Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Вихід знайдено: учні понад 90% освітніх закладів Кілійської громади з 1 вересня сядуть за парти

0 коментарів 86211 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілії з нового навчального року майже усі діти та дошкільнята зможуть навчатися офлайн. Наразі знайдено вихід навіть для тих освітніх закладів, які не працювали з початку повномасштабного вторгнення росії. Про це на прес-конференції після завершення сесії Кілійської міської ради заявив голова Вячеслав Чернявський. Як вдалося досягнути таких результатів попри посилення вимог до укриттів з боку Уряду, розповість “Бессарабія INFORM”.


За словами мера, після прийняття оновлень до Кодексу цивільного захисту, які унеможливлюють очне навчання в школах та садочках з “найпростішим” укриттями (за принципом “двох стін”), було зібрано кілька термінових нарад та утворено профільну комісію, яка відвідала навчальні заклади громади. На місці фахівці розглянули можливі варіанти перебування дітей під час повітряної тривоги, котрі підходять під нові вимоги.

Зокрема комісія оцінила технічні можливості будівель та знайшла в деяких з них можливість втілення повноцінного укриття шляхом поглиблення, встановлення спеціальних конструкцій, будування додаткових виходів, перепрофілювання приміщень тощо. Роботи будуть профінансовані з тих коштів, які міська рада планувала витратити на закупівлю “модульних укриттів” (тепер вже заборонених), а проведуть їх власними зусиллями, залучивши комунальні підприємства та персонал закладів. Для цих цілей сьогодні на сесії з бюджету Кілійської громади було виділено 1,5 мільйона гривень, тож освітні заклади найближчими днями почнуть термінову підготовку до навчального року.

Вихід знайдено: учні понад 90% освітніх закладів Кілійської громади з 1 вересня сядуть за парти

В решті випадків комісією затверджено варіант оренди укриттів у сусідніх будівлях, які знаходяться на відстані не більш ніж 500 метрів. В основному це 200-300 метрів від навчального закладу та ближче. Зокрема, так продовжать працювати деякі школи та будуть вимушені кілійські дитячі садки “Ромашка” та “Дельфін”, що наразі функціонують з “найпростішими укриттями”, та навіть “Сонечко” та “Берізка”, які не поновлювали роботу з початку повномасштабного вторгнення. Наразі міська рада подовжує або укладає відповідні договори з особами, які можуть їх надати. Укриття будуть забезпечені усім необхідним для комфортного перебування дітей. Зазначимо, у випадку з дитячим садком “Дельфін” розглядається можливість оренди укриття в будівлі колишньої Санепідемстанції (відстань до 300 метрів). Аби дистанція до неї була максимально безпечною, міська рада подбає про поновлення пішохідного переходу на дорозі, де її потрібно буде переходити організованим групам, а також встановлення необхідних обмежувачів швидкості.

Вихід знайдено: учні понад 90% освітніх закладів Кілійської громади з 1 вересня сядуть за парти

“Обсяг роботи дуже великий, та я сподіваюся, що нам вдасться за півтора місяця його виконати, аби дітки могли повноцінно навчатися уже з вересня. Якщо усе, що ми зробимо, пройде погодження ДСНС, понад 90% закладів почнуть роботу очно в одну або у дві зміни залежно від місткості укриттів“, – зазначив голова громади, зазначивши, що попереднє погодження на основі пропозицій комісії від рятувальників є.

Єдиним закладом у громаді, роботу якого не може бути поновлено через відсутність будь-яких варіантів облаштування або аренди укриття, наразі є Школа №5 в місті Кілія, проте фахівці намагаються знайти вихід і для неї.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x