Измаильские Болгары бойкотируют празднование дня города 28-30 сентября!

15 коментарів 36072 переглядів

Измаильские болгарские общества отказываются петь и танцевать перед властями, которые ущемляют их права.

Такое заявление сделали руководители сразу трех ключевых Болгарских обществ города Измаила.

Причиной для такого заявления послужило пренебрежение городским советом правом болгар говорить на родном языке.

Напомним, что сессия Измаильского городского совета, пренебрегая законом Украины, 15 августа отказалась признать болгарский язык региональным.

Кроме того, у Измаильских Болгар есть серьезные претензии к городским властям в связи с тем, что им препятствуют получить в собственность помещение, в котором располагается болгарское общество им. Кирилла и Мефодия.

Текст заявления на болгарском языке.

Скъпи българи, уважаеми съотечественники!

Информираме Вас за следващото:

Президентът на Украйна Виктор Янукович на 3 юли 2012 година подписа закона “Об основах государственной языковой политики”.

Във основата на ст.7 български език трябва да получи в град Измаил статус на регионален, защото според последното преброяване на населението в Измаил – 8,6 хиляди Българи,  а това е 10% от населението.

На 15 август сесия на Измаильски градски Съвет в Одеска област предостави на руски език Регионални статус на територията на градъ”.

В деня на сесията  председателите  на Измаилското Общество им. Кирил и Методий, Измаильската  българската община  им. Света София  и лидерът на Асоциация  семейства на бесарабските  българите “Роднини”, се обърнаха към депутатите с открито писмо с исканеда се осигури на български език статус Регионални.

Обаче, въпреки  на изискванията на закона нашето обръщение в действителност бе пренебрегнато, тъй като не беше нито прието,  нито  прочетено”.

Кмет Андрей Абрамченко отказа и на един от депутатите да разгледат  предложението за установяването на Статус регионални български език в допълнение към руски език.

На 24 август българската диаспора делегира на обединена конференция делегати, които приеха резолюция за повторно обръщение към Измаилски градски Съвет с подаване на проект решение по въпроса български регионален език в Измаил.

В отговор на това на нас писменно ни отвърнаха, че въпроса няма да разглеждат даже във депутатските съответните комисии.

На 14 септември в Измаил се събраха на конференция вече представители от всичката Южна Бесарабия, приеха поредна резолюция и решиха да се съберът на края септември със присутствието на Антон Киссе.

За всичките нашите изисквания в отмъщение изпълнителният градският комитет на чело със кмета Абрамченко Андрей Вячеславович   19 септември приема решение да разторгне договор аренда по помещението по проспект Суворова, 33,  дадено на Измаилското Общество им. Кирил и Методий в 1993! година за клуб и библиотека.

Презтези години със усилия на бесарабските българи при огромна помощ на Правителството и Генералното Консулство на България,  Агенция българи в чужбина беше събрана българска литература с понад 2000 тома.

Не съобразявайки това и въпреки ЗУ «Про культуру» ст.20 п.3 и ст.20 п.4 , ЗУ « Про приватизацию небольших государственных предприятий (малую приватизацию)  ст.2, във които забранено да изселват или приватизират заведенията на культурата и, конкретно, библиотеки,

27 септември се състоя Сесия на Измаилския градския Съвет, на коята  решиха  да обявят приватизация на това помещение по начин „конкурс”, и, никък не изявиха желание  да разглеждат въпроса по Статуса на българският език.

Всичките тези действия – ярко свидетелство на отношението  на депутатите  към българите в Бесарабия.

Във създанета ситуация Измаилските българските културно-националните обединения имат убеждение, че настанаха тъжни дни, във които няма място за радост и затова отказаха да приемат участие на 28-30 септември в подготовката и празднуването на Деня на град Измаил.

Смятаме, че само изневерниките могат да предадът нашите идеи, да излязат в национални носии,  да пеят и танцуват пред  днескашната власт в град Измаил.

Но ние сме българи!  Ние сме горд народ!  Ние винаги ще сме заедно, защото  нашите прадеди напуснали свидните Балкани не за да търсят лек живот, а българи да си останат и да опазят свой език и род!

Надявами се на вашите разбиране ,  подкрепа и солидарност със нас!

 

 С уважение към всички,  

председател  на Измаилското Общество им.Кирил и Методий  Владимир Петров,

председател на Измаильската  българската община  им. Света София  Николай Иванов,

лидер на Асоциация  семейства на бесарабските  българите  «Роднини»  Мария Корчагина.

Измаильские Болгары бойкотируют празднование дня города 28-30 сентября!

Коментарі
 • Гость

  Какая страшная невосполнимая потеря )))) Жостко болгары  действуют)))). Но мы постараемся пережить как то эту страшную угрозу)))). Жесть

 • Rulik

  Marcov,тебя то я как раз и не понимаю

 • Markov

  Это про пе’трова

 • Markov

  Главного болгарского , гавномута и националиста пусть тоже забирают

 • Markov

  Не вравится на Украине, уёбывайте подальше

 • Markov

  всички-хуички ёбаные

 • Markov

  Пущай п..здуют в сои сёла ..бут овец и баранов жрут и вином своим запивают, надоели черножопые

 • swsw

  Да и пошлы вы нахуй…. Болгарита черножопая.

 • Желтая пресса

  а кто такой Методий?

 • Hell

  Не велика потеря, молдованам больше будет места и времени

 • Желтая пресса

  гугль половину слов не перевел(

 • Tur

  Ас ништу ни разбирам!

 • 123

  Ура!
  Наконец-то эти e”бки не будут портить праздник Дня города славы русского оружия!!!
  Радость-то какая))))

  • Tyger555

   дурак – оно и в Африке дурак… 

 • Ka

  По ходу в Измаиле зреет народный бунт!!!

Прокоментувати

Ваша email адреса не буде опублікована

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.