Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО»

0 коментарів 9504 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У неділю, 8 вересня, на другий день після закриття 81-го Венеціанського міжнародного кінофестивалю – найстарішого у світі, в маленькому місті української Бессарабії – Болграді розпочнеться своя кіноподія. Це – відкриття ювілейної п’ятої едиції Міжнародного етнографічного кінофестивалю (МЕКФ) «ОКО», в рамках якого впродовж цілого тижня на двох майданчиках будуть транслювати понад 100 кінострічок українських та закордонних режисерів. «Бессарабія INFORM» дізналася програму культурного заходу.


Зазначимо, що цьогоріч ОKO – International Ethnographic Film Festival пройде не тільки на своїй родині в Болграді – З 8 по 15 вересня, а й в столиці Болгарії – з 8 по 15 листопада. Тому що, за словами директорки МЕКФ та режисерка Тетяни Станєвої, уродженки села Криничне Болградського району, у “ОКО” два доми — Україна (Болград) і Болгарія (Софія).

«Як українська болгарка я дуже щаслива знайомити ці дві культури між собою, розповідати про життя й побут, болі й надії цих двох рідних мені й близьких за духом народів. Показувати їх один одному і всьому світу. Офіційно ми — українсько-болгарський фестиваль, тому робимо фокус на українському кіно в Болгарії, і на болгарському — в Україні, на тому, що нас поєднує, і тому, що відрізняє. Наша Україна стікає кровʼю, наша Болгарія тоне в російській пропаганді. Нашою програмою ми перевʼязуємо їм рани, а культурною зброєю боремось за уми наших народів. Обрані фільми не тільки про наш сьогоднішній біль, а й про переосмислення та оплакування нашої болючої історії, зцілення давніх травм. У цих стрічках кожен впізнає себе й замислиться про свою ідентичність. Я впевнена, що сукупний досвід народів з усієї планети може дати відповіді на болючі питання. Наша пʼята ювілейна едиція пробʼє шлях до емпатії та взаєморозуміння, створить такий необхідний нам сьогодні міжкультурний діалог. Катарсис, терапію і зцілення збереженою памʼяттю і набутим людством досвідом ми вам обіцяємо», – так проанонсувала культурну подію засновниця “ОКО” Тетяна Станєва.

Цього року команда кінофесту підготувала для глядачів понад 100 стрічок з 61-ї країни. Зокрема, 88 фільмів в рамках чотирьох конкурсних секцій: НАШЕ OКO — Повнометражний національний конкурс, НАШЕ OКO — Короткометражний національний конкурс, OKO GLOBAL — Повнометражний міжнародний конкурс та OKO GLOBAL — Короткометражний міжнародний конкурс.

Крім того, програмний відділ сформував дві позаконкурсні програми OKO ФОКУС та ОКО ХІТИ і відібрав деякі фільми з попередніх едицій до програми OKO РЕТРОСПЕКТИВА. Також під час кінофестивального тижня відбудеться низка спеціальних показів у секції OKO SPECIAL.

Фільмом-відкриттям 5-ї едиції «ОКО» в Болграді стане «Поема для маленьких людей» режисера Івана Сауткіна. Це відвертий та інтимний погляд на найуразливіших, що опинилися на передовій кривавої війни, розв’язаної росією проти України, і на волонтерів евакуаційної команди, які ризикують своїм життям заради порятунку цивільних. Для них «маленьких людей» немає. Фільм також буде змагатися в повнометражній конкурсній секції НАШЕ ОКО.

Фільмом-закриттям організатори обрали ігрову ізраїльську стрічку режисерки Айелет Менахемі «Сім благословень». Це кіно стало справжньою національною сенсацією у 2023-му році, коли здобуло 11 кінопремій «Офір», включно зі званням найкращого фільму року, на церемонії вручення нагород Ізраїльської кіноакадемії. Також фільм був офіційною заявкою Ізраїлю в міжнародну секцію на премію «Оскар» — 2024. «Сім благословень» — трагікомедія про тиждень святкових родинних вечер після ізраїльсько-марокканського весілля. В Україні та Болгарії показ цієї стрічки буде прем’єрним, крім того, вона візьме участь у конкурсі міжнародних повнометражних фільмів OKO GLOBAL.

«Цьогоріч ми вперше включили до конкурсних програм ігрове та анімаційне кіно й не робили акценти на жанрових чи будь-яких інших ознаках. Та залишилися вірними обраному вектору: головна умова для фільмів — етнографічні елементи й так звана «постетнографія», – зазначає команда «ОКО».

Загалом кінофестиваль планує продемонструвати в українській частині заходів у змішаному форматі, як оффлайн у Болграді, так і онлайн на платформі MEGOGO.

Переможець українсько-болгарського національного конкурсу (Jury Grand Prize) буде оголошений на церемонії закриття кінофестивалю в Болгарії та отримає грошовий приз у сумі 600 євро. Окремо у цій секції журі відзначить спеціальними призами (Jury Special Prize) найкращі серед ігрових, нон-фікшн та анімаційних фільмів й етнографічну репрезентацію. Усі переможці також отримають дипломи та фестивальний трофей у вигляді цеглинки.

Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО»

Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО»
Фестивальні трофеї

Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО»

Цікаво, що ідейною та візуальною основою цьогорічної едиції фестивалю було обраними комікси, а головними героями цього епізоду стали величні постаті борців за свободу, які зробили свій внесок у становлення сучасних і незалежних України й Болгарії — Тараса Шевченка та Христо Ботева.

Додамо, офіційна церемонія відкриття 5-ї едиції МЕКФ «ОКО» відбудеться 8 вересня 2024 року о 17:00 в будівлі КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградська міська рада. Зірковими гостями на урочистому концерті стануть учасники етноелектронного проєкту GG ГуляйГород / GulayGorod та фольктріо «Пра».

Протягом кінофестивального тижня відбудуться майстер-класи з народної пісні та танцю, працюватиме дитяча локація від Фольк-студія “Правиця”, а також благодійний ярмарок із сувенірами, фестивальним мерчем, крафтовими смаколиками від локальних виробників та виставка місцевих культур.

Однак «ОКО» — не лише про кіно та розваги. В рамках фестивалю також заплановані дві дискусійні панелі: «Культурна спадщина національних меншин — цінний ресурс культурної дипломатії» та «Національні будителі/лідери та історія. Що спільного між Україною та Болгарією?».

Обіцяють і надихаючий семінар «Чому в буремні часи хочеться повертатися до свого коріння?» за участю Софії Безверхої @krapka.krapka — культурної блогерки, філологині та амбасадорки всього українського.

Організаторами заходу ОКО – International Ethnographic Film Festival виступили Відділ культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради та Болградська міська рада.

Ознайомитися з розкладом програми п’ятої едиції «ОКО» можна за посиланням.

Вхід – безплатний.

Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО» Наприкінці цього тижня в Болграді стартує ювілейний Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО»

 

Фото ОKO – International Ethnographic Film Festival та “БІ”

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x