Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Верховна Рада заборонила мобілізацію обмежено придатних українців до 25 років

0 коментарів 3969 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада остаточно підтримала звільнення частини українців віком до 25 років від мобілізації. Відповідний законопроєкт 11379-д ухвалено у другому читанні та в цілому. Про це повідомили декілька парламентарів, передає “Бессарабія INFORM”.


«За» проголосували 311 народних депутатів.

Ухвалений законопроєкт передбачає заборону мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язаних, які до набрання чинності законом №3621-IX про скасування статусу «обмежено придатний» були визнані за станом здоров’я обмежено придатними у воєнний час. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою, пише Судово-юридична газета.

Втім, слід зазначити, що Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки переглянув своє попереднє рішення і вирішив виключити із законопроєкту норму, яка дозволяла звільнитися зі служби чоловікам 18-25 років, яких вже встигли мобілізувати.

Тобто, виключено норму, якою пропонувалося надати право звільнитися зі служби тим, кого встигли мобілізувати.

Як пише ВВС Україна, перш ніж потрапити на голосування у Верховну Раду, законопроєкт потрапив на розгляд у комітет національної оборони та безпеки, де його обговорювали майже два місяці.

Міноборони та генштаб виступали проти законопроєкту, тому що він “знижує оборонні можливості” України, у той час як дані про те, скільки хлопців до 25 встигли мобілізувати за цей час – закриті та не розголошуються.

У офіційному коментарі у відповідь на законопроєкт 11379 міноборони, серед усього іншого, вказало, що “певна кількість громадян” використовували “норми законодавства стосовно визнання призовників непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час для ухилення від проходження строкової військової служби”.

“Це ж додатковий “мобілізаційний ресурс”, чому би не використати можливість спонтанного схематозу і загреби більше людей? Чесність перед суспільством? Політична обіцянка, що до 25 років добровільно? Та ні”, – розкритикувала затягнуте обговорення депутатка Мар’яна Безугла, яка виклала в соцмережі аудіостенограму засідання.

Депутати були емоційними, говорили про “верх цинізму” та “несправедливість”, але представники міноборони і генштаб були непохитними.

“Справедливість оцінюють інші відомства, а ми оцінювали законопроєкти з точки зору підвищення чи заниження обороноздатності”, – наголосив на засіданні полковник Роман Горбач, начальник головного управління персоналу генштабу.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x