать проблему поводження з побутовими відходами?

То ж проблема стосовно поводження з ТПВ на Білгород-Дністровщині, зокрема й в Аккермані, з’явилась не за один день. Та наразі, облаштування нового сміттєзвалища із сучасним переробним заводом є чи не єдиним правильним рішенням, адже затягувати більше не можна.

«Є перші порозуміння в цьому питанні. Починаємо з цих проєктів рішень, які ми надсилаємо потім до Мологи. Попередньо керівництво Мологівської ТГ надало згоду», ─ зазначив мер міста під час 31-ї сесії, представляючи проєкт рішення депутатам.

Віталій Граждан також наголосив, що це буде не просто полігон відходів, а цілий комплекс з відповідним обладнанням та зручною транспортною інфраструктурою, а фінансування будівництва такого проєкту відбуватиметься частково в рамках державних програм та місцевого бюджету.

«Ви розумієте, що питання сміттєзвалищ настільки актуально: воно у нас тільки одне і його постійно відкривають і закривають. Тому зараз ми робимо перший крок, і далі я буду доповідати поетапно на наступних сесіях», ─ підкреслив мер.

Міський голова також повідомив, що у перемовинах з Мологівською громадою бере участь депутат міськради Олександр Морозов, та допомагає районна військова адміністрація.

За результатами обговорення депутати підтримали пропозицію та проголосували за рішення «Про звернення Білгород-Дністровської міської ради до Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області щодо розгляду питання про відведення земельної ділянки для розміщення полігону твердих побутових відходів».

Життя без сміття ─ не тренд, а необхідність: в Аккермані нарешті вирішать проблему поводження з побутовими відходами?

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x