Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Торік на території Болградщини збільшилася кількість умисних вбивств, грабежів та  шахрайств, – Болградська окружна прокуратура

0 коментарів 21141 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На останній сесії Болградської міської ради депутати ознайомилися та взяли до відома результати діяльності Болградської окружної прокуратури щодо виконання функцій, передбачених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» у 2023 році. «Бессарабія INFORM» дізналася, які види злочинів набули більшої популярності минулого року на території Болградщини.


В інформації прокурора Болградської окружної прокуратури Євгена Бахчиванжи, зазначається, що в умовах війни першочерговими завданнями Болградської прокуратури стало забезпечення оперативного і якісного документування воєнних злочинів, фактів порушення норм міжнародного гуманітарного права, збір доказової бази для притягнення винних осіб країни-агресора та її прихильників до відповідальності судовими інстанціями. Водночас забезпечено якісне виконання функцій прокурорами на всіх напрямах, що були актуальними у довоєнний час.

«Вжиті спільні скоординовані заходи правоохоронних органів району сприяли покращенню криміногенної ситуації, зменшенню кількості зареєстрованих особливо тяжких злочинів, а також підвищенню рівня розкриття кримінальних правопорушень в цілому», – підкреслюється у звіті про діяльність.

Так, згідно з проведеним аналізом статистичних показників щодо динаміки та структури кримінальних правопорушень, вчинених на території Болградського району упродовж 2023 року, встановлено наступне.

Протягом минулого року зареєстровано на 2% менше кримінальних правопорушень, ніж протягом того ж періоду 2022 року (1085 проти 1107).

Також зареєстровано 202 кримінальних проступків, що на 1,5% більше, ніж у 2022 році (199), 126 нетяжких злочинів, що на 24,8% більше, ніж у 2022 році (101), та 272 тяжких злочинів, що на 14,3 % більше, ніж у 2022 році (238).

Проте, кількість зареєстрованих особливо тяжких злочинів зменшилась на 16,7% (з 18 до 15).

«Спостерігається позитивна тенденція зменшення кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи – на 11,5% (з 87 до 77). Суттєво зменшилась кількість фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень (з 7 до 2). Протягом 2023 року не зареєстровано жодного такого факту, що спричинив смерть потерпілого», – йдеться в інформації прокуратури.

А ось кількість вчинених умисних вбивств на території Болградського району протягом 2023 року збільшилась порівняно з аналогічним періодом 2022 року на 20 % (з 5 до 6). По усім фактами умисних вбивств встановлено осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Окрім того, торік спостерігалася негативна тенденція збільшення кількості кримінальних правопорушень проти власності – на 64% (зі 161 до 264), у тому числі грабежів більше в 4 рази (з 1 до 4), шахрайств більше в 5,4 раза (з 27 до 147). При цьому зменшилась кількість фактів вчинення крадіжок на 16,1% (зі 112 до 94).

Болградською окружною прокуратурою було скеровано у 2023 році до суду 3 обвинувальних акти за обвинуваченням 3-х осіб у вчиненні тяжких злочинів у бюджетній сфері, 3 обвинувальних акти у сфері земельних відносин та 16 обвинувальних актів у екологічній сфері.

Зазначається, що прокуратурою також здійснювалася цілеспрямована робота з метою забезпечення перерахування сум застави, внесеної підозрюваними та обвинуваченими в вигляді запобіжного заходу, на потребу Збройних Сил України, вилучення арештованих грошових коштів і майна у кримінальних провадженнях та їх передачі в дохід держави.

«За ініціативою прокурорів окружної прокуратури забезпечено передачу на потреби Збройних Сил України у 2023 році майна, а саме: 3 вантажних автомобілів із причепами на загальну суму 5 402 тис. гривень», – зазначається у звіті про діяльність прокуратури минулого року.

З метою захисту інтересів держави окружною прокуратурою вжито низку заходів представницького характеру, за результатами яких судами відкрито провадження у 34 справах за позовними заявами на суму 26 349 тис. грн, а саме:

– у сфері охорони навколишнього природного середовища – на суму     256 тис. грн.;

– у бюджетній сфері – на суму 1 296 тис. грн;

– з питань земельних відносин – на суму 24 240 тис. грн;

– про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – на суму 557 тис. грн.

На теперішній час у судах на розгляді перебувають 27 справ за позовами окружної прокуратури на загальну суму 19 442 тис. грн, а саме:

– з питань земельних відносин – на суму 19 020 тис. грн;

– у бюджетній сфері – на суму 42 тис. грн;

– про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – на суму 380 тис. грн.

Примусовому виконанню на даний час підлягають судові рішення на загальну суму 2 044 тис. грн. Реально виконано рішення суду на суму 888 тис. грн.

Внаслідок реалізації Болградською окружною прокуратурою функції представництва інтересів держави територіальним громадам Болградського району, у зв’язку з недоцільністю використання коштів державного та місцевого бюджету в умовах воєнного стану, повернуто надмірно сплачену суму податку на додану вартість у розмірі 100 тис. грн.

Здійснюючи діяльність у сфері протидії корупції, упродовж 2023 року прокурорами окружної прокуратури направлено до суду 3 обвинувальних актів відносно 3-х осіб за обвинуваченням у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень. У вказаних кримінальних провадженнях встановлено матеріальні збитки на загальну суму 397 тис. грн. На аналогічні суми накладено арешт на майно та пред’явлено прокурорами цивільні позови в інтересах держави.

Також окружною прокуратурою забезпечено участь у розгляді судом 14 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами їх розгляду постановами суду 9 осіб визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень з накладенням стягнень у вигляді штрафів на загальну суму 37 тис. грн.

Додається, що до Болградської окружної прокуратури у 2023 році надійшло 141 звернення, з яких вирішено – 78, направлено до інших відомств – 63.

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x