Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Тарутинський степ поповнився ще декількома родинами хом’яків

0 коментарів 4428 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Чергову групу хом’яків вже випустили в Тарутинському степу в Україні, який є частиною ревайлдинг ландшафту Дельти Дунаю. Це вже третій випуск поточної програми реінтродукції, яка здійснюється командою Rewilding Ukraine у ​​співпраці з Київським зоопарком і природно-етнографічним парком “Тарутинський степ”. Попередні випуски хом’яків у степ відбулися у 2022 та 2023 роках, наступний запланований на 2025 рік. Про це розповідає “Бессарабія INFORM” з посиланням на “Rewilding Ukraine”.


Нещодавно “БІ” повідомляла про групу 15 осіб тваринок цього виду, яка була випущена у дику природу. Ще одну, на цей раз з 13 особин, випустили сьогодні, 26 вересня.

Новоприбулих хом’яків випустили у два великих акліматизаційних вольєри, де команда Rewilding Ukraine створила для них кілька штучних нір. Спеціально сконструйовані стінки не дозволяють хижакам підривати вольєри ззовні, а для захисту хом’яків від хижих птахів вони покриті сіткою. Через кілька тижнів вольєри відкриють, щоб випустити тварин у дику природу. Після випуску за хом’яками продовжуватимуть спостерігати, щоб переконатися, що вони добре адаптуються до нової домівки.

“Хом’яки добре акліматизуються у своїх вольєрах, — розповідає спеціаліст Центру відновлення та реінтродукції рідкісних гризунів Київського зоопарку Михайло Русін. — Цей останній випуск є ще одним важливим кроком, щоб забезпечити майбутнє цього важливого виду та створити його процвітаючу популяцію в Тарутинському степу».

Додамо, що діяльність цих маленьких гризунів, які колись були поширені в Україні, сприятиме створенню більш дикого та екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових ланцюгів і збільшенню біорізноманіття, а також розвитку екологічного туризму.

Цікавий факт: у порівнянні з домашніми улюбленцями багатьох українців, дикі хом’яки є досить великими: вони можуть досягати 30 см в довжину і важити понад 500 г. Переважну більшість часу вони проводять під землею в норах, виходячи звідти лише на світанку та ввечері, щоб поїсти, харчуються вони переважно рослинами. У Тарутинському степу хом’яки допоможуть розсіювати насіння, а їхні нори створюватимуть середовище існування для багатьох інших видів диких тварин і підвищуватимуть родючість ґрунту. Самі тварини є важливою здобиччю для ряду птахів і ссавців. Вони також допоможуть залучити туристів і сприятимуть розвитку економіки на основі природи в цьому регіоні.

Додамо, що Київський зоопарк уже кілька років займається розведенням і поверненням хом’яка звичайного у дику природу в рамках програми відновлення популяцій рідкісних і зникаючих видів по всій Україні. Колись хом’як населяв степи та лісостепи по всій Європі, мешкав на більшій частині території України. Але сьогодні він майже зник у природі внаслідок перетворення його природних оселищ, забруднення навколишнього середовища та його цілеспрямованого винищення як шкідника сільського господарства. У 2009 році вид був занесений до Червоної книги України, водночас він також має статус критично зникаючого виду у Червоному списку МСОП. Охорона Тарутинського степу та ревайлдинг ландшафту створюють гарні умови для розвитку популяції хом’яків.

На жаль, триваюча війна в Україні призвела до втрати та деградації багатьох ділянок степу та луків в країні, що становить додаткову загрозу для хом’яків. У ці темні для країни часи Тарутинський степ, який розташований далеко від зони конфлікту, може стати притулком для хом’яків та інших диких тварин і може допомогти у післявоєнних зусиллях із відновлення природи.

За останні кілька років команда Rewilding Ukraine спільно з Бородінською громадою та Департаментом екології та природних ресурсів Одеської ОДА зробили важливі кроки до створення Національного природного парку «Буджацькі степи» – нового національного парку, який включатиме Тарутинський степ і прилеглі до нього ділянки степу.

Програма реінтродукції хом’яка є частиною масштабних зусиль із ревайлдингу в дельті Дунаю, яка розпочалася у 2019 році завдяки фінансуванню, наданому Програмою “Наземні та морські ландшафти під загрозою” через Rewilding Europe.

Хом’як звичайний – лише один вид з ряду місцевих травоїдних тварин, що повертаються до Тарутинського степу командою Rewilding Ukraine, серед яких також кулан, лань європейська та степовий бабак. Головною метою цих зусиль є досягнення більш дикого степу, який більшою мірою керується природними процесами, такими як природний випас та добре збалансована та здорова динаміка хижаків і здобичі.

Тарутинський степ поповнився ще декількома родинами хом'яків

Тарутинський степ поповнився ще декількома родинами хом'яків

Тарутинський степ поповнився ще декількома родинами хом'яків

Тарутинський степ поповнився ще декількома родинами хом'яків

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x