В Тарутинський степ повертається хом’як звичайний: група з 15 осіб вже потроху вивчає місцевість

0 коментарів 38745 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно команда спеціалістів Rewilding Ukraine за допомогою Київського зоологічного парку загальнодержавного значення та Природно-етнографічного парку “Тарутинський степ” заселила на окремій території у “Фрумушика-Нова” групу хом’яків, щоб закласти основу стабільній популяції виду в цій місцевості. Тваринок спочатку триматимуть у спеціальному вольєрі площею 600 квадратних метрів, що дозволить їм в повній безпеці акліматизуватися та створити колонію. Як тільки це станеться, огорожу буде видалено. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на “Rewilding Ukraine”.


Як давно відомо, команда зоологів від цієї організації вже багато років працює над відновленням та оздоровленням Тарутинського степу. Зокрема, реінтродукція хом’яка звичайного у співпраці з Київським зоопарком допоможе відновити місцеві харчові ланцюги, збільшити біорізноманіття та сприяти розвитку природного туризму.

Групу з 15 хом’яків, серед яких вісім самок і сім самців, днями випустили на волю в Тарутинському степу в українській дельті Дунаю. Це вже другий випуск програми реінтродукції. А перший пробний випуск відбувся наприкінці минулого року – тоді випустили родину з трьох хом’яків. Зоологи впевнені – діяльність маленьких гризунів, які колись були широко поширені в Україні, сприятиме створенню більш дикого та екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових мереж і збільшенню біорізноманіття, а також розвитку екологічного туризму. І ще одне – у Тарутинському степу хом’яки допоможуть розсіювати насіння, а їхні нори створюватимуть середовище існування для багатьох інших видів диких тварин і підвищуватимуть родючість ґрунту.

Цікавий факт: у порівнянні з домашніми улюбленцями багатьох українців, дикі хом’яки є досить великими: вони можуть досягати 30 см в довжину і важити понад 500 г. Переважну більшість часу вони проводять під землею в норах, виходячи звідти лише на світанку та ввечері, щоб поїсти, харчуються вони переважно рослинами. Самі тварини є важливою здобиччю для ряду птахів і ссавців.

«Велике значення норних тварин, в першу чергу гризунів, в Тарутинському степу полягає в збагаченні ґрунтово-рослинного покриву. Вони покращують склад, аерацію та водопроникність ґрунту, впливають на рослинність, поїдаючи різні види рослин. Гризуни, наприклад, хом’яки, також є основним кормом майже для всіх хижаків степу», – пояснив Олег Дьяков, фахівець з ревайлдингу Rewilding Ukraine.

Колись хом’як населяв степи та лісостепи по всій Європі, мешкав на більшій частині території України. Але сьогодні він майже зник у природі внаслідок перетворення середовища існування, забруднення навколишнього середовища та цілеспрямованого винищення як шкідника сільського господарства. У 2009 році вид був занесений до Червоної книги України. А охорона Тарутинського степу та ревайлдинг ландшафту створюють гарні умови для розвитку популяції хомʼяків.

Програма реінтродукції хомʼяків триватиме, на наступний рік заплановано більше випусків, в той час, як кінцевою метою є створення кількох колоній у різних місцях Тарутинського степу. Хом’яки, що були випущені минулого року, добре перезимували і пристосувалися до нової домівки.

«Ми створили надійний адаптаційний вольєр для тимчасового розміщення гризунів. Основним конструктивним елементом вольєра є стіни, які уходять під землю. Це дозволяє утримувати тварин всередині та запобігає проникненню хижаків ззовні. Щоб захистити хом’яків від хижих птахів, весь вольєр накритий щільною сіткою», – пояснив Олексій Пудовкін, польовий фахівець Rewilding Ukraine.

Наостанок додамо, що відновлення Тарутинського степу є частиною масштабних зусиль з відновлення дикої природи в дельті Дунаю, які розпочалися на початку 2019 року за фінансування Програми «Ландшафти під загрозою». У Тарутинському степу ці зусилля спрямовані на відновлення більш дикого степу, який все більшою мірою керується природними процесами, такими як природне випасання.

Переглянути відео, як саме випускали нових мешканців Тарутинського степу, можна за посиланням. 

 

В Тарутинський степ повертається хом'як звичайний: група з 15 осіб вже потроху вивчає місцевість

В Тарутинський степ повертається хом'як звичайний: група з 15 осіб вже потроху вивчає місцевість

В Тарутинський степ повертається хом'як звичайний: група з 15 осіб вже потроху вивчає місцевість

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x