У Рені ініціативна група домагається скасування абонплати за водопостачання: громадяни вважають цей вид платежу незаконним

0 коментарів 49572 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У місті Рені діє ініціативна група місцевих мешканців, яка домагається скасування абонентської плати за послуги комунального підприємства міськради «Водоканал», а саме за водопостачання та водовідведення (КП також займається утилізацією побутового сміття). Люди ходять будинками і збирають підписи ренійців. Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Слід нагадати, що «Водоканал» запровадив абонентську плату з 1 березня 2023 року, причому як для мешканців багатоквартирних будинків, так і для приватного сектору. Зокрема розмір абонплати за централізоване водопостачання (з ПДВ) встановлено таким чином: для населення – 19,22 грн з кожного споживача на місяць, для бюджетних організацій – 20,93 грн, для інших споживачів (у тому числі комерційних) – 25 грн. Абонплата за послуги каналізації на місяць становить відповідно 18,60 грн, 25,85 грн та 27,43 грн. Примітна деталь: ці кошти абоненти КП зобов’язані платити незалежно від обсягу споживання води та злитих стоків.

Ми вирішили розібратися в тому, чому ренійський «Водоканал» застосовує абонплату за свої послуги, наскільки вона є обґрунтованою і чи можна її скасувати, якщо ініціативна група збере тисячі підписів місцевих жителів за таке скасування. Спочатку наш кореспондент звернувся до абонентського відділу комунального підприємства. І одразу ж зіткнувся з офіційною інформацією на дверях відділу: абонплата діє на підставі Постанови Кабінету міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування з розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг».

На наше запитання, чи можна в принципі скасувати абонплату під тиском громадської думки, співробітниці ренійського Водоканалу відверто відповіли: «Це вирішуємо не ми. Усе вирішується у виконкомі міськради. Ми лише підлеглі. За тарифну політику комунальних підприємств громади відповідає спеціаліст виконкому Наталія Вікторівна Каленська. Вам краще звернутись до неї».

На жаль, нам не вдалося зустрітися із завідувачкою сектору економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Наталією Каленською: виявилося, що Наталія Вікторівна – у відпустці.

Проте ми вирішили піти іншим шляхом і дізнатися, а яким є стан справ з абонентською платою за воду та водовідведення в сусідніх містах Бессарабії, і як взагалі інші аналогічні комунальні підприємства оцінюють законність та обґрунтованість застосування абонплати за свої послуги. Спочатку ми зв’язалися з адміністрацією комунального підприємства Болградської міської ради «Міськводоканал».

«Давайте одразу домовимося: я із задоволенням поспілкуюсь з вами, але без згадки про мою посаду та прізвище. Ви мене ставите в ситуацію, коли я змушений обговорювати ренійських колег, а мені не хотілося б, щоб вони дізналися джерело інформації, – сказав нам один із керівних працівників болградського «Міськводоканалу». – Але ваше питання настільки здивувало мене, що я все ж таки дозволю собі висловитися. Чесно кажучи, я взагалі не розумію, чому в Рені запроваджено якусь абонплату. У нас у Болграді її не було і немає. Як і скрізь, споживач оплачує за тарифом лише послуги – воду чи водовідведення. Інше питання – проведення індивідуальних робіт у абонента. Такі роботи, безперечно, оплачує сам абонент. Тобто він не завжди вносить абонплату, а платить за нашу роботу лише у разі потреби. Навіть водомір замінюється один раз на 12 років – і не частіше. Ніхто не зловживає: мовляв, водомір несправний, застарів, тому треба замінити його, та ще за ваш рахунок. У нас – все чітко, за нормативами. Я вам навіть відкрию «військову таємницю»: заміна водоміра – 385 гривень. Якщо хтось вимагає з клієнта більше, це – обман і шахрайство. Якщо ж ренійський «Водоканал» стягує зі споживачів абонплату, то у такому разі КП зобов’язано всі види обслуговуючих та профілактичних робіт виконувати безкоштовно! Тобто вартість таких робіт уже входить до абонплати. А інакше виникає питання: що таке абонплата і навіщо вона взагалі потрібна»?

За словами співробітника болградського «Міськводоканалу», у разі введення абонплати КП зобов’язане не лише надати клієнту власний водомір, а й встановити його за рахунок підприємства. Звичайно, питання водомірів – це лише один із прикладів. Кожен орган місцевого самоврядування вправі самостійно вирішувати, вводити абонплату чи ні, але чинне законодавство цілком дозволяє обходитися без неї.

«До речі, у Болградській громаді діє програма фінансової підтримки розвитку водопровідного та каналізаційного господарства, і щороку місцевий бюджет закуповує все необхідне для нормального існування «Міськводоканалу». Ймовірно, у Рені немає такої програми, і саме тому, мабуть, ваш «Водоканал» змушений закривати фінансові «дірки» за рахунок абонплати та підвищення тарифів», – припустив наш співрозмовник.

Але коли ми відповіли, що з бюджету Ренійської громади практично щороку виділяються мільйони гривень у вигляді дотацій «Водоканалу», болградський колега буквально втратив мову:

«Ну, тоді я взагалі не розумію фінансову політику ренійської влади стосовно водопостачання та каналізації, і тим більше не розумію цього по відношенню до населення, на плечі якого перекладається все це навантаження, – здивовано зізнався наш співрозмовник. – Ми, наприклад, постійно звітуємо перед громадою за кожну копійку, витрачену з місцевого бюджету. І, повірте, ці звіти робляться не для «галочки»: все можна перевірити».

Потім автор цих рядків зв’язався із комунальним підприємством Ізмаїльської міської ради «Ізмаїльське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». Нас цікавило те саме питання: чи діє в Ізмаїлі абонплата за воду та послуги каналізації?

«У нас немає абонентської плати як такої. Люди платять лише за водопостачання та водовідведення, тобто за безпосередні послуги підприємства, – відповіла співробітниця КП. – Існує ще плата за технічне обслуговування внутрішніх водопровідних та каналізаційних мереж багатоквартирних будинків. Але це – не абонплата. Таку послугу ми надаємо об’єднанням співвласників житла, хоч не всі з них підписали з нами відповідні договори. Але у будь-якому разі ці роботи оплачуються за фактом, без будь-якої абонплати. В ізмаїльському ВУВКГ абонплата входить до складу тарифів, тобто ми не застосовували та не застосовуємо її окремо. І взагалі треба сказати, що у нас тариф на централізоване водопостачання – 18,10 грн за кубометр, водовідведення – 20,70 грн за кубометр (для порівняння: у Рені вартість кубометра води – 27 грн, водовідведення – 34 грн; планується підвищення відповідно до 35,58 грн та 36,63 грн – Прим. авт). Ці розцінки діють в Ізмаїлі з 2022 року».

Як зізналася наша співрозмовниця, у жодному законі України вона не зустрічала згадки про те, що абонплата є обов’язковою. І якщо вже на те пішло, ренійський «Водоканал» має керуватися насамперед Законом «Про житлово-комунальні послуги». Пункт 6 статті 4 цього закону говорить: «… визначення та встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування з розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальним договором або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем». Якщо КП не уклало таких індивідуальних договорів, то стягнення абонплати можна вважати незаконним.

Заради справедливості зі свого боку додамо, що нині ренійський «Водоканал» здійснює відносини зі споживачами на основі публічного індивідуального договору щодо надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення. Зазначимо, що цей документ є публічним договором приєднання та опубліковано на офіційному сайті Ренійської міськради. Фактом приєднання споживача до умов договору є вчинення споживачем будь-яких дій, які висловлюють його бажання укласти договір, – зокрема оплата рахунку за надані послуги або факт отримання послуг. Простіше кажучи, абоненту «Водоканалу» тепер не обов’язково підписувати письмовий договір: досить просто користуватися водою з комунального водопроводу чи хоча б один раз заплатити за воду – і згода споживача на договірні відносини з постачальником настає автоматично.

Тепер постає питання: чи можна вважати публічний договір приєднання тим самим індивідуальним договором, який згадується у Законі «Про житлово-комунальні послуги» та є підставою для абонплати? Але це вже – компетенція юристів…

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x