Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Захисники судді з Болграда, обвинуваченого у хабарництві, просили Вищий антикорупційний суд закрити справу

1 коментар 5022 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вищий антикорупційний суд України відмовився задовольняти клопотання адвокатів судді Болградського районного суду Одеської області Сергія Висоцького про закриття кримінального провадження щодо нього. Про це пише Центр публічних розслідувань, передає “Бессарабія INFORM”.


Нагадаємо, Сергія Висоцького викрили у лютому поточного року на одержанні хабаря у 4 тисячі доларів США. Під час досудового розслідування встановлено, що той отримав кошти для передачі своїм колегам за ухвалення ними рішень про закриття проваджень у справах про адміністративні правопорушення відносно фізичної особи. Проте передавати грошові кошти він не планував, а розпорядився ними на власний розсуд.

9 лютого поточного року йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 1 ст. 190 КК України. 19 лютого, за клопотанням керівника САП, Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення робочих обов’язків.

Як зазначається в ухвалі суду, захисник судді наполягав, що прокурор пропустив строк звернення до суду з обвинувальним актом. Аргументував він це тим, що про підозру судді оголосили 9 лютого, розслідування завершили 1 квітня. Строк досудового розслідування не продовжувався, рішення про зупинення досудового розслідування не ухвалювалося. Отже, з 2 квітня строк досудового розслідування зупинився, при цьому залишалося невикористаним вісім календарних днів строку досудового розслідування. Надалі, 12 червня сторона захисту повідомила прокурорам що ознайомилися з матеріалами справи.

Таким чином, за доводами захисника, строк досудового розслідування відновив перебіг та відповідно кінцевою датою закінчення строку досудового розслідування у кримінальному провадженні є 20 червня, тобто вісім днів після 12 червня. Проте, обвинувальний акт складено детективом та затверджено прокурором лише 21 червня й надалі 24 червня обвинувальний акт вручили підозрюваному та його захиснику та 25 червня такий обвинувальний акт з додатками надійшов до Вищого антикорупційного суду.

За наведених обставин, як стверджує захисник, прокурор звернувся до суду з обвинувальним актом поза межами строку досудового розслідування, що є підставою для закриття кримінального провадження.

Прокурор у поданих до суду запереченнях наголошував, що клопотання захисника є необґрунтованим та безпідставним, тому просив відмовити в його задоволенні. Зазначив, що до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на електронну скриньку дійсно надходив електронний лист, який містив ряд вкладень, серед яких декілька файлів з різними назвами, однак з аналогічним змістом із заголовком “Повідомлення сторони захисту про відкриття матеріалів в порядку статті 290 Кримінального процесуального кодексу України”. Вказаний лист зареєстрований 13 червня в Системі електронного документообігу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У ньому, серед великого переліку документів, без дотримання будь-якої логічності у викладі листа, без формування абзаців, без дотримання будь-якої логіки у викладі тексту практично одним масивом, на п’яти аркушах зазначили, що сторона захисту також підтверджує відкриття матеріалів досудового розслідування та реалізацію свого права відповідно до частини дев`ятої статті 290 КПК України.

Прокурор зауважив, що таким чином, сторона захисту вочевидь діяла не з метою підтвердити прокурору факт надання їй доступу до матеріалів, а з метою ввести його в оману та щоб надалі стверджувати про завершення на момент скерування обвинувального акту до суду строку досудового розслідування. Вказане, на переконання прокурора свідчить про несумлінну поведінку сторони захисту. Окрім того, прокурор додав, що захисник скерував електронні листи, а не письмові підтвердження про факт надання стороні захисту доступу до матеріалів, чим фактично не виконав вимоги частини 9 статті 290 Кримінально-процесуального кодексу України.

При цьому прокурор наголосив, що стадія виконання вимог статті 290 КПК України тривала до 20 червня, тобто строку, після спливу якого, за ухвалою слідчого судді ВАКС від 30 травня, сторона кримінального провадження з боку захисту вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів досудового розслідування. Таким чином, на момент направлення обвинувального акта у цій справі до суду строки досудового розслідування не закінчилися.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Леонід
Леонід
1 час назад

Та дайте орден і премію хабарнику і закрийте кримінальну справу.

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x