Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Посольство Франції категорично виступає проти нової назви села Арцизької громади

1 коментар 31401 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З компромісної Постанови ««Про перейменування окремих населених пунктів  та районів», якою Верховна Рада перейменувала одинадцять населених пунктів Бессарабії, чомусь було вилучено село Надеждівка Арцизької громади. З якої причини це сталося, з’ясовувала «Бессарабія INFORM».


Варто нагадати, що у березні поточного року парламентський комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування погодив перейменування села Надеждівка на Шампань. Нове найменування населений пункт отримав завдяки місцевому ТОВ «Шампань Україна». Проте вже 25 квітня монобільшість депутатів Верховної Ради заблокувала проєкт Постанови «Про перейменування окремих населених пунктів та районів». А з нового законопроєкту Надеждівку взагалі вилучили.

У коментарі «БІ» староста  села Дмитро Терзі пояснив, що на ім’я голови Верховної Ради Руслана Стефанчука 1 серпня надійшов лист від  посольства Франції в Україні, де проситься не надавати таку назву селу.

Посольство Франції категорично виступає проти нової назви села Арцизької громади

Як зазначається в документі, відповідно до статті 208 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами, з іншої сторони, підписаної у 2014 році, географічне зазначення «Champagnе», а також його транскрипція українськими літерами «Шампань», підлягатиме захисту з 1 січня 2026 року.

«У разі ухвалення, така зміна назви суперечитиме цьому міжнародному зобов’язанню України, особливо у світлі рішення Європейської Ради від 14 грудня 2023 року про початок переговорів із нею про вступ до Європейського Союзу. Оскільки йдеться про важливу для нас проблематику, у такому випадку вже в 2026 році ми будемо змушені порушити питання про нову зміну назви цьому населеному пункту.

Тому, з метою сприяти повній імплементації Угоди про асоціацію, яка поєднує нас, та запобігти ускладненню прийдешнім переговорам про вступ, ми були б вдячні за утримання від винесення на розгляд зазначеного клопотання про зміну назви села Надеждівка», – наголосили в посольстві Франції.

За словами старости  села Дмитро Терзі, наразі подальша доля нової назви Надеждівка поки що на стадії обговорення у Верховній Раді.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Иван
Иван
5 часов назад

А Веселий Кут перейменовуватимуть у Париж? А що з Люстдорфом та ін. німецькими колоніями, яким дали назви на ім’я місць битв російської армії в Європі?

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x