Измаильские Болгары бойкотируют празднование дня города 28-30 сентября!

15 коментарів 38880 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Измаильские болгарские общества отказываются петь и танцевать перед властями, которые ущемляют их права.


Такое заявление сделали руководители сразу трех ключевых Болгарских обществ города Измаила.

Причиной для такого заявления послужило пренебрежение городским советом правом болгар говорить на родном языке.

Напомним, что сессия Измаильского городского совета, пренебрегая законом Украины, 15 августа отказалась признать болгарский язык региональным.

Кроме того, у Измаильских Болгар есть серьезные претензии к городским властям в связи с тем, что им препятствуют получить в собственность помещение, в котором располагается болгарское общество им. Кирилла и Мефодия.

Текст заявления на болгарском языке.

Скъпи българи, уважаеми съотечественники!

Информираме Вас за следващото:

Президентът на Украйна Виктор Янукович на 3 юли 2012 година подписа закона “Об основах государственной языковой политики”.

Във основата на ст.7 български език трябва да получи в град Измаил статус на регионален, защото според последното преброяване на населението в Измаил – 8,6 хиляди Българи,  а това е 10% от населението.

На 15 август сесия на Измаильски градски Съвет в Одеска област предостави на руски език Регионални статус на територията на градъ”.

В деня на сесията  председателите  на Измаилското Общество им. Кирил и Методий, Измаильската  българската община  им. Света София  и лидерът на Асоциация  семейства на бесарабските  българите “Роднини”, се обърнаха към депутатите с открито писмо с исканеда се осигури на български език статус Регионални.

Обаче, въпреки  на изискванията на закона нашето обръщение в действителност бе пренебрегнато, тъй като не беше нито прието,  нито  прочетено”.

Кмет Андрей Абрамченко отказа и на един от депутатите да разгледат  предложението за установяването на Статус регионални български език в допълнение към руски език.

На 24 август българската диаспора делегира на обединена конференция делегати, които приеха резолюция за повторно обръщение към Измаилски градски Съвет с подаване на проект решение по въпроса български регионален език в Измаил.

В отговор на това на нас писменно ни отвърнаха, че въпроса няма да разглеждат даже във депутатските съответните комисии.

На 14 септември в Измаил се събраха на конференция вече представители от всичката Южна Бесарабия, приеха поредна резолюция и решиха да се съберът на края септември със присутствието на Антон Киссе.

За всичките нашите изисквания в отмъщение изпълнителният градският комитет на чело със кмета Абрамченко Андрей Вячеславович   19 септември приема решение да разторгне договор аренда по помещението по проспект Суворова, 33,  дадено на Измаилското Общество им. Кирил и Методий в 1993! година за клуб и библиотека.

Презтези години със усилия на бесарабските българи при огромна помощ на Правителството и Генералното Консулство на България,  Агенция българи в чужбина беше събрана българска литература с понад 2000 тома.

Не съобразявайки това и въпреки ЗУ «Про культуру» ст.20 п.3 и ст.20 п.4 , ЗУ « Про приватизацию небольших государственных предприятий (малую приватизацию)  ст.2, във които забранено да изселват или приватизират заведенията на культурата и, конкретно, библиотеки,

27 септември се състоя Сесия на Измаилския градския Съвет, на коята  решиха  да обявят приватизация на това помещение по начин „конкурс”, и, никък не изявиха желание  да разглеждат въпроса по Статуса на българският език.

Всичките тези действия – ярко свидетелство на отношението  на депутатите  към българите в Бесарабия.

Във създанета ситуация Измаилските българските културно-националните обединения имат убеждение, че настанаха тъжни дни, във които няма място за радост и затова отказаха да приемат участие на 28-30 септември в подготовката и празднуването на Деня на град Измаил.

Смятаме, че само изневерниките могат да предадът нашите идеи, да излязат в национални носии,  да пеят и танцуват пред  днескашната власт в град Измаил.

Но ние сме българи!  Ние сме горд народ!  Ние винаги ще сме заедно, защото  нашите прадеди напуснали свидните Балкани не за да търсят лек живот, а българи да си останат и да опазят свой език и род!

Надявами се на вашите разбиране ,  подкрепа и солидарност със нас!

 

 С уважение към всички,  

председател  на Измаилското Общество им.Кирил и Методий  Владимир Петров,

председател на Измаильската  българската община  им. Света София  Николай Иванов,

лидер на Асоциация  семейства на бесарабските  българите  «Роднини»  Мария Корчагина.

Измаильские Болгары бойкотируют празднование дня города 28-30 сентября!

guest

15 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Ka
Ka
11 лет назад

По ходу в Измаиле зреет народный бунт!!!

123
123
11 лет назад

Ура!
Наконец-то эти e”бки не будут портить праздник Дня города славы русского оружия!!!
Радость-то какая))))

Tyger555
Tyger555
11 лет назад
Ответить на  123

дурак – оно и в Африке дурак… 

Tur
Tur
11 лет назад

Ас ништу ни разбирам!

Hell
Hell
11 лет назад

Не велика потеря, молдованам больше будет места и времени

Желтая пресса
11 лет назад

гугль половину слов не перевел(

Желтая пресса
11 лет назад

а кто такой Методий?

swsw
swsw
11 лет назад

Да и пошлы вы нахуй…. Болгарита черножопая.

Markov
Markov
11 лет назад

Пущай п..здуют в сои сёла ..бут овец и баранов жрут и вином своим запивают, надоели черножопые

Markov
Markov
11 лет назад

всички-хуички ёбаные

Markov
Markov
11 лет назад

Не вравится на Украине, уёбывайте подальше

Markov
Markov
11 лет назад

Главного болгарского , гавномута и националиста пусть тоже забирают

Markov
Markov
11 лет назад

Это про пе’трова

Rulik
Rulik
11 лет назад

Marcov,тебя то я как раз и не понимаю

Гость
Гость
11 лет назад

Какая страшная невосполнимая потеря )))) Жостко болгары  действуют)))). Но мы постараемся пережить как то эту страшную угрозу)))). Жесть

15
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x