У Ренійській територіальній громаді побільшало звернень громадян до міськради, але дещо впало порівняно з періодом до створення ТГ

0 коментарів 24597 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Виконком Ренійської міської ради опублікував інформацію щодо роботи зі зверненнями громадян за підсумками 2023 року, яку підготував відділ організаційно-кадрової роботи апарату виконкому. Довідку вивчив власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Можна сміливо припустити, що більшість читачів сприймають таку інформацію, як «нудні бюрократичні звіти». Насправді ж статистика звернень громадян, якщо її глибоко проаналізувати, є дуже важливим показником соціально-економічних і навіть психологічних процесів серед місцевого населення.

Як зазначила начальниця відділу організаційно-кадрової роботи апарату виконкому Наталя Ломова, орган місцевого самоврядування веде роботу зі зверненнями громадян у рамках дотримання Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 7 лютого 2008 року №109/2008  «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та інших нормативно-правових актів.

Згідно з вищезгаданою довідкою, упродовж 2023 року до виконавчого комітету Ренійської міської ради надійшло загалом 1605 звернень громадян, що на 674 звернення більше (на 42%), ніж за 2022 рік. З цієї кількості колективних звернень було лише 49 (3% від загального обсягу) та 8 – повторних (0,5%). Кількість громадян, які звернулись до міськради (з врахуванням колективних звернень), становила 2468 осіб.

Як стверджується у довідці, у 2023 році позитивно було вирішено 1430 звернень громадян (89%). У випадку неможливості позитивного вирішення питання, громадянам надаються письмові роз’яснення. Загалом за відповідний період надано роз’яснень за 101 зверненням, відмовлено у задоволенні за 5 зверненнями, переслано за належністю 2, на контролі або розгляді залишилось 67 звернень (4,2% від загальної кількості).

В цілому у зверненнях громадян протягом 2023 року було порушено 1605 питань різної тематики, але суттєво переважають проблеми соціального захисту: надання адресної матеріальної допомоги, складання актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств для оформлення пільг з оплати комунальних послуг, актів обстеження для оформлення житлової субсидії, актів встановлення факту здійснення заявником догляду за особою, яка цього потребує тощо. Загалом питань соціального захисту торкалися 912 звернень громадян – майже 57% від всього обсягу.

Друге місце за кількістю звернень посідають різні земельні питання: розробка та ухвалення проєктів землеустрою, врегулювання земельних відносин, оформлення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства (352 звернення, або близько 30%). Проблемам житлово-комунального господарства присвячено 94 звернення (майже 6%), екології – 78 звернень (близько 5%), економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики, будівництва та підприємництва – 45 звернень (2,8%).

Аналіз статистичних даних за соціальним станом заявників свідчить, що найбільше звернень (549, тобто понад 34%) надійшло від найменш соціально захищених категорій громадян – пенсіонерів, інвалідів, учасників бойових дій та інших громадян, які потребують соціального захисту, підтримки та особливої уваги з боку громади щодо задоволення їх повсякденних запитів та життєвих потреб. Звернення зазначених категорій громадян розглядались виконавчим комітетом Ренійської міськради та перебували на постійному контролі. По кожному з цих звернень виконком намагався знайти позитивне вирішення питання.

Нам було також цікаво згадати загальну кількість, тематичну специфіку та динаміку звернень громадян у Ренійській громаді порівняно з аналогічним процесом у колишньому Ренійському районі, коли люди мали змогу звертатися одразу до трьох місцевих органів влади – райдержадміністрації, районної та міської рад. Зокрема у своєму архіві автор цих рядків знайшов статистику звернень громадян за перше півріччя 2019 року. У цей період до Ренійської райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування надійшло загалом 1393 звернення. Якщо врахувати, що показники двох півріч більш-менш збігаються, то ми отримаємо наступну цифру: кількість звернень за рік мала становити близько 2700-2800. Сьогодні у Ренійській громаді (а вона, нагадаємо, збереглася у межах колишнього Ренійського району) діє лише один орган місцевої влади – міськрада. Але, як бачимо, порівняно з показником 2023 року, загальна кількість звернень громадян скоротилася приблизно на 300. Цей факт можна «списати» на скорочення чисельності місцевого населення за останні роки. Але водночас треба враховувати, що після початку російської агресії до Ренійської ТГ приїхали тисячі переселенців, а вони також звертаються до міськради. Проте зниження кількості звернень у громаді – арифметичний факт.

Зазначимо також, що у першому півріччі 2019 року із загальної кількості звернень 499 (36%) було спрямовано до Ренійської міськради, 720 (52%) – до сільських рад, 40 (0,3%) – до райради. Райдержадміністрація отримала 134 звернення (10%). З цього обсягу 35% усіх звернень громадян стосувалися соціальних проблем, 27% – земельних питань, 16% – проблем житлово-комунального господарства. На урядову «гарячу лінію» надійшло 81 звернення мешканців району, причому більшість питань також було пов’язано із соціальною політикою (призначення субсидій, соціальних виплат тощо).

Як бачимо, за останні п’ять років проблема соціального захисту населення в Ренійській громаді загострилася: кількість звернень із соціальних питань збільшилася з 35 до 57 відсотків.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x