Парламентський комітет затвердив попередні назви для двох селищ та двох сіл Бессарабії

0 коментарів 67689 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На Одещині перейменують одинадцять населених пунктів в Березівському, Болградському, Ізмаїльському, Одеському, Подільському та Роздільнянському районах. У Бессарабії змінять назву двом селам та двом селищам. Про це  повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на оприлюднені нещодавно дані Парламентського комітету  держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування.


У Болградському районі затвердили перейменування селища Березине Тарутинської громади на Ротунда – найменування, яке мав населений пункт з 1918 по 1940 рік, поки румуни не покинули Бессарабію.

Варто зазначити, що староста селища Березине Сергій Сіваєв розповів журналісту «БІ», що на громадські обговорення 13 грудня минулого року прийшло 120 місцевих мешканців. Пропозицій щодо перейменування від людей не було. Всі одностайно підтримали старе найменування селища – Березине. Проте, як нам стало відомо з власних джерел, вже через рік на обговорення була запропонована інша варіація найменування – Березне, яку підримало 60 % опитаних людей.

Згідно інформації видання «Україна Інкогніта», Березине заснували у 1816 році німецькі колоністи і назвали на честь однієї із перемог війни 1812 року – була така битва на Березині. Дивно, що німці не назвали німецькою назвою, як вони це зазвичай робили. А от румунська назва – Rotunda (означає «кругле поселення) в документах періодично згадується, адже селище, разом із усією Бессарабією, не раз входило до складу Молдови та Румунії.

Згідно із Всеросійським переписом 1897 року у Березині мешкало 2054 особи, з яких німців було 1983.

У 1891 році колоністи збудували кірху. В радянський період із неї зробили будинок культури, а нині вона стоїть напівруїною, хоч і вважається пам’яткою архітектури місцевого значення.

Нагадаємо, на засіданні парламентського комітету, яке відбулося 20 березня, в Тарутинській громаді село Малоярославець Перший було запропоновано перейменувати на Прикордонне, адмінцентр ТГ, селище Тарутине – на Бессарабське. На минулому засіданні до переліку затвердженого перейменування увійшло село Малоярославець Другий Тарутинської громади, якому погоджено нове найменування – Ярославове.

У Бородінській громаді адмінцентр ТГ Бородіно буде перейменований на Буджак. Підкреслимо, що в кінці січня 2024 року на черговій сесії Бородінської селищної ради депутати визначилися з остаточним варіантом перейменування адмінцентру громади Бородіно, яким став Буджак. Причина – Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і декомунізації топонімії», рішення Національної комісії зі стандартів державної мови № 230 від 22 червня 2023 року. Про це журналісту «БІ» тоді розповів голова Бородінської громади Іван Кюссе.

Варто зазначити, що селище міського типу Бородіно розташоване недалеко від кордону із Молдовою. Його заснували німецькі колоністи у 1814 році та назвали на честь відомої в історії Бородинської битви, яка відбулась під москвою під час франко-російської війни у 1812 році.

Саме ця історична подія, пов’язана з російською імперською політикою, спонукала Нацкомісію рекомендувати населеному пункту обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку.

За словами Івана Георгійовича, поки що йде боротьба за відстоювання старої назви адмінцентру громади, але шансів дуже мало. Ба більше, жителі селища не в захваті від ідеї перейменування Бородіно, бо хочуть зберегти стару назву.

Пасивність в намірі надання пропозицій щодо варіантів нової назви теж свідчила на користь небажання місцевих мешканців змінювати назву селищу. Офіційно був зареєстрований лише один варіант — Буджак, який надійшов від вчителя інформатики та трудового навчання Бородінського ліцею Дмитра Абаржи. Дмитро Георгійович аргументує свою пропозицію тим, що селище розташоване на території Буджацьких степів, що простягаються від Дністровського лиману аж до пониззя Дунаю та на частині Молдови.

У Бородінській ТГ також затверджена нова назва для села Нове Тарутине –  Новодолинське.

Що стосується Ізмаїльщини, то нова назву отримає село Першотравневе Саф’янівської громади. Йому затвердили доволі скандальну на теренах громади назву – Вишневе.

Як вже інформувала «БІ», попередньо на місцевому сайті «Першотравневці разом» виставили 31 варіант нової назви. Згодом на робочій комісії переглянули перелік та залишили тільки дві назви – Бережани та Надлиманське. Перша назва символічно означає оберіг села, а інша пов’язана з його географічними особливостями – Першотравневе розташоване  на березі озера Катлабуг. Але під час голосування з’ясувалося, що більша частина людей хоче повернути селу її історичну назву – Гасани (в історичних картах це найменування звучить трохи по-іншому Гасан-Аспага, яку мало село до 1947 року). Тому її додали до переліку голосування. Попередньо, згідно з електронним опитуванням жителів села, 53 % опитаних людей підтримали назву Гасани, понад 30% – Надлиманське, 13 % – Бережани.

Тоді робоча група наполягала на тому, аби провести другий тур обговорення, залишивши для голосування два варіанти-фаворити – Надлиманське та Гасани.

Однак, як запевнив журналіста «БІ» голова робочої групи з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк, на зборах 12 березня було багато питань щодо самого процесу перейменування. Зокрема, не зовсім прозорим виявилося онлайн-голосування в місцевій групі, в якому, як з’ясувалося, участь брали діти. Також під сумнів ставилися самі учасники анонімного анкетного голосування, бо виникла підозра, що одна людина могла поставити свій голос за певний варіант назви з різних номерів телефону, тобто неможливо було провести ідентифікацію тих, хто голосував у групі.

За словами Сергія Йосиповича, коли був погосподарський обхід, що проводив старостат, деяких не влаштували його результати. Одна з груп казала, що це було неактуально, тому що родичі ходили з агітацією. За попередніми результатами голосування, на  перше місце вийшов варіант “Надлиманське”, на другій позиції опинилася історична назва “Гасани”. Тому працівники Саф’янівської сільської ради були спостерігачами, які взяли із собою пропечатані скриньки, бюлетені з печаткою сільської ради, а не старостинського округу.

Під час подворового обходу, яке проходило 16 березня, проголосувало 597 людей, з яких 317 осіб обрали варіант перейменування Першотравневого на Вишневе, 174 – на Гасани, 33 – на Надлиманське, 25 – на Квітневе.

Голова робочої групи тоді підкреслив, що всі люди були згодні з результатами опитування.

Як додав староста села Першотравневе Віктор Чорний, що є секретарем робочої групи, під час таємного голосування  було запропоновано до 17 назв.

І от 21 березня під час засідання чергової сесії Саф’янівської сільської ради депутати затвердили доволі резонансне питання – перейменування села Першотравневе. Народні обранці підтримали результати подворового обходу, яке пройшло в селі 16 березня. Тоді фаворитом серед назв визначили варіант «Вишневе». Пропозицію перейменувати Першотравневе підтримало 24 депутати із 25 присутніх (один – утримався).

У цій публікації ми також наводили коментар доцента кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету, голови Придунайської історико-меморіальної комісії ІДГУ Віктора Дроздова.

Віктор Володимирович під час розмови з нами підкреслив, що, згідно його розуміння ситуації, частина мешканців теж була прихильниками повернення історичної назви – Гасани.

«Я не знаю, хто був ініціатором перейменування села у Вишневе. Проте мені здається, що до цього причетні місцеві еліти, ідентичність яких зовсім не на належному рівні. Вони кажуть, що це – українське село, а насправді вони стирають з пам’яті історію населеного пункту», – зауважив історик.

Додамо, що на сторінці у Фейсбуці вже відомого нашим читачам народного депутата, першого заступника голови Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Романа Лозинського дуже багато незадоволень висловлюють мешканці міст, сіл та селищ України, яким народні обранці попередньо погодили перейменування. Зокрема, обурена співробітниця Центральної районної лікарні Саф’янівської сільської ради Валентина Кравченко написала наступне. Цитуємо повністю.

«Одеська область, Ізмаїльський район. Чомусь при перейменуванні села Першотравневе вирішили забути про демократичні принципи і право вільного волевиявлення, про тенденцію до відновлення історичних назв, про особливість та автентичність поселень Бессарабії?

Чомусь саме в цьому випадку місцева влада вирішила закрити очі на те, яким чином був отриманий результат. Вибір нової назви “Вишневе” супроводжувався постійними махінаціями, залякуваннями, агресивним нав’язуванням потрібного вибору і, наостанок, обманом місцевого населення в день подвірного голосування (люди, які не знали, що можна обирати будь-яку свою назву, обирали з двох варіантів, які пропонували спостерігачі, хоч останні не мали права цього робити!!!). Ось так і отримали цю нову назву “Вишневе”, вже сьому в області!

А на засідання Саф’янівської сільської ради чомусь не допустили активістів з промовою. Чому назва “Гасани” не має права бути? Швиденько проголосували за те, що вигідно було.

Чомусь саме в нашому випадку комітет Верховної Ради вирішив забути про історію та особливість Бессарабії, а наштампував чергове Вишневе. Як і радянська влада у 1945 році, аби стерти історію краю, розмити її. А , між іншим, наше поселення вже існувало на картах 1781 року під назвою Гассін Пага, хоч офіційно вважають датою заснування 1813 рік.

Село досі знаходиться на березі Гасанської затоки озера Катлабуг, а в районі всі його знають і ідентифікують як “Гасани”. Про це писалося у зверненні 1533399.

Тож, чому воно має стати “Вишневим”? Що має нести ця назва в собі? Яку особливість місцевості ? Вишні? Так називайте тоді кожне село так, бо всюди в Україні є вишні!

Чому знову будуть Кубей, Сіліогло, Аліяга, Байрамча, Аненталь(!), та навіть сусіднє Суворове стане Шикирлик. а Гасани не мають право на існування????», – лютує мешканка Саф’янівської громади.

На жаль, місцева активістка так і не отримала відповідь на свої запитання від нардепа Романа Лозинського.

Нагадаємо, що 3 квітня профільний комітет Верховної Ради України затвердив перелік населених пунктів, які будуть перейменовані найближчим часом. Серед них селище Суворове Ізмаїльського району, яке є центром Суворовської громади.

Згідно з Протоколом засідання комітету, селищу повернуто історичну назву – Шикирлик.

Це зробили попри те, що в грудні 2021 року мешканці обрали іншу назву шляхом електронного та подворового голосування. Тоді 998 людей віддали перевагу варіанту Бессарабське.

Парламентський комітет затвердив попередні назви для двох селищ та двох сіл Бессарабії

Фото автора 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x