Дякуємо, що читаєте нас українською💪

На Одещині підсумували погодні показники за липень

0 коментарів 14715 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У липні по території Одеської області переважала суха спекотна погода. З 8 по 19 липня спостерігалась сильна спека, середньодобові температури повітря досягали 29-33º і перевищували кліматичну норму на 6-10º. У багатьох пунктах спостережень відмічена найвища нічна температура повітря (24-28º) для другої декади липня. На метеостанціях Любашівка, Роздільна, Болград було досягнуто або перевищено абсолютний максимум температури повітря другої декади липня. З 25 липня відбулося короткочасне зниження температурного фону. Зливові дощі різної інтенсивності у супроводі гроз, шквалів, місцями із градом відмічались під час переміщення активних атмосферних фронтів в окремих пунктах у другій і в більшості районів в третій декадах липня. Про це, посилаючись на Гідрометцентр Чорного та Азовського морів, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Середня за місяць температура повітря становила 25-27º і виявилась на 3-4º вище за норму і на 2-3º вище торішніх значень.

Максимальна температура повітря у найспекотніші дні досягала 38-40º. Кількість днів із максимальною температурою +30º і вище становила 21-28, +35º і вище – 7-14. Поверхня ґрунту нагрівалася до 67-72º.

Мінімальна температура повітря в найпрохолодніші ночі знижувалась до 12-17º тепла. Поверхня ґрунту охолоджувалась до 13-16º тепла.

Середня за місяць температура ґрунту на глибині 10 см становила 29-31º.

Сумарна кількість випавших опадів у липні в більшості районів склала 14-32 мм або 26-60% від місячної норми. В Білгород-Дністровському районі (М Сарата) сильні зливи дали 47 мм опадів або 89% від місячної норми, добовий максимум опадів досягав 41 мм (79% від норми). У північних та східних районах кількість опадів за місяць не перевищувала 7-8 мм або 13-15% від норми.

Середня за місяць відносна вологість повітря становила 48-55%. Упродовж 13-23-х днів місяця у денні години відмічалося ії зниження до 30% та менш.

Вітер переважав слабкий та помірний. Упродовж 1-2-х днів місяця в Березівському, Болградському та Ізмаїльському районах спостерігалось посилення швидкості вітру до 15-28 м/с.

Основні синоптичні ситуації, що спостерігалися у липні:

  • гребні північно-західних та північних антициклонів;
  • улоговини північно-західних та західних циклонів;
  • малоградієнтні поля зниженого та підвищеного тиску;
  • улоговина малоазійської депресії.

У другій декаді липня відмічались аномально високі температури повітря. Майже в усі дні в Одесі було зафіксовано перевищення максимумів, що спостерігались у минулі роки на 1-3°, а середньодобова температура повітря була вища за норму на 5-10°.

18 та 25 липня на погоду Одещини найбільш суттєво впливало зміщення холодного фронту у полі зниженого тиску та у зв’язку зі зростанням активної конвективної нестійкості у ці дні пройшли інтенсивні дощі, кількість опадів склала (0.0-11мм), місцями (23-41 мм).

18 липня в Ізмаїлі відмічався значний дощ 23 мм (НМЯ І), град 10 мм (НМЯ І), шквал 28 м/с (СМЯ ІІ). 25 липня у Сараті спостерігався значний дощ 41 мм (НМЯ І).

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x