Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Поки школярі з Вилківської ТГ щодня витрачають 100 гривень на проїзд до школи, новий автобус гниє просто неба

0 коментарів 46710 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З першого вересня в селі Новомиколаївка Вилківської громади через ліквідацію середніх класів у школі батьки вимушені винаймати транспорт та платити за проїзд дітей сто гривень за одного учня в день, аби дістатися до сусіднього закладу освіти в селі Десантне. Це просто непід’ємна сума особливо для тих родин, де виховується декілька школярів. Між тим, у селі біля двору водія стоїть вільний шкільний автобус, який керівництво громади відмовилося виділяти для транспортування дітей. Що стало причиною такої проблемної ситуації, та чи є шанс її вирішити, розповість «Бессарабія INFORM».


Нагадаємо, що у Новомиколаївці минулого року керівництво ТГ планувало закрити середні класи в місцевій школі для створення спроможної мережі закладів освіти. Тим дітям, котрі ходили в п’яті-дев’яті класи, обіцяли автобус, щоб підвозити їх до школи в сусідньому селі Десантне. Зазначимо, саме цей заклад обрала більшість батьків під час опитування, а не Вилківську опорну школу №1, на якій наполяги у міськраді.

Як запевнила «БІ» Олена Бурлаченко, мама одного з учнів, який наразі навчається в десятому класі школи в Десантному, минулого навчального року шкільний автобус надали. Він підвозив до Десантного та Вилкового декілька учнів, які продовжували своє навчання в старших класах чи просто захотіли відвідувати тут заняття. З вересня в Новомиколаївській школі залишили початкові класи, тому іншими дітям довелося зіштовхнутися з надзвичайно важкою проблемою – як добиратися до Десантного самотужки, бо шкільний автобус у них просто забрали.

За словами Олени, наразі автобус просто стоїть в селі Новомиколаївка біля двору водія. Вчора в село привезли ще один новенький шкільний автобус. Нагадаємо, що Вилківська громада отримала, як інші десять громад Одещини, транспортний засіб, який буде на балансі Вилківської школи №1. До речі, перший автобус теж належить цьому опорному закладу, тому влада громади відмовила батькам надавати його для проїзду дітей в іншу школу, не опорну. А це близько двадцяти дітей, які забажали навчатися в закладі освіти Десантного! Майже повний автобус!

Поки школярі з Вилківської ТГ щодня витрачають 100 гривень на проїзд до школи, новий автобус гниє просто неба

Олена наголошує на тому, що з Новомиколаївки до Десантного відстань складає шість кілометрів, а до Вилкового – тридцять.

«Нам краще своїх дітей відправляти в Десантне, бо село знаходиться поруч. А у Вилковому треба проїжджати ще блокпост. Це зараз просто небезпечно. Також у місті останнім часом часто бувають «прильоти» через ворожі атаки. В Десантному, на щастя, все спокійно.  Так куди ж краще возити дітей, враховуючи безпекову компоненту?!

Окрім того, в багатьох батьків в Десантному є родичі. Якщо раптом дитині стане погано чи замете взимку дорогу, учням є куди піти та переночувати», – зауважила жінка.

Між тим, через надвисокі ціни на перевезення дітей деякі багатодітні родини змушені залишати учнів вдома.

 «Зараз вивозять дітей до школи п’ять-шість родин. Інші учні просто не відвідують заклад освіти, де організоване очне навчання», – каже жителька Новомиколаївки.

На минулому тижні стурбовані батьки направили офіційне звернення до очільника громади Матвія Іванова. Поки що відповіді від міської ради мешканці Новомиколаївки не отримали.

Поки школярі з Вилківської ТГ щодня витрачають 100 гривень на проїзд до школи, новий автобус гниє просто неба

Голова Вилківської ТГ Матвій Іванов у коментарі «БІ» пояснив, що, згідно з законодавством, громада не має права надавати цей автобус, оскільки дітей треба перевозити з кінцевої точки саме до опорного закладу освіти. Якщо навіть й винайняти транспортний засіб, будь-яка перевірка спитає, чи законно це робить громада.

«Ми вчора отримали новий автобус. Але враховуючи те, що всі діти Вилківської школи № 1 знаходяться на дистанційній формі навчання, я подивлюся, якщо ми будемо «вписуватися» в бюджет, та можливо направлю один автобус для перевезення дітей з Новомиколаївки до Десантного», – підкреслив Матвій Костянтинович.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x