Троє заступників мера Одеси отримали підозри по “справі Кауфмана-Грановського”, один з них вже встиг зникнути

0 коментарів 22248 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Троє заступників одеського міського голови Геннадія Труханова отримали підозри у межах кримінальної справи про створення злочинної організації, що контролювала економічне життя міста. Підозрюваними у “справі Кауфмана-Грановського” стали  Олег Бриндак, Михайло Кучук та Світлана Бедрега.


Як повідомляла БІ, 7 грудня Вищий антикорупційний суд відправив у СІЗО підозрюваного створенні злочинної організації бізнесмена Бориса Кауфмана із альтернативною заставою у 129 мільйонів. Вчора за бізнесмена внесли 129 млн грн застави. Він вийшов зі слідчого ізолятора. Це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Хто саме вніс заставу наразі невідомо. На нього тепер поклали такі обов‘язки: не покидати межі міст Києва та Одеси, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти, а також носити електронний браслет.

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року НАБУ і САП затримали бізнесменів Кауфмана і Грановського. За версією слідства, восени 2021 року, після викриття детективами НАБУ та прокурорами САП злочинної організації, що спеціалізувалася на корупційних схемах незаконного вибуття майна з комунальної власності Одеси, на її місті з’явилася нова.

Ця організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом. Задля безперебійності реалізації поставлених цілей організатори налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, про що свідчать докази, здобуті НАБУ і САП під час розслідування.

У рамках діла з’являються нові підозрювані. Так, пресслужба НАБУ не називає прізвищ, але про кого йде мова, вказують займані підозрюваними посади. Йдеться про:

– першого заступника міського голови Одеси (інкримінують ч. 3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 КК України);

– в.о. заступника міського голови Одеси – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міськради (інкримінують ч. 3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 КК України);

– заступницю міського голови Одеси (інкримінують ч. 3 ст. 255, ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними слідства, Кауфман і Грановський, передали Олегу Бриндаку 2,47 млн грн; Михайлу Кучуку – 900 тисяч грн, а Світлані Бедрезі – 300 тис. грн.

За даними ЗМІ, існує ймовірність, що Михайло Кичук вже залишив територію України. У НАБУ ж повідомляють: оскільки місцезнаходження першого заступника міського голови Одеси наразі не відомо, про підозру йому повідомили заочно.

“В ході досудового розслідування встановлено, що з осені 2021 року учасники злочинної організації контролювали питання забудови в м. Одеса, розпорядження коштами місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку. Для реалізації злочинних дій вони налагодили процес систематичного підкупу службових осіб Одеської міської ради, які забезпечували прийняття необхідних рішень. 

Так, відповідно до зібраних доказів установлено, що виконувач обов’язків заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради упродовж листопада 2021 року – серпня 2022 року одержав неправомірну вигоду на загальну суму понад 2,4 млн грн за вчинення дій в інтересах злочинної організації, зокрема за забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам. 

У свою чергу перший заступник та заступниця міського голови Одеси отримали від організаторів злочинної організації 900 та 300 тис. грн відповідно. Так, перший заступник міського голови Одеси за версією слідства контролював діяльність підпорядкованих управлінь – головних розпорядників коштів та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті. Такі дії створювали умови для отримання злочинною організацією неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат. Підозрюваний також позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті Одесі та про зміни до бюджету, що відповідали інтересам злочинної організації”, – повідомляють у НАБУ.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x