Староста з Тарутинської громади готовий судитися, якщо Верховна Рада перейменує селище всупереч рішенню місцевих мешканців

0 коментарів 87993 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Як вже повідомляла “Бессарабія INFORM”, вчора, 10 квітня, Парламентський комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування затвердив перейменування селища Березине Тарутинської громади  на Ротунда – найменування, яке мав населений пункт з 1918 по 1940 рік, поки румуни не покинули Бессарабію.


Нагадаємо, що староста селища Березине Сергій Сіваєв розповів журналісту «БІ», що на громадські обговорення 13 грудня минулого року прийшло 120 місцевих мешканців. Пропозицій щодо перейменування від людей не було. Всі одностайно підтримали старе найменування селища – Березине. Проте, як розповіла нам директора місцевого Будинку культури, активістка Олена Лямкіна, вже через рік на онлайн-обговорення була запропоновано декілька варіантів нової назви, серед яких найбільше (60 %) набрала варіація Березне. На другому місці опинилася пропозиція Березинське, за яке проголосував 21% мешканців селища. Третім виявився варіант Бессарабія, який підтримало три відсотки людей, що прийняли участь в онлайн-голосуванні. По одному відсотку набрали дві пропозиції – Березнове та Берестяне.

Згідно інформації видання «Україна Інкогніта», Березине заснували у 1816 році німецькі колоністи і назвали на честь однієї із перемог війни 1812 року – була така битва на Березині. Дивно, що німці не назвали німецькою назвою, як вони це зазвичай робили. А от румунська назва – Rotunda (означає «кругле поселення) в документах періодично згадується, адже селище, разом із усією Бессарабією, не раз входило до складу Молдови та Румунії.

Згідно із Всеросійським переписом 1897 року у Березині мешкало 2054 особи, з яких німців було 1983.

У 1891 році колоністи збудували кірху. В радянський період із неї зробили будинок культури, а нині вона стоїть напівруїною, хоч і вважається пам’яткою архітектури місцевого значення.

Сьогодні староста селища Сергій Сіваєв був дуже обурений рішенням профільного комітету Ради. Бо ж після підведення підсумків онлайн-голосування у січні поточного року Тарутинська селищна назва затвердила саме найменування Березне, яке обрали мешканці селища. Оскільки, наприклад, у Рівненській області є місто Березне ( у минулому – Андріїв), до речі, райцентр.

Сергій Іванович наголосив на тому, що Ротунда – це румунська назва.

«До історії селища, безперечно, ця назва має відношення, але це було за часів румунської окупації Бессарабії, такої ж самої, як радянського захоплення нашого регіону. А зараз ми прибираємо всі згадки про комуністичне минуле.

Сьогодні Україна бореться проти ще одного окупанта – росії. Проте парламентський комітет чомусь підтримав окупаційну назву, а не те, що обрали мешканці селища Березине», – підкреслив староста.

За його словами, в селище Тарутине, адміністративному центрі однойменної громади, створена ініціативна група, яка має намір подати в суд та оскаржити це рішення. Але спочатку березинці хочуть дочекатися остаточного затвердження нової назви селищу депутатами Верховної Ради, бо ж сподіваються, що народні обранці їх все ж таки почують.

На світлині – колишня селищна рада, нині – старостат селища Березине

Фото автора

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x