Вирок ренійському міському голові Ігорю Плєхову за корупцію – на стадії апеляції, засуджений у цій же справі депутат міськради Іван Пойдолов перебуває у міжнародному розшуку

0 коментарів 66042 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Як уже повідомила ціла низка центральних та регіональних ЗМІ, 17 квітня поточного року Вищий антикорупційний суд України (ВАСУ) виніс обвинувальний вирок міському голові Ренійської територіальної громади Ігорю Плєхову та депутату Ренійської міської ради Івану Пойдолову. Обох визнали винними у вчиненні корупційного діяння за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.


Як було встановлено під час досудового слідства, мер та місцевий депутат отримали хабар у розмірі 100 тисяч доларів за виділення комунальної земельної ділянки в оренду (2,5 га). Ігоря Плєхова та Івана Пойдолова було затримано співробітниками Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) під час передачі першої половини «винагороди».

За інформацією пресслужби ВАСУ, суд призначив міському голові покарання у вигляді 9 років ув’язнення, депутату міськради – 10 років. Крім того, у Плєхова та Пойдолова буде конфісковано майно, їм заборонено протягом трьох років після закінчення терміну покарання обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Проте підсудні мають можливість протягом 30 днів з моменту оголошення вироку оскаржити його шляхом подання апеляції до Апеляційної палати ВАСУ. Але що означає термін можливого оскарження апеляції з юридичного погляду? Чи буде Ігор Плєхов негайно взятий під варту, чи його фактично позбавлять волі тільки після розгляду апеляції, і якщо при цьому вирок залишиться в силі? Ці питання власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені поставив прес-службі Вищого антикорупційного суду України.

«Поки що можу сказати одне: щодо Плєхова був застосований запобіжний захід у вигляді застави. Крім того, до набрання вироком законної сили на підсудного покладені процесуальні обов’язки, серед яких – не відлучатися з Ізмаїльского району, прибувати за кожною вимогою до суду чи прокурора, повідомляти про зміну місця проживання чи роботи, а також здати паспорт України для виїзду за кордон та інші документи, що дозволяють опинитися за межами нашої держави», – прокоментувала співробітниця прес-служби суду.

Зі свого боку ми нагадали, що цей запобіжний захід був застосований до міського голови Ренійської ТГ на стадії розслідування, коли він перебував у статусі підозрюваного. Тепер Ігор Плєхов є засудженим, хоча і може оскаржити вирок протягом 30 днів. Які нові обставини випливають із цього факту для судового процесу та самого засудженого?

«Можу підтвердити, що цей запобіжний захід залишається до набрання вироком законної сили. Якщо вирок не оскаржують до апеляційної інстанції, то він остаточно набирає законну силу. Тобто підсудного ще не взяли під варту, оскільки діє колишній запобіжний захід. Але якщо, грубо кажучи, засуджений програє апеляцію, він відбуватиме покарання, призначене судом. Інших варіантів немає. Єдиний альтернативний варіант може з’явитися тільки в тому випадку, якщо апеляційна інстанція перегляне окремі моменти вироку. Ігор Плєхов має шанс отримати інший вид покарання, або винесений вирок буде пом’якшений у деяких аспектах. Однак це питання ми вже не можемо коментувати: потрібно дочекатися рішення апеляційної інстанції», – пояснили нам у прес-службі ВАСУ.

На жаль, у судовому відомстві не змогли прокоментувати подальшу долю Івана Пойдолова, який вже кілька місяців ховається від правосуддя. Незважаючи на те, що його засудили до позбавлення волі разом з мером громади, залишається відкритим питання: чи існує офіційна інформація про заходи, які вживає правоохоронна система для пошуку та затримання підсудного, щоб він також отримав заслужене покарання в рамках вироку? На цю тему ми поспілкувалися з прес-службою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

«Наразі засуджений Іван Пойдолов перебуває у міжнародному розшуку. Нам відома інформація про те, що засуджений втік за кордон, але ми не маємо повноважень підтверджувати або спростовувати цю інформацію. Тим більше, ми не можемо ніяк коментувати чутки про те, що Івана Пойдолова вже вбито», – відповіли в прес-службі САП.

Нагадаємо, що якщо раніше САП була підрозділом Офісу генерального прокурора України, то тепер антикорупційна прокуратура набула статусу самостійного та незалежного правоохоронного органу відповідно до Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» від 8 грудня 2023 року № 3509-IX. Завдяки цьому на САП покладаються функції нагляду за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування НАБУ, підтримувати державне обвинувачення в суді у відповідних провадженнях, представляти інтереси громадянина або держави в суді у випадках, повʼязаних із корупційними правопорушеннями тощо. У межах реалізації своїх функцій САП також зможе здійснювати міжнародне співробітництво.

Саме ці повноваження можна вважати дуже важливими, враховуючи зокрема той факт, що багато українських злочинців та підозрюваних у скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів ховаються від правосуддя за кордоном. Найбільш яскравий для Бессарабії приклад – це багаторічне перебування в Румунії (за численними даними – у місті Галац) громадянина цієї країни, лідера організованого злочинного угруповання Олега Попеску, відомого на прізвиська Олег Ренійський та Румун.

Як впевнені самі правоохоронці Ізмаїльщини та Одещини взагалі, Попеску досі впливає на організовану злочинність на півдні Одеської області та бере участь у місцевих кримінальних процесах. Але уся правоохоронна система України поки ще не здатна «дістати» лідера ОЗУ та притягти його до кримінальної відповідальності в нашій державі.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x