Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Перша державна нагорода незалежної України: 32-га річниця від дня заснування

0 коментарів 10071 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Перша державна нагорода незалежної України з’явилася 32 роки тому. Йдеться про Почесну відзнаку Президента України, яка  була заснована указом тогочасного президента Леоніда Кравчука 18 серпня 1992 року. Про це розповіли в «Тhepage.ua», повідомляє «Бессарабія INFORM».


Почесною нагородою відзначалися «громадяни за особисті заслуги у розвитку суверенної, демократичної держави, розвитку економіки, науки та культури України за активну миротворчу, благодійну, милосердну, громадську діяльність».

Нагородження знаком проводилися в 1992-1996 роках, до заснування наступника цієї нагороди – ордена «За заслуги». На даний час усі нагороджені Почесним знаком вважаються кавалерами ордена «За заслуги» та зберігають право носіння вручених знаків.

Рішення про нагородження Почесним знаком ухвалював особисто президент, а нагородження зазвичай проводилося напередодні Дня Незалежності України.

У серпні 1992 року знаком №1 був нагороджений письменник Олесь Гончар. Загалом цим знаком було відзначено 630 осіб.

Опис Почесної відзнаки Президента України

Розмір знака – 37 х 37 мм. Знак з’єднується з фігурною колодкою, обтягнутою муаровою стрічкою малинового кольору з вузькою смужкою кольорів Державного прапора України по вертикалі з правого боку. Колодка за допомогою шпильки прикріплюється до одягу. Зірка знака виготовлялася із позолоченого томпака (сплав, різновид латуні), основа та колодка – з нейзильберу (сплав міді, нікелю та цинку), вінок із тризубом – із срібла із позолотою. Мініатюра знака (так званий фрачний варіант) має діаметр 22 мм. Автор та розробник дизайну знака – Юхим Харабет, гравер – Леонід Толстов.

Перша державна нагорода незалежної України: 32-га річниця від дня заснування
Почесна відзнака Президента України
Перша державна нагорода незалежної України: 32-га річниця від дня заснування
Почесна відзнака Президента України (зворотний бік)

 

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x