Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Тотальна декомунізація: в Бессарабії обласна влада перейменувала більше сотні вулиць та провулків

0 коментарів 28674 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У п’ятницю, 26 липня, голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер підписав розпорядження про перейменування більше чотирьохсот вулиць та провулків в Одесі, Одеському, Березівському, Білгород-Дністровському, Болградському, Ізмаїльському, Подільському та Роздільнянському районах. Приводом цієї тотальної деколонізації на Одещині стало те, що в об’єктах топоніміки міститься символіка російської імперської політики. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Безпосередньо у Бессарабії змінять назви більше сотні вулиць та провулків.

У Білгород-Дністровському районі під деколонізацію потрапили Аккерман, Мологівська, Плахтіївська, Саратська, Староказацька, Татарбунарська, Успенівська та Шабівська громади.

У Білгороді-Дністровському перейменують вулицю 28 червня – на вулицю Товариства «Просвіта», вулицю Декабристів – на вулицю Мартирія Галина, вулицю Валентина Катаєва – на вулицю Героя України Володимира Торшина, провулок Валентина Катаєва – на провулок Івана Драча, вулицю Едуарда Багрицького – на вулицю Євгена Чикаленка, вулицю Володимира Короленко – на вулицю Ілька Гаврилюка, провулок Володимира Короленко – на провулок Ілька Гаврилюка, вулицю Паустовського – на вулицю Олександра Шайбле, вулицю 30 років Перемоги – на вулицю Василя Гетьманченка, провулок 30 років Перемоги – на провулок Василя Гетьманченка.

У Мологівській громаді змінена топонімічна мапа виглядатиме так. У селі Андріївка вулиця 40 років Перемоги буде названа на честь Андрія Миколєва. У селі Розкішне вулиця 30 років Перемоги стане вулицею Кості Гордієнка. У селі Садове замість вулиці 40 років Перемоги з’явиться вулиця Олега Задорожного. У селі Сухожилля вулиця Черняховського буде вулицею Миколи Міхновського.

У Плахтіївській громаді село Ярославка матиме замість вулиці Першотравневої вулицю Віталія Крамаренка.

Саратська громада теж потрапила до переліку деколонізації. Так, у самому селищі Сарата вулиця Першотравнева стала вулицею Сергія Білошицького, провулок Першотравневий – провулком Івана Котляревського, вулиця 28 червня – вулицею Олексія Доноса. У селі Зоря вулиця Першотравнева перейменована на вулицю Павла Така, вулиця 28 червня – на вулицю Івана Виговського. У селі Введенка вулиця Першотравнева стала вулицею Олександра Чеботаєва, а вулиця Толбухіна – вулицею Братів Бончєвих.

У Старокозацькій громаді змінено назви п’яти сільським вулицям. У селі Козацьке вулиця Колгоспна перейменована на честь Петра Калнишевського, а вулиця Першотравнева – на честь Петра Сагайдачного. У селі Красна Коса вулиця Першотравнева буде вулицею Сергія Савочка. У селі Руськоіванівка назву вулиці Першотравневої змінено на Захисників України. А в селі Старокозаче пройшло аналогічне перейменування.

Татарбунарська громада матиме також нові вулиці. У Татарбунарах вулиця Батіщева стала вулицею Юрія Максимчука, вулиця Клюшнікова – вулицею Ніни Строкатої, вулиця Федора Бальца – вулицею Василя Унгуряна, вулиця 50 років Перемоги – вулицею Івана Алеєксандрова, вулиця Івана Кожедуба – вулицею Андрія Мельника. У селі Білолісся назву вулиці Галузинського змінено на честь Вадима Славенка,  назву вулиці Михайловського – на честь Дмитра Михайловського. Село Делжилер замість вулиці Курчатова отримало вулицю Іллі Желєва.

У селі Миколаївка-Новоросійська Успенівської громади вулиця Першотравнева стала вулицею Незалежності.

У Шабівській громаді з’явилося аж чотири вулиці Захисників України. У селах Благодатне, Бритівка, Привітне, Салгани такими вулицями стали колишні вулиці Першотравневі. А от у самому Шабо вулиця Першотравнева змінила назву на честь Ілька Гаврилюка. Аналогічне перейменування відбулося й з провулком Першотравневим.

На Болградщині нові назви отримали площа, вулиці та провулки в Болграді та однойменній ТГ, Бородінській, Городненській, Криничненській, Кубейській, Павлівській, Тарутинській та Арцизькій громадах.

Арцизька громада отримала вісім нових вулиць та провулків. В Арцизі вулиця Овчиннікова перейменована на честь Миколи Дудки, вулиця Першотравнева – на честь Євгена Чумаченка, вулиця Тарутинська – на честь Анатолія Доценка, вулиця Червоноглинська – на честь Андрія Ільюшина, провулок Червоноглинський – на честь Сергія Платонова, провулок Чехова – на честь Віталія Додона. У селі Виноградівка вулиця Першотравнева стала вулицею Михайла Драгоманова, а в селі Прямобалка вулиця Першотравнева – вулицею Богдана Дехтеренко.

У Болградській громаді змінили назву площі та шести вулицям. У Болграді площа 28 Червня буде площею Данила Крижанівського, вулиця Першотравнева – вулицею Дмитра Гранчара. У селі Виноградівка вулиця Пешотравнева змінила назву на вулицю Достлук, а вулиця Георгія Побідоносця стала суто українською – вулицею Григорія Переможця. У селі Владичень вулиця Першотравнева носитиме горду назву на честь Івана Сайтарли, а вулиця Першотравнева в селі Залізничне – Захисників України.

Село Нове Тарутине Бородінської громади замість вулиці 40 років Перемоги отримало вулицю Захисників України.

У селі Городнє однойменної громади перейменовано наступні об’єкти топоніміки: вулиця Першотравнева – на вулицю Івана Шишманова, вулиця Толстого – на вулицю Данила Крижанівського, вулиця Шапошнікова – на вулицю Андрія Шабашова, вулиця Черемушки – на вулицю Івана Мазепи, вулиця Чкалова – на вулицю Михайла Драгоманова, провулок Колгоспний – на провулок Дмитра Дорошенка.

У адміністративному центрі Криничненської громади вулиця Мічуріна стала вулицею Павла Скоропадського, а вулиця Першотравнева – вулицею Семена Демирова.

У селі Кубей однойменної громади вулиця Малиновського перейменована на честь Пантелія Бошкова.

Павлівська громада отримала дві вулиці Захисників України: ними стали колишня вулиця 28 Червня в селі Вишняки та колишня вулиця Мічурині в селі Долинівка.

У селі Красне Тарутинської громади вулиця Тарутинська стала вулицею Захисників України.

В Ізмаїльському районі під деколонізацію потрапили вулиці та провулки в Ізмаїлі, Вилківській, Ренійській, Кілійській, Саф’янівській та Суворовській громадах.

В Ізмаїлі вулиця Генерала Зав’ялова буде вулицею Олександра Світличного, вулиця Короленка – вулицею Дмитра Дорошенка, провулок Короленка – провулком Миколи Галагана, провулок Короленка 1-й – провулком Амвросія Ждахи, провулок Короленка 2-й – провулком Олександри Екстер.

У Вилківській громаді перейменовано чотири вулиці. У Вилковому вулиця Гризодубової змінила назву на честь Володимира Воробйова, вулиця 28 червня – на честь Антона Грицанова, вулиця Івана Кожедуба – на честь Леоніда Виноградова. Село Приморське замість вулиці 28 Червня отримало вулицю Захисників України.

Кілійська громада теж не залишилась осторонь топонімічних перейменувань. У Кілії замість вулиці 28 Червня з’явиться вулиця Дмитра Дорошенка, замість вулиці Короленка – вулиця  Олександра Кошиця, замість провулка Короленка – провулок Євгена Сверстюка, замість вулиці Чехова – вулиця Володимира Рутківського, замість провулка Чехова – провулок Всеволода Нестайка. У Кілійській громаді також з’являться дві вулиці Захисників України: у селі Памазани замість колишньої вулиці Чехова та в селі Трудове замість колишньої вулиці Менделеєва.

У Ренійській громаді змінять назви десятьом вулицям. У Рені вулицю 28 Червня перейменовано на вулицю Степана Чобану, вулицю Гаріна-Михайловського – на вулицю Романа Маргази, вулицю Катаєва – на вулицю Романа Гаврилюка, вулицю Кошового – на вулицю Валерія Гнатенка, вулицю Тимирязєва – на вулицю Володимира Власова, вулицю Чехова – на вулицю Юрія Поліщука. У селі Котловина вулиця 28 червня стала вулицею Михайла Чакіра, в селі Новосільське вулиця Іларіона Нягу – вулицею Михайла Омеляновича-Павленка, в селі Орлівка вулиця 28 Червня – вулицею Захисників України, в селі Плавні вулиця Першотравнева – вулицею Захисників України.

У Саф’янівській громаді під процес деколонізації потрапили шість вулиць та три провулки. В адмінцетрі громади провулок Піонерський стане провулком Пластовим. У селі Багате вулицю 28 Червня перейменовано на вулицю Захисників України, вулицю 40 років Перемоги – на вулицю Михайла Драгоманова. У селі Броска вулиця 28 Червня змінить назву на честь Захисників України, провулок 28 Червня – аналогічно, вулиця Колгоспна – на честь Левка Симиренка, провулок Колгоспний – аналогічно. У селі Каланчак вулиця Димитрова відтепер носитиме ім’я Івана Шишманова, а в селі Новокаланчак вулиця 30 років Перемоги –  Захисників України.

У селі Старі Трояни Суворовської громади вулиця 28 Червня буде вулицею Михайла Чакіра.

У кінці розпорядження очільник Одеської ОВА Олег Кіпер доручив начальникам районних військових адміністрацій спільно з сільськими, селищними, міськими головами забезпечити відповідно до чинного законодавства України здійснення заходів, пов’язаних із перейменуванням об’єктів топонімії у населених пунктах Одеської області, зазначених у додатку до цього документу.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x