Методи фінансового планування і прогнозування бюджетів від проєкту «Школа бізнесу Нова пошта»

0 коментарів 27540 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Успішний розвиток бізнесу сьогодні неможливий без чіткого фінансового планування і прогнозування бюджетів. Знаючи точно грошові надходження і витрати за конкретний проміжок часу і в перспективі, власники компаній мінімізують ризики банкрутства й будують прибутковий бізнес.


Але мало хто з новачків і вже досвідчених підприємців знають і використовують ефективні методи фінансового планування. Саме для них був створений проєкт «Школа бізнесу Нова пошта». Досвідчені українські практики бізнесу допомагають підприємцям-початківцям ефективно будувати й розвивати свою справу. На сайті https://online.novaposhta.education/ можна зареєструватися на онлайн-інтенсив, де кожен охочий може освоїти навички фінансового планування і прогнозування бюджетів.

Головні особливості планування та прогнозування

Планування фінансів — це унікальна стратегія, що дає змогу ефективно розподіляти поточні й очікувані грошові ресурси для забезпечення потреб підприємства. Головна мета — грамотний розрахунок витрат, завдяки якому бізнес буде розвиватися і стане прибутковим, виконуючи водночас зобов’язання перед державними інстанціями, контрагентами, працівниками. Фінансові плани складають для зображення джерел доходів, цілей витрат, графіків платежів та надходжень за короткострокові або довгострокові періоди.

Для здійснення розрахунків із фінансового планування враховують тільки правдиву інформацію: бухгалтерську звітність, програми інвестицій, виробничий кошторис, терміни отримання дивідендів та ін. У такому випадку можна максимально точно планувати загальний обсяг витрат на тривалий період (кілька місяців або навіть років).

Фінансове прогнозування має схожу функцію: розподіл фінансових ресурсів із метою забезпечення потреб підприємства. Але в цьому випадку доводиться використовувати не точні, а передбачувані дані. Так, за результатами досліджень і аналізів ринку можна попередньо розрахувати й передбачити зростання цін на конкретні товари, але точно це стверджувати неможливо. Невизначені дані допомагають тільки висловлювати прогнози, а не плани.

Бюджетування є складником планування фінансів, його головним інструментом. Це система управління фінансовими ресурсами підприємства, використання доходів і витрат, але розрахунок здійснюється на нетривалий час (місяць, квартал, рік). Відмінною особливістю бюджетування є контроль економічного становища й кількісні результати роботи компанії.

Навіщо потрібно планування і прогнозування

Головне завдання фінансового планування — рівновага грошових ресурсів і потреб компанії, підбір найбільш вигідних способів розподілу наявних фінансів. Для цього потрібно вирішити багато завдань. Загалом планування і прогнозування дає такі вигоди:

  • визначення прихованих резервів, які допомагають підвищити прибутковість фірми (більш ефективне використання виробничих потужностей, поліпшення якості продукції, що виробляється);
  • виявлення напрямів роботи, що приносять максимальну кількість доходів;
  • співвідношення грошових ресурсів із планом виробництва, складання висновків про достаток і доцільність витрат;
  • забезпечення виконання зобов’язань перед державними органами, кредиторами, постачальниками, покупцями (своєчасна сплата податку, ліквідація заборгованостей);
  • визначення фінансових ризиків і пошук способів їхнього зменшення;
  • розуміння необхідності зовнішнього фінансування підприємства;
  • встановлення контролю за роботою підрозділів, оперативне відстеження результатів діяльності компанії.

На основі отриманих даних розробляється фінансова стратегія з формуванням структури бюджетів (надходження і витрати) для кожного напряму бізнесу.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x