Позика на картку без відмови: підводні камені та нюанси кредитування

0 коментарів 9963 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На українському ринку на даний момент функціонує кілька десятків мікрофінансових організацій, що пропонують потенційним позичальникам в найкоротші терміни (за кілька хвилин) оформити займ на карту без отказа. Пропозиції МФО звучать заманливо, оскільки компанії обіцяють дати в борг досить великі суми (до 15-20 тис. гривень включно), вимагають мінімальний набір документів (паспорта та ідентифікаційного коду достатньо), демонструють високі відсотки схвалень. Але чи все так легко, просто і безпечно, як може здатися спочатку? Розбираємося разом.


Чи справді МФО в Україні дають кредити всім

Тут однозначно буде негативна відповідь. Мікрофінансові компанії пред’являють до позичальників свої вимоги. Ні в якому разі позики не видаються:

  1. без перевірки основних документів – паспорта та коду (окремі компанії запитують фото документів, окремі – перевіряють інформацію без фотографій по «власних каналах»);
  2. особам без громадянства та іноземним громадянам (наявність українського громадянства – обов’язкова умова отримання позики на картку без відмови);
  3. неповнолітнім (у МФО вікові обмеження ще вище – компанії готові співпрацювати тільки з позичальниками, які досягли 20, 22 або 25 років);
  4. злісним неплатникам.

На українському ринку немає організацій, здатних видати позику користувачеві, який встиг «засвітитися» в БКІ (Бюро кредитних історій) в якості клієнта, який не погасив заборгованість перед банком або іншою компанією. Лояльно можуть ставитися до людей, які допускали незначні прострочення в минулому. Але до тих, чий борг так і залишився непогашеним (незалежно від того, був суд у цій справі чи ні), категоричні всюди.

Отримати кредит теж не вийде у тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях або виїхав з АР Крим після 2014 року. Компанії перестраховуються, адже відсутня гарантія, що клієнт не виїде назад за місцем прописки. Неохоче погоджуються давати позики військовослужбовцям і контрактникам, які беруть участь в ООС на даний момент.

Кому не варто користуватися послугами МФО

Привабливі умови швидкого онлайн-кредитування – велика спокуса. Особливо для людей, які бажають оперативно вирішити складну фінансову ситуацію. Але тут важливо призупинитися і задуматися. Існує кілька категорій осіб, яким фахівці не рекомендують звертатися в МФО:

  1. Ви втратили роботу. І немає впевненості, що зможете працевлаштуватися найближчим часом. Мікрофінансові компанії видають позику на досить короткий термін. Якщо захочете продовжити дію кредитного договору, потрібно сплатити відсотки.
  2. Студентам. Молодим людям часто здається, що вони здатні вирішити будь-яку проблему. Часто це не так. Якщо у потенційного позичальника відсутнє стабільне джерело доходу, немає впевненості, що зможе закрити борг у встановлений договором час, краще відмовтеся від ідеї отримання кредиту.
  3. Молодим самотнім мамам. Особливо в період, коли виплата допомоги по народженню дитини відбувається нерегулярно. Прострочення навіть в один день може призвести до нарахування штрафів, з якими розплатитися виявляється непросто.

По суті всі рекомендації зводяться до одного – беріть кредити тільки в тому випадку, якщо на 100% впевнені, що зможете їх погасити. Якщо у вас є дохід або ви можете «застрахуватися» допомогою близьких людей в критичній фінансовій ситуації.

Коли звертатися до МФО вигідніше, ніж в банк

Українські банки мають індивідуальні правила кредитування. На цьому ринку також існує конкуренція. Є кілька привабливих кредитних продуктів, якими однозначно варто користуватися, якщо є така можливість. Так, наприклад, сучасні інтернет-банки в країні навіть не мають власних відділень. Досить завантажити додаток банку на смартфон або планшет, пройти процедуру реєстрації та заповнити анкету, надати фотокопії документів і дочекатися рішення щодо видачі кредитки з встановленим лімітом.

Більшості таким чином вдається оформити поновлюваний кредит на суму в 5-10 тис. гривень (іноді – більше). Пропозиція буде більш вигідною, оскільки процентні ставки по таких картах значно нижче, ніж в МФО. Для порівняння: ставка по кредитах Sportbank варіюється в межах 30-50% в рік. У середньостатистичної кредитної організації, ці показники становитимуть 1,5-2% на добу! Якщо у вас є час (і банк вам не відмовляє у видачі картки з лімітом), краще займіться оформленням кредитки.

Користуватися онлайн-позиками МФО варто, якщо:

  • гроші знадобилися дуже терміново – в компанії їх видадуть за 15-20 хвилин після реєстрації (рівно стільки потрібно на заповнення анкети та очікування рішення);
  • ви не плануєте користуватися кредитом довго – у мікрофінансових компаній короткострокові кредитні продукти;
  • вам відмовили у всіх банках, оскільки ви працевлаштовані неофіційно;
  • є проблеми з кредитною історією (не критичні, які ми описували вище);
  • немає можливості підтвердити дохід.

Головне, не забувати, що за свої фінансові зобов’язання відповідальні лише ви. Серйозно поставтеся до договору кредитування, вивчіть його умови і неухильно дотримуйтесь правил, під якими підписалися. Це допоможе зарекомендувати себе в якості свідомого позичальника, в майбутньому отримувати кредити на більш вигідних умовах.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x