На Одещині продовжують вивчати знайдений скарб Кримського ханства

0 коментарів 176499 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно на Одещині краєзнавець, захисник України Сергій Жосан, перебуваючи у відпустці, знайшов скарб, назвавши його Флоранським скарбом. Наразі триває вивчення скарбу. Про це, із посиланням на Окнянську громаду, повідомляє «Бессарабія INFORM».


За словами Сергія Жосана, знахідка старовинних монет біля села Флора, безумовно, є унікальною та неймовірною. Після ретельного вивчення монет вдалося точніше визначити їхній вік. Первісне датування виявилось не зовсім коректним. Абсолютна більшість належить до одного типу – акче Девлета Гірея (1551-1577). Хронологія випусків Девлета поки не розроблена, але скоріше за все це більш пізній випуск. Ще три монети відносяться до правління того ж хана, але інших типів. Тільки одна монета відноситься до правління попередника Девлета – хана Сахіба Гірея (1532-1551).

«Мені ще не доводилося бачити настільки однорідних за складом комплексів монет. Це однозначно не накопичення, а якась одноразова виплата, яка з якихось причин була прихована», – пише Дмитро Янов, спеціаліст з османської нумізматики, молодший співробітник Одеського археологічного музею.

«Надзвичайно цікаві обставини приховання цього скарбу, – продовжує розповідь Сергій. – Можливо, вони якось пов’язані з військовими подіями. Наприклад, із походом козаків Івана Свирговського на османські фортеці у Буджаку в 1574 р., під час війни молдавського господаря Іоана Воде Лютого проти османів та татар, або ж із походом татар 1575 р. на Поділля, як помсту за похід козаків».

Як зазначають фахівці, не можна також виключати варіант з внутрішньою боротьбою в Кримському ханстві, або як факт торгових зв’язків між ханством і польсько-литовською державою. Річка Ягорлик була одним із транспортних шляхів на той час. Можна було сісти на човен біля сучасного м. Подільськ і потрапити в річку Дністер. Там і Дубосари вниз по течії і Аккерман біля моря.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x