Батьки учнів школи у Вилківській громаді протестують проти закриття середньої ступені, адже дітей доведеться возити на уроки за 30 кілометрів

0 коментарів 76383 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У маленькому селі Новомиколаївка Вилківської громади стався конфлікт мешканців з представниками влади через прагнення останніх для оптимізації закладів освіти закрити середню ланку місцевої загальноосвітньої школи. Під загрозою опинилися понад 30 учнів 5-9 класів та вісім педагогів з профільних предметів. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”. 


До редакції “БІ” звернулися стурбовані батьки школярів, які навчаються у середніх класах. Вони категорично проти оптимізації – особливо в умовах військового стану, адже їхнім дітям доведеться щодня двічі долати відстань понад 30 кілометрів, що не тільки потребує багато часу, а і є небезпечним, адже Вилкове знаходиться біля Чорного моря, де присутні окупанти, і нікуди не ділася можливість спроби висадки десанту. Разом з цим на шляху до міста розміщені блокпости, що ще більше ускладнює рух. Також батьків категорично не влаштовує жахливий стан дороги, якою навіть пішки ходити складно, а про щоденне пересування дітей автобусом, за їхньою думкою, не може бути і мови.

Нам також стало відомо, що відкрити заклад для очної освіти вдалося лише нещодавно. Колосальними зусиллями було облаштоване укриття на території старого садочка, яке розташоване на дозволеній Міністерством освіти відстані. Батьки підкреслюють – нащо тоді усе це робилося, якщо це укриття в разі оптимізації більше не знадобиться.

У відділі освіти Вилківської міської ради пояснюють, що це вимушений крок, адже школа маленька, а гроші на її утримання потрібні чималі. Тому чиновники вважають за потрібне об’єднати заклад з опорною школою, яка знаходиться у Вилковому, залишивши при цьому у Новомиколаївці молодші класи. Дітей міськрада згодна возити на шкільному автобусі безкоштовно , який для цього планує орендувати.

Ми звернулися за коментарем до директорки школи Ірини Жигаревої. Вона повідомила, що абсолютно підтримує батьків, адже виступає за збереження обох ступенів освіти у закладі, яким керує тривалий час. Вона не заперечує, що школа маленька, але, за її словами, немає різкого скорочення кількості учнів, що могло б спровокувати гостру необхідність оптимізувати заклад саме зараз, під час війни, змусивши дітей щоденно витрачати близько години на дорогу у Вилкове і додому. Також пані Ірину турбує доля восьми педагогів-предметників, які у складний військовий час можуть залишитися без роботи та, не маючи іншого виходу, виїхати з села назавжди.

Ірина Жигарєва сподівається, що школі дадуть ще один шанс, а тим часом є реальна можливість зберегти її, збільшивши кількість учнів. Як саме – за рахунок переселенців, котрих планують запросити у село. Пані Ірина каже, що через війну велика кількість українців залишилася без даху над головою, а у селі є умови для їхнього розміщення – гарний клімат, доброзичливі люди та навіть порожні будинки, які чекають на нових мешканців. Директорка запевняє у тому, що й сама буде брати безпосередню участь у процесі збільшення населення села за рахунок приїжджих.

Ці доводи представники закладу та батьківського комітету намагалися донести до керівництва ТГ, яке завітало в село 23 березня для проведення загальних обговорень. Новомиколаївці попросили не чіпати заклад щонайменше до завершення військових дій, адже безпека дітей є найвищою цінністю. А після настання миру, якщо ситуація не покращиться, поєднати новомиколаївський заклад освіти зі школою одного з сусідніх сіл – Десантного та Мирного, які знаходяться поряд – за 6 та 7 кілометрів. Звичайно, така відстань є допустимою, але ж не 30…

Разом з цим у відділі освіти наголосили, що для дітей буде кращим навчатися у міській школі, адже там є більше можливостей для розвитку та більш оптимальні умови для отримання знань.

За результатом обговорень вимоги новомиколаївців були записані – остаточне рішення мають прийняти на найближчій сесії Вилківської міськради, яка відбудеться 30 березня. На неї планують потрапити представники Новомиколаївської школи, аби виступити перед депутатами з проханням не наражати дітей на небезпеку.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x