Измаил. Болгары отстаивают свой язык с помощью Консула Стояна Горчивкина

Измаил. Болгары отстаивают свой язык с помощью Консула Стояна ГорчивкинаКак нам известно, болгарские общества бойкотировали празднование Дня города Измаила. Чтобы разобраться в ситуации, в Измаил приехал Генеральный Консул Республики Болгария в Украине господин Горчивкин. В ходе встречи с городским головой А. Абрамченко была достигнута определённая договорённость. В первую субботу после праздников состоится конференция, на которой болгарская делегация выдвинет свои предложения. После этого все стороны сядут за круглый стол и обговорят все вопросы.

Скъпи българи, уважаеми съотечественники! 

Информираме Вас за следващото: 

Обръщението на Измаилските българските културно-националните обединения със обяснения на причината отказването във участие в подготовката и празднуването Деня на градъ привлече внимание не само в нашият град, а и по всичкият свят! Хиляди българи исказаха своето разбиране и солидарност със нас.

Генералният Консул на Република България във Украйна господин Горчивкин на предният ден посети град Измаил лично да се разбере във създадената ситуация.

На срещата със представителите на българската диаспора бяха изслушани всичките нашите аргументи. В подкрепа на нашите изисквания господин Горчивкин инициира среща със кмета Абрамченко, на която след неговата настойчивост бяха пригласени и ръководителите на трите български градски организации.

В хода на двух часов откровенен разговор бяха отметени партийни и личностни противостояния, които пречиха през миналото време. Благодарение на толерантност и сдържаност на господин Горчивкин, беше достигната договореност, че след праздниците , в първата събота, ще се състои конференция, на която нашите делегати ще дадът своите предложения, а след това и двете страни ще седнат за една кръгла маса да разгледат всичките поставените въпроси и да приемат конкретни решения по съхранението и развитието на езика, традициите, културата и самосознанието на българската диаспора в полза на всички граждане от различни националности, проживяващи в град Измаил.

Надявами се на вашето понимание и очакваме конструктивни предложения по адрес:

г. Измаил, ул. Садовая,6. Съвет на български дружества. 

С уважение към всички,

председател на Измаилското Общество им.Кирил и Методий Владимир Петров,

председател на Измаильската българската община им. Света София Николай Иванов,

лидер на Асоциация семейства на бесарабските българите «Роднини» Мария Корчагина.

 

Измаил. Болгары отстаивают свой язык с помощью Консула Стояна Горчивкина

Подпишитесь на наш канал в TELEGRAM

Друзья! Подписывайтесь на наш канал в Telegram и будьте всегда в курсе самых последних новостей. Клац и новости прилетают прямо к Вам в карман!